Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sexy modelky místo veteránů. Putin sklidil kritiku, na oslavy pozvali populární Rusky

Autor: Mii - 
10. května 2019
13:40

Koho je důležitější pozvat na oslavy konce druhé světové války – veterány, kteří se bojů účastnili, nebo modelky z instagramu? Ruský prezident Vladimir Putin měl jasno a zvolil druhou možnost. Ukázalo se totiž, že pozvánku na oslavy Dne vítězství odmítl několika osobám včetně přeživším pracovního tábora, jen aby ji poslal slavným instagramovým influencerkám. Prezident za to nyní čelí v zemi kritice, upozornil deník The Sun.

Oslavy se v Rusku konaly ve čtvrtek 9. května, o den později než ve zbytku Evropy. Pravidelně zahrnují masovou akci na Rudém náměstí v Moskvě, kde země pořádá vojenskou přehlídku. Že na ni byly pozvané modelky z instagramu, se ukázalo poté, co se se svými pozvánkami začaly na sociální síti veřejně chlubit.

Jednou z nich byla 26letá Saša Markina, která se proslavila svými vyzývavými fotkami na internetu. Má 1,2 milionů sledujících a v příspěvcích na síti neskrývala z pozvánky své nadšení. Toho si rychle všimla místní média, která se začala ptát, proč je nutné zvát na akci podobného charakteru lidi, jako je Markina.

Jeden server spekuloval, že je to proto, že je milenkou nejmenovaného vysoce postaveného úředníka. To ale modelka rychle odmítla s tím, že ji nepozvala vláda, ale její přítel Andrej Kupreev, který je synem veterána sovětské války z Afghánistánu.

Na oslavy se ale dostaly i další instagramové influencerky. Byla mezi nimi například Elena Josifova, která rovněž získala prominentní místo na tribuně a rovněž se živí focením. „Tohle bláznovství se nedá nijak vysvětlit,“ stěžoval si na její pozvání ruský server Mur Telegram.

Lístky schvaluje Putinův úřad

Problematické je to zejména proto, že Den vítězství je nejdůležitější svátek v celém ruském kalendáři. Oslavy se připravují měsíce dopředu a celá akce je pečlivě koordinovaná. Aby zbyly vstupenky na instagramové modelky, musely se jinde ubrat, a to v řadách veteránů a pamětníků. Oficiální pozvání tak například opět nedostala 93letá Maria Kaštanova, které je lístek již několik let odmítán, i když se nechala slyšet, že by ráda přišla. „Moc bych přehlídku chtěla vidět. Vždy jsem na to koukala v TV, ale nikdy jsem to neviděla na živo,“ svěřila se žena.

Maria přišla ve válce o většinu svých příbuzných a nakonec ji nacisté zajali v Konigsbergu (dnešním Kaliningradu), kde byla nucena šít uniformy v pracovním táboře vedeném nacisty. „Pokud jste udělali chybu, začali vás bičovat,“ vyprávěla.

Žena se nakonec na přehlídku přeci jen podívala, lístek jí věnoval anonymní dárce, který chtěl staré pamětnici splnit přání. Pozvánky od vlády se ovšem nedočkala. Nokilaj Rojanov, předseda Ruské unie veteránů, přitom potvrdil, že jména návštěvníků skutečně stvrzuje Putinova administrace.

Josifova po vlně kritika uvedla, že pozvánka s jejím jménem přišla od politika Alexandra Dvorkina. Na akci podle svých slov vzala svoji babičku. Markina později sepsala vyjádření, ve kterém osočila veřejnost z útoků na její osobu. Lija Dijanova, která je šéfkou módního salónu a jejíž pozvánka byla také kritizována, v reakci svůj instagram smazala.

strng ( 8. března 2022 20:33 )

S tebou už si Putin vytrel Teda spíš už si mu prošel strevama a vyleze z jeho zadku ty spino kolaborantska.

marmat ( 10. května 2019 18:23 )

mascula:Prachy z této reklamy asi jedou na trolly=zdenkky

marmat ( 10. května 2019 18:20 )

Taky stárne...TOHLE by si dříve "nelajsnul" !!!

petr12 ( 10. května 2019 16:17 )

novinářská špino,dobytku pěkná provokace čekých parchantu,křiváku jako na Babiše vytahujete humus­,špí­nu,kři­várny,­lži.př­ál bych ti aby si Putin stebou vytřel!!

roka ( 10. května 2019 15:41 )

Putin je kousek

Zobrazit celou diskusi