Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prezidenta už si zahrál, teď si roli vyzkouší naostro. Ukrajině bude vládnout komik Zelenskyj

Aktualizováno -
22. dubna 2019
08:15
Autor: ČTK - 
21. dubna 2019
07:56

Ukrajina vstupuje do nové, ale nejisté éry, když voliči unavení vleklou konfrontací s Ruskem a chabými výsledky boje s korupcí vynesli do nejvyššího úřadu politického amatéra, herce a baviče Volodymyra Zelenského. V prezidentských volbách drtivě zvítězil, vyplývá to ze sečtení téměř 75 procent hlasovacích lístků. Jednačtyřicetiletý rodák z města Kryvyj Rih získal v druhém kole hlasování 73 procent hlasů, zatímco jeho protikandidát, obhajující prezident Petro Porošenko jen 24,6 procenta.

 

odhadů zvítězil v prezidentských volbách, když v dnešním druhém kole na hlavu porazil obhajujícího prezidenta Petra Porošenka. Volební účast se podle předběžných informací pohybovala kolem 58 procent.

 

Po úspěšném televizním komediálním seriálu Sluha národa, v němž si Zelenskyj zahrál ukrajinského prezidenta, si tentokrát tuto úlohu vyzkouší naostro, komentují zřejmě drtivé vítězství favorita ukrajinská média. Zelenskyj volby vyhrál bez jakýchkoli politických zkušeností, voličům v kampani spíš jen obecně sliboval boj s korupcí, udržení vazeb se Západem a ukončení války na východě země.

Porošenko po zveřejnění odhadovaných výsledků uznal svou porážku. Prohlásil ale, že navzdory neúspěchu z politiky neodejde. „Přátelé, jste nejlepší,“ vzkázal po očividné porážce svým stoupencům. „Drazí členové týmu, spoluobčané, novináři, nikdy se nevzdávejte. Nikdy, nikdy, nikdy,“ dodal, aby zdůraznil svůj záměr neodejít navzdory neúspěchu z politické scény.

Příští měsíc opustím úřad hlavy státu, tak rozhodli Ukrajinci. Jejich rozhodnutí přijímám. Ale rozhodně chci zdůraznit, že politiku neopouštím,“ prohlásil. Výsledek voleb Porošenko zjevně zpochybňovat nehodlá. „Volby proběhly čestně, transparentně a podle mezinárodních pravidel,“ řekl novinářům. Slíbil, že budoucímu prezidentovi v mezidobí do střídání v úřadu pomůže zorientovat se v novém prostředí.

Zelenskyj svým stoupencům po skončení voleb vzkázal, že jeho vítězství zemi sjednotí. „Sjednotili jsme naší zemi, naše životy, náš národ, to je to hlavní, co jsme dokázali,“ uvedl ve videoklipu na sociální síti Telegram. Voličům slíbil, že jejich důvěru nezklame. „Děkuji Ukrajincům, kteří mě podpořili, i těm, kdo hlasovali jinak. Slibuji, že nikoho z vás nezradím,“ řekl. Státům postsovětského regionu pak podle listu Ukrajinska pravda ze svého volebního štábu vzkázal: Pohlédněte na nás, všechno je možné!“

Voleb se nezúčastnilo několik milionů oprávněných voličů žijících na okupovaném Krymu a v Donbasu obsazeném částečně proruskými separatisty. Donbaské „lidové republiky“ hlasování bojkotovaly, krymské okupační úřady je označovaly za záležitost cizího státu. Podle odhadů vyjelo z Krymu hlasovat do ukrajinského vnitrozemí 700 až 800 Ukrajinců.

V Moskvě prognózu výsledků komentoval šéf zahraničního výboru horní parlamentní komory Konstantin Kosačov, podle něhož je výsledek pro Porošenka „ponižující a ostudný“. Podle ruského politika si exprezident porážku zaslouží.

Ukrajinská média označují odhady výsledků za zcela jednoznačné. Podle listu Ukrajinska pravda je zřejmé Zelenského vítězství „zdrcující“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sazava ( 22. dubna 2019 07:48 )

To zase zaridil Putin tak jako na Slovensku

sazava ( 22. dubna 2019 07:46 )

Vole

Manowar ( 22. dubna 2019 02:48 )

Tipuju,že to byli primitivní a zfetovaní voliči pirátů a ne tvoji kolegové,které chceš nechat pozavírat.

jentakjenkobliha ( 21. dubna 2019 22:19 )

karle: Jsi bastard a kretén-bez urážky prosím.

jajas ( 21. dubna 2019 21:44 )

Jenom aby ho ta sranda brzy nepřešla.....komika.....

Zobrazit celou diskusi