Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Čaputová a Šefčovič se utkají o post prezidenta. Blondýna vyhrála na Slovensku 1. kolo

Aktualizováno -
17. března 2019
06:15
Autor: ČTK, kal - 
16. března 2019
08:35

Slováci mají za sebou první kolo prezidentských voleb, které jasné vyhrála blonďatá právnička Zuzana Čaputová se ziskem 40,6 procenta hlasů. Do finále ji doprovodí místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, kterého volilo 18,7 procenta lidí, utkají se 30. března. Na třetím místě ze 13 platných kandidátů skončil soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin, když nasbíral 14,4 procenta hlasů, nikoho z dvojice nepodpořil. Volební účast byla sotva poloviční, hlas odevzadlo 48,7 procenta oprávněných voličů.

Čaputová poblahopřála Šefčovičovi k postupu do druhého kola voleb a zopakovala, že je ráda, že se jejím protikandidátem stane člověk, který nepředstavuje extrémní názory. „Jsem ráda, že nebudeme muset, on ani já, čelit extrému,“ řekla právnička, která by se mohla stát první ženou v prezidentské funkci na Slovensku.

Na otázku, jaký je rozdíl mezi ní a Šefčovičem, řekla, že jde především o to, jak se dívají na současný stav společnosti. „K této nabídce jsem přistoupila s určitým názorem na současný stav na Slovensku. Obsahuje příklady kauz a příběhů, z nichž některé souvisí se stranou Smer. Co považuji za důležité, je kritický pohled na aktuální situaci na Slovensku a vyvozování zodpovědnosti,“ podotkla.

Šefčovič: Nechci dělit lidi na dobré a zlé, začínáme od začátku

Šefčovič, který skončil za Čaputovou s výrazným odstupem, ve svém projevu zdůraznil, že v druhém kole mají oba kandidáti stejné šance. „Ráno, po sečtení všech hlasů, začínáme zase od začátku,“ řekl. Prohlásil také, že následující dny ukážou, že jsou on a jeho soupeřka velmi odlišní. „Určitě nechci bojovat proti zlu, jak je prezentované protistranou. Nechci dělit lidi na dobré a zlé, slušné a neslušné. Chci být prezidentem všech lidí na Slovensku,“ řekl.

Anketa
Koho byste chtěli za slovenského prezidenta?
počet hlasujících: 4110

Čaputová v reakci na to opáčila, že pod zlem má na mysli negativní společenské jevy, jako je korupce, zneužívání moci a nevyvozování odpovědnosti, nikoli nějakého člověka či skupinu obyvatel. Šefčovič ve svém projevu rovněž připomněl, že má velké politické zkušenosti. Ty naopak Čaputové chybí. Opět se také přihlásil ke křesťanským a tradičním hodnotám, které v kampani opakovaně zdůrazňoval v protikladu k liberálním postojům Čaputové.

Kiska: Čaputová dokáže vytáhnout Slovensko z krize

„Gratuluji Zuzaně Čaputové. Potvrďme to i ve druhém kole,“ uvedl na Instagramu končící slovenský prezident Andrej Kiska. „V této chvíli je už jasné, že můžeme všichni blahopřát Zuzaně Čaputové k jasnému vítězství v prvním kole. Ukázalo se, jakou zemi chceme – slušnou a spravedlivou. Zuzana Čaputová je přesně ta osoba, která dokáže vytáhnout Slovensko z krize,“ dodal.

Právnička Čaputová byla už před volbami hlavní favoritkou.Prezidentské volby na Slovensku vnímám jako volání lidí po změně po vraždě novináře Jána Kuciaka, země stojí na křižovatce,“ řekla u volební místnosti.

„Tyto volby vnímám možná trochu specificky v souvislosti se silným voláním po změně po tragických událostech loni na jaře a v souvislosti s velmi silnou odezvou veřejnosti. Možná v jistém smyslu stojíme na křižovatce i z hlediska budování důvěry veřejnosti i z hlediska zahraničně politické orientace,“ uvedla Čaputová v Pezinku nedaleko Bratislavy, kde žije.

„Pokud by došlo na druhé kolo, tak budeme cestovat po Slovensku. Cílem bude oslovit i ty voliče, kteří najednou zůstanou jakoby bez svého reprezentanta, jenž nepostoupí do druhého kola. Pokusím se je oslovit tím, že touha po spravedlivé a férové zemi je může oslovovat stejně jako mě,“ řekla Čaputová.

Šefčovič: Udělali jsme maximum pro úspěch

Do trojice nejpopulárnějších kandidátů patřil podle dřívějších sondáží také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin.

Udělali jsme maximum pro úspěšnou kampaň, řekl novinářům jeden ze spolufavoritů slovenských prezidentských voleb Maroš Šefčovič. Místopředseda Evropské komise ale v té době neodpověděl na dotaz, zda věří v postup do předpokládaného rozhodujícího druhého kola přímé volby. 

„Mám velmi dobrý pocit, uvidíme, jak lidé rozhodnou. Udělali jsem maximum, abychom se dostali do druhého kola. Jedna věc je osobní pocit, rozhodnout ale mohou miliony voličů. Vůli lidí je třeba respektovat,“ řekl Šefčovič, jenž se spolu s rodinou zúčastnil voleb v jedné z bratislavských základních škol.

Harabin: Nikdy jsem s nikým nekupčil

Dopoledne odevzdal hlas také kontroverzní soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin Harabin, který se netají svým kritickým postojem vůči Evropské unii.

„Já jsem každý fotbalový a pingpongový zápas šel vyhrát. Nikdy jsem s nikým nekupčil, nepřipouštěl jsem jinou alternativu. Občané Slovenské republiky nechtějí islamizaci slovenské křesťanské rodiny, podle toho budou volit,“ řekl novinářům Harabin, který se v kampani označil za jediného národního kandidáta a který také varoval před údajně negativními dopady migrace na Slovensko.

Zatímco po celé zemi se volební místnosti uzavřely úderem sobotní 22. hodiny, v jedné obci mohli voliči hlasovat až do 23:16. Opilý volič v obci Medzany tu sebral volební urnu, utekl s ní a vysypal ji, ukázalo se, že to byl místní obecní zastupitel.

O druhý mandát Kiska už nebojuje

Od zavedení přímé volby hlavy slovenského státu v roce 1999 se zatím nepodařilo zvolit prezidenta už v prvním kole. Současný prezident Andrej Kiska se o znovuzvolení neuchází a pětiletý mandát mu skončí v polovině června.

Kiska podpořil kandidaturu místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko Čaputové, které vyslovila podporu i část opozice. Za Šefčovičem zase stojí nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica. Hlavou slovenského státu se dosud nikdy nestala žena.

Tisk: Nejsou to jen volby, ale i referendum o změně

Slovenský tisk píše o důležitosti prezidentských voleb a noviny vybídly občany k účasti na hlasování. „Dnes je den, kdy nám budou muset naslouchat i ti, kteří náš hlas jinak ignorují. Nejsou to jen volby, ale i referendum o změně, o tom, kam patříme, co jsou naše hodnoty a kdo je bude nejdůstojněji reprezentovat,“ napsal list Sme.

Deník Pravda zase uvedl, že prezident je prvním úředníkem země a symbolem toho, jaký by stát chtěl být doma i navenek. Na tom by podle listu mělo občanům záležet.

Výsledky hlasování v 1. kole:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 17. března 2019 15:11 )

Jaka blondyna ? Spatne odbarvena zaprodana Slovena. Proc nepisete o tom, ze dostala pres 4 miliony EU od Sorose. A to ma jeste drzost vykrikovat, ze je proti korupci a sama kasiruje milony ze vsech stran. Nikomu nedochazi, ze ta skace,jak Brusel piska ?

jentakjenkobliha ( 17. března 2019 11:47 )

honzaúchyláček: Tož tebe jentakjen určitě ne, krávo škaredá.

turbina ( 17. března 2019 11:45 )

Pořád bez erekce?

Diginka ( 17. března 2019 11:43 )

Závidím Slovákům. budou mít v čele krásnou a inteligentní prezidentku, nemusí se stydět, bude je dobře reprezentovat.

Domda ( 17. března 2019 11:40 )

Jsem hodně zklamán ta Čaputova to je děs a omyl no Slováci si vyberou a brzy budou chodit do ulic a demonstrovat ale to bude pozdě určitě ještě nemá konto ale šváb zasrane ji pořadí jediné pan kotleba to je budoucnost!!!!!

Zobrazit celou diskusi