Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Prezidenta „smetl“ komik: První kolo voleb na Ukrajině vyhrál Zelenskyj, ukazují průzkumy

Autor: ČTK, FiM - 
31. března 2019
19:39

Dnešní první kolo ukrajinských prezidentských voleb s odstupem vyhrál herec Volodymyr Zelenskyj, do druhého kola by měl spolu s ním postoupit dosavadní prezident Petro Porošenko. Vyplývá to z průzkumu ukrajinského Razumkovova střediska provedeného u volebních uren, jehož výsledky byly večer zveřejněny po uzavření volebních místností.

Zelenskyj podle průzkumu získal přes 30 procent hlasů, Porošenko necelých 18 procent. Expremiérka Julija Tymošenková by na třetím místě měla dostat kolem 14 procent hlasů. Ústřední volební komise obdržela kolem 1700 stížností na porušení volebních pravidel, žádné vážnější problémy ale průběh hlasování nenarušily, napsala agentura Unian. Tymošenková už průzkumy označila za zmanipulované a tvrdí, že do druhého kola má místo současné hlavy státu postoupit ona.

K deseti procentům by se podle průzkumu u uren měl blížit volební zisk proruského kandidáta Jurije Bojka, za ním následuje na pátém místě vůdce liberální Občanské pozice a bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko se sedmi procenty.

Svůj průzkum s prakticky stejnými výsledky zveřejnila i kyjevská sociologická služba Socis. Zelenskyj na prvním místě podle ní získal 30 procent a Porošenko na druhém 19 procent hlasů. Tymošenková je i v tomto průzkumu až třetí se 14 procenty.

Na volby dohlíží téměř 2400 zahraničních pozorovatelů ze 17 zemí a z několika mezinárodních organizací. Ruští pozorovatelé na Ukrajinu nesmějí, Kyjev je odmítl vpustit s tím, že jde o občany ze země agresora.

Ukrajinci žijící v ČR k volbám zamířili v hojném počtu

Klíčové volby v jejich domovině táhnou i Ukrajince v Česku. O volbu budoucího ukrajinského prezidenta byl v Česku značný zájem. Před sídlem velvyslanectví v Praze se dnes před polednem vytvořila několikasetmetrová fronta voličů. Bezpečnostní pracovníci ambasády je vpouštěli po malých skupinkách.

Hlasovat pravděpodobně přijeli Ukrajinci z celých Čech vzhledem k tomu, že v okolí ambasády byla zaparkována auta ze všech českých krajů. Ukrajinci pobývající na Moravě mohli hlasovat na ukrajinském konzulátu v Brně.

Podle údajů Českého statistického úřadu žilo v Česku ke konci loňského roku přes 130.000 ukrajinských občanů.

fotrpjotr ( 1. dubna 2019 04:29 )

Držíme palce komikovi aby vyhrál,hlavně aby tam ušáci neovlivnili volby.

gabreta ( 31. března 2019 22:56 )

Co na tom, že na Ukrajině kandiduje a vede v prezidentských volbách komik? Vždyť u nás taky kandidovali komici Schlafenberg a Drahouš!!

Actimel ( 31. března 2019 22:53 )

Toho šaška tam zvolili už po revoluci, větší komik tam nebyl a ještě si hrdě říkal dramatik a spisovatel! Takže neumíš počítat ty letopočty...

allin ( 31. března 2019 21:27 )

vyhraje-li ten komediant, dávám mu max 3 měsíce.., pravice si ho vychutná..,

vagin-analev ( 31. března 2019 21:18 )

No a co. Mi máme ruskočínskýho švába. A kdo má víc. Musím končit právě mi ho přinesly abych mu vyměnil plýnku. Váš ovečkyn.

Zobrazit celou diskusi