Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Chci zůstat mámou.“ Čaputová promluvila i o návštěvě Česka, doprovodí ji „první frajer“

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
31. března 2019
03:50

Běda mužům, kterým žena vládne. Na Slovensku už to neplatí. Po dvaceti letech od zavedení přímé volby prezidenta totiž Slováci přepsali dějiny a do svého čela si zvolili ženu. Zuzana Čaputová (45) porazila ve druhém kole dosavadního místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče (52).

Výsledky sledovala budoucí slovenská prezidentka v budově Staré tržnice v Bratislavě. Ještě v sobotu ráno sem lidé chodili na trhy – večer už tu ale byly stoly s jídlem a pitím a především optimistická nálada, která v průběhu večera u stovek pozvaných hostů gradovala.

Výbuch oslav přišel definitivně krátce před půlnocí, když Maroš Šefčovič uznal v nedalekém hotelu jen pár metrů od české ambasády v Bratislavě volební porážku. „Zuzana, Zuzana,“ křičel tým Čaputové. Žádné konfety a výbuchy šampaňského ale v hale nepřišly.

Zuzana Čaputová přišla mezi své příznivce během večera hned několikrát. Po vyhlášení Šefčoviče už ale definitivně jako budoucí prezidentka – první v historii Slovenské republiky. Na tváři jí byla vidět únava a vyčerpání, chvílemi to dokonce vypadalo, že se rozpláče dojetím.

„To, že jsem ženou v této pozici…je to zajímavé, je to asi i symbol jinakosti. Během kampaně jsem se soustředila na to, abych byla kvalitní kandidátkou. Faktem je, že to přináší asi jiný přístup, doufám, že bude v tom skoro mužském světě obohacující,“ odpověděla Čaputová na dotaz Blesk Zpráv, jak vnímá fakt, že bude vůbec první ženou v prezidentském paláci.

Telefonát a kytka od Šefčoviče

V padnoucích fialových šatech a s několika bodyguardy za zády odpovídala trpělivě na dotazy novinářů a přijala také květiny. Během jejího projevu dorazila také jedna od jejího soupeře Maroše Šefčoviče.  „Ještě jsem ji neviděla, ale prý už je tu,“ objevil se Čaputové konečně na tváři úsměv. Za květinu od finálového soupeře je podle svých slov vděčná, stejně jako za telefonní hovor, který s Šefčovičem krátce vedla. „Byl srdečný, byl upřímný a jsem vděčná za jeho velkorysá slova,“ prozradila něco málo z telefonního hovoru.

První cesta do Česka

Svou první cestu po červnové inauguraci plánuje Čaputová tradičně do České republiky. Otázkou je, jaký vztah navážou s prezidentem Milošem Zemanem, který před druhým kolem podpořil Šefčoviče.

„Prezidenta (Miloše) Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta České republiky,“ řekla stroze na adresu české hlavy státu.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Sama si prý uvědomuje, že bude muset nějaké věci jako prezidentka obětovat, a to i část soukromí. Na své dcery si prý ale čas udělá vždy. „Na čem mi velmi záleží, co si budu střežit, je, že jsem v první řadě mámou a tou chci zůstat, být kvalitní mámou,“ rozněžnila se, což lidé v sále ocenili opět bouřlivým potleskem.

Krátce po vystoupení budoucí prezidentky, které bylo vždy tlumočené také do znakové řeči, přijel Zuzaně Čaputové osobně pogratulovat končící prezident Andrej Kiska. Přivezl také květinu – měl upřímnou radost, že zvítězila právě jeho favoritka, kterou otevřeně během kampaně několikrát podpořil.

Kiskova radost na závěr

„Zase nám mnoho zemí závidí,“ narážel na historickou změnu Kiska. Čaputová bude totiž historicky první ženou v čele Slovenska. „Symbolizuje hodnoty, jak vidíme naší zemi. Zemi slušnou a spravedlivou,“ ocenil povahu své nástupkyně.

Video  Kiska: Mnoho krajin nám závidí, že jsme si zvolili prezidentku  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Slovensko se podle Kisky nachází v morální krizi. „ A právě teď potřebujeme prezidentku, jako je paní Čaputová. Potřebujeme vrátit důvěru lidí ve stát, ve spravedlivost. Jsem nesmírně šťastný, že si dnes večer Slovensko zvolilo přesně takovou prezidentku, která bude tyto věci hájit, jsem za to nesmírně vděčný,“ dodal Kiska.

Video  Jásot ve volebním štábu Zuzany Čaputové ve chvíli, kdy její soupeř Maroš Šefčovič uznal porážku v prezidentských volbách.  - Blesk: Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Po svém krátkém prohlášení, po kterém následoval opět velký aplaus, odešel za budoucí hlavou státu a v sále začala pozvolná, ne příliš bujará volná zábava. Tančících párů bylo vidět velmi málo. Přišly ale známé tváře z Česka i Slovenska, herci a politici. Z Čech například bývalý ministr a hudebník Michael Kocáb, či herečka Martina Hudečková.

První frajer

Náladu zvedl přítomným také dárek pro partnera Zuzany Čaputové – Petra. Dostal totiž tričko s nápisem První Frajer. I on bude zažívat své poprvé. Slovensko přepsalo dějiny i v tomto směru. Nebude mít první dámu, ale prvního muže.

S politickou změnou přišla také změna času a právě ve dvě – respektive ve tři hodiny ráno oslava zvolení nové prezidentky ve Staré tržnici v Bratislavě skončila. Někteří se ale přesunuli do okolních barů a v zábavě pokračovali.

Celý děkovný projev Zuzany Čaputové najdete zde:

j.p.toman ( 1. dubna 2019 08:26 )

Já pojedu jako první do Pelhřimova.

benita ( 1. dubna 2019 07:49 )

češi, vy budte radi, že máte Zemana. Čaputová spadla do toho ako mucha do sirupu.

tuba24 ( 31. března 2019 19:26 )

Vies vobec ake pravomoci ma prezident? Prakticky ziadne. Nemoze nic nariadit, zakony ktore prijme parlement a nepodpise staci aby parlament prijal znova a su platne aj bez podpisu prezidenta. Ak menuje nejake osoby du funkcie, vzdy ich niekto predklada (premier, parlament, sudna rada, ...) a prezident ich nemoze nevymenovat - cize je to len formalita. Tak a teraz mi povedz kde vidis problem? Prezident nemoze uzakonit homosexualne manzelstva, ani prijat migrantov, ... nic z toho cim sa doteraz strasilo. Je to reprezentativne funkcia, ktoru Caputova zvladne ovela lepsie ako predajny Smeroš Kšeftovič, eurohujer, babka v rukach Junckersa a Merkelovej. Plus lepsie sa pozera aj na toho jej priatela nez na Kšeftovičovu manzelku, ktora ako sa nevie spravat na verejnosti - a to je manzelka karierneho diplomata.

tuba24 ( 31. března 2019 19:17 )

Co riesis? Na problemy vo V4 staci par kil hovazieho masa z Polska

jajas ( 31. března 2019 19:10 )

Slováci mají aspoň novou naději....na rozdíl od nás, kteří jsme už od počátku věděli, že Zeman není to pravé ořechové...... Držím jim palce.

Zobrazit celou diskusi