Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovensku bude vládnout žena. Zuzana Čaputová porazila v prezidentském klání Šefčoviče

Aktualizováno -
31. března 2019
12:15
Autor: ČTK, trm, Jakub Veinlich - 
30. března 2019
07:00

Slovensko bude mít poprvé v historii v čele ženu. Prezidentské volby přesvědčivě vyhrála pětačtyřicetiletá právnička Zuzana Čaputová, ve druhém kole jí dalo hlas přes 58 procent voličů. Její soupeř, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič uznal porážku a Čaputové blahopřál. Výsledky prezidentských voleb v neděli v poledne povrila volební komise. Favoritka voleb slíbila, že její první cesta do zahraničí povede do České republiky.

Děkuji vám, že jste byli se mnou, a já slibuji, že budu s vámi,“ řekla viditelně dojatá Čaputová s tím, že se bude ucházet i o podporu a důvěru i těch, kteří ji nevolili. Výsledky podle ní ukazují, že se dá vyhrát i bez útoků na soupeře. „Možná jsme si mysleli, že slušnost v politice je jen projevem slabosti, a dnes vidíme, že je to projev síly,“ řekla Čaputová. Na dotaz Blesk Zpráv potvrdila, že bude pokračovat v tradici a její první zahraniční cesta bude do České republiky.

Video  Jásot ve volebním štábu Zuzany Čaputové ve chvíli, kdy její soupeř Maroš Šefčovič uznal porážku v prezidentských volbách.  - Blesk: Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Jedním z prvních, kdo Čaputové blahopřál ke zvolení, byl odcházející prezident Andrej Kiska, který právničku podpořil už během kampaně. Své nástupkyni předal kytici. „Zase nám mnoho zemí závidí. Závidí to, že si Slovensko zvolilo prezidentku, která symbolizuje hodnoty jako slušnou zem,“ řekl Kiska, pro kterého je Čaputová hrdinkou. 

Právě nyní potřebujeme prezidentku, jako je paní Čaputová. Prezidentku, která řekla, že se postaví zlu a že jako první potřebujeme prosazovat spravedlnost. Potřebujeme vrátit důvěru lidí ve stát. Jsem nesmírně šťastný, že si Slovensko zvolilo přesně takovou prezidentku, která toto bude hájit,“ řekl prezident.

Šefčovič uznal porážku

Maroš Šefčovič uznal porážku po sečtení zhruba dvou třetin hlasů. Ještě předtím, než předstoupil po boku manželky před televizní kamery, Čaputové po telefonu poblahopřál a poslal jí kytici. „Posílám jí kytici, protože první žena prezidentka si kytici zaslouží,“ řekl zklamaný Šefčovič. Svojí budoucnost v politice nechtěl příliš komentovat. „Budu zvažovat, co dál a jak naložit s důvěrou lidí,“ doplnil. Slovensko podle něj potřebuje být hlavně jednotné.  „Přeji paní prezidentce i Slovensku to nejlepší. Vždy budu pracovat pro Slovensko, vždy budu přát Slovensku to nejlepší,“ řekl Ševčovič.

Čekání na výsledky provázela na obou stranách nervozita. „Den byl relaxační a v očekávání výsledků,“ řekla Zuzana Čaputová při příchodu do volebního štábu, kam dorazila ve 20:45, tedy hodinu a čtvrt před uzavřením volebních místností.

Ve Staré tržnici, kde byly ještě dopoledne trhy, se má sejít podle informací Blesk Zpráv na 700 hostů. „Budou tu především moji nejbližší, moje rodina, můj partner, moje děti, moji rodiče, bratr s rodinou,“ odpovídala Čaputová trpělivě na dotazy novinářů. 

Výsledek voleb očekávala Čaputová těsný. „Myslím, že bude nižší volební účast, předpokládám, že část lidí, jejichž kandidáti už nekandidují, k volbám nepřišli,“ myslí si kandidátka na prezidentku.

„Celkem dobře, celkem dobře,“ odpověděla Čaputová na dotaz Blesk Zpráv jak se jí na dnešek spalo. Později poděkovala před novináři svému týmu, který s ní téměř rok dlouhou kampaní prošel. 

Zuzana Časputová měla připravený i speciální dárek pro svého partnera. Podle informací Blesk Zpráv má pro něj připravené triko s nápisem „Prvý frajer“.

Šefčovič odvolil s rodinou

V prvním kole prezidentských voleb získal Šefčovič 18,66 procenta hlasů. Výrazně tak zaostal za Čaputovou, kterou tehdy podpořilo 40,57 procenta voličů.

Podle Šefčoviče je důležité, aby nový prezident byl zvolen co možno největším počtem voličů. „Chtěl bych pozvat všechny lidi na Slovensku, aby přišli volit, abychom měli po celém Slovensku tak vysokou volební účast jako naposledy v Bratislavě,“ uvedl eurokomisař, který svůj hlas v prezidentských volbách odevzdal spolu s rodinou v jedné z bratislavských základních škol.

Kiska „hnal“ Slováky k urnám

Končící prezident Andrej Kiska, který podporuje Čaputovou, odevzdal hlas jako obvykle v Popradě. Slovákům vzkázal, aby k urnám přišli a nová hlava státu měla silný mandát. „ Aktuální události kolem Mariana Kočnera ukazují, že potřebujeme politiky a politika, kteří budou bojovat o slušné a spravedlivé Slovensko,“ napsal Kiska na svůj oficiální facebookový profil.

Slovenští voliči rozhodují o hlavě státu od roku 1999. Úřadující prezident Andrej Kiska, kterému pětileté funkční období skončí v polovině června, se o znovuzvolení neucházel a podpořil Čaputovou.

janka69 ( 1. dubna 2019 01:07 )

čo dodať čaputová je druhý kiska...nikto ju nepozná..slováci sú hlúpy...nerešpektujú poctivé hodnoty a ľudí , ktorých poznajú....toto bude tragédia ako ten úžerák kiska

centrum ( 31. března 2019 20:05 )

Blesk se zase zbláznil. Partner Čaputové se jmenuje "Pezinok"? Kdyby si tak po sobě alespoň jednou přečetli, co to píšou za nesmysly... Čaputové a Slovensku blahopřeji. Nebude to mít paní Čaputova snadné. I naší zemi bych přál moudřejší voliče. Snad při příštích volbách...

carlae ( 31. března 2019 18:05 )

no jo, ale je poslušná... jak řekl její brácha. Což značí, že ne má na vlastní názor a bude pouze poslouchat.....

qmurq ( 31. března 2019 17:37 )

https://www.blesk.cz/diskuse/915444/1?auth=00d8b2e37b14548b1763176cda54822c&auth=ff169b846bc3f29 beeda2fddc14ec136&auth=6d0e1371d6a75e35b38bce954312af6f

hradnisamohonka ( 31. března 2019 17:11 )

Eman vyhrál díky strašení uprchlíky, kteří k nám nechtějí a ani tu nebudou. Stařena jentakjen tímto ztratila poslední šanci na kvalitní sex.

Zobrazit celou diskusi