Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prezidentka z „řadovky“: Čaputová do paláce nechce, bratr promluvil o výhrůžkách

31. března 2019
10:01

Výhrůžky během kampaně vedly rodinu Zuzany Čaputové k tomu, že jí zajistila měsíc před volbami ochranku. Až se ujme úřadu, tak to prý pro ni nebude alespoň taková velká změna, řekl Blesk Zprávám její bratr Daniel Strapák. Čaputová navíc podle něj řeší už teď jeden vážný problém. Nechce se stěhovat z nového řadového domu pryč. Žít by přitom měla v prezidentském paláci. Jaké měli oba sourozenci děství a jak moc umí budoucí prezidentka Slovenska třeba vařit? 

Co říkáte úspěchu vaší sestry?

Neuvěřitelně uvěřitelné. Do poslední chvíle jsme byli nervózní, byli jsme v napětí, ale je to úžasné.

Vy jste v politice oba. Čí to byl nápad?

Zuzka s tím přišla. Názory politické máme velmi podobné. Vznikla nová strana (Progresivne Slovensko – pozn. redakce), která ji oslovila, a tím, že sdílíme názory a pocity, tak s tím přišla.

Video  Čaputová musela před volbami dostat ochranku. Jako prezidentka se nechce stěhovat z domu  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

A kdo přišel s tím, že bude kandidovat na prezidentku?

Přišli s tím chlapi z vedení strany a dnes se to ukazuje jako výjimečný a nádherný nápad.

Jaká byla vlastně vaše sestra v dětství?

Možná to zní až neuvěřitelně, ale ona byla vždy poslušné dítě. Já jsem byl určitě neposlušnější a ona byla až neuvěřitelně slušná. Způsob vyjadřování a projevu jí zůstal doteď, myslím, že s tím hlavně uspěla.

Nebojíte se, aby ji ta politika, jak se lidově říká, nesemlela?

Bude to určitě těžké. V dnešním politickém rozložení, které je na Slovensku, to bude mít těžké.  Ale znám ji velmi dobře a věřím, že se nezlomí, že ji to nesemele.

Když tady ve volebním štábu vystoupila po té, co jí pan Šefčovič zavolal a uznal porážku v prezidentských volbách, tak chvílemi vypadala, že se téměř rozpláče. Znáte ji takto?

Znám ji ve všech situacích, i v těch silně emočních. To, co ji bylo vyčítané, že je neznámá a nikdo ji nezná a ona se v průběhu deseti měsíců vypracuje do takové pozice a dokáže oslovit tolik lidí, běžných lidí, kteří ji neznali, tak ta emoce musí být velmi silná. Divím se, že se nerozplakala. Já bych měl jako chlap velmi velké problémy.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Co jste jí po tom zvolení popřál?

Několikrát jsme byli spolu, i když ten program je strašně nabitý a přišlo strašně moc hostů a lidí, kteří jí chtěli pogratulovat. Aby zůstala sama sebou, to je to nejlepší. I ona sama to stále opakuje a myslím, že to bude stále takto cítit a bude to chtít i od nás, abychom jí tu zpětnou vazbu dávali. Prostě aby taková, jaká je dnes, byla i za pět let.

Uvědomuje si už alespoň to, že tím dneškem, minimálně, vstoupí do dějin, alespoň tedy Slovenské republiky?

To nevím, jestli si to uvědomuje, ani já si to stále ještě neuvědomuji. Myslím, že to zatím sama stravuje a kouká na to, co se to vlastně stalo, ale postupně si to bude uvědomovat. Myslím ale, že odpověď na tuto otázku přijde časem. Teď je noc plná emocí, napětí.

Stihli jste se během kampaně kvůli něčemu pohádat?

Jako sourozenci jsme trochu rozdílní. Já jsem emotivnější, ona je rozvážná, klidná, což na ní velmi obdivuji. Ale myslím, že jsem jí občas říkal, aby tu emoci dala anebo ať už v prvním, nebo ve druhém kole trochu projevila, že si umí říct svůj názor. Takže možná nějaké výčitky tohoto typu přišly, ale myslím, že to zvládla bravurně a i časem projevila emoci a sílu, že to není jen klidná žena, která bude čekat jen na to, zda jí někdo udělí slovo, ale umí i bouchnout do stolu a projevit svůj názor.

Ve volebním štábu se poměrně dlouho zdržel stávající a vlastně už končící prezident Andrej Kiska. Co bylo součástí toho rozhovoru? Dával jí už třeba nějaké rady, na co se má připravit, co teď do inaugurace bude muset zvládnout atd.?

Chvilku jsem s nimi stál u rozhovoru. V první řadě pan prezident velmi gratuloval. Povídal, že to bude mít těžké, protože je to obrovská změna v jejím životě, nejen profesním, ale i soukromém. Ale myslím, že žádné konkrétní rady dnes neprobíhaly.

Jakými jazyky Zuzana Čaputová vůbec mluví. Bylo jí přeci několikrát vyčítáno, že ve své funkci nebude mít kontakty, nebo že se nemusí všude domluvit atd…

Video  Kiska: Mnoho krajin nám závidí, že jsme si zvolili prezidentku  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Má velmi slušnou angličtinu. V rámci svých možností je strašně skromná, protože chce být vždy stoprocentní. Ale její angličtina je, myslím, na velmi slušné úrovni, aby dokázala komunikovat s jakýmkoli světovým státníkem. V době kdy studovala, tak měla ještě ruštinu, také tu bude potřebovat jen oprášit a obnovit. Češtinu ani nemusím vzpomínat…

Provozuje Zuzana Čaputová nějaký sport?

Když byla mladá, tak hrála basketbal, dnes je to spíš turistika a procházky.

Co bude muset nejspíš omezit kvůli svému prezidentování? 

No, na to jsme i my zvědaví. Vždy, když jsme se bavili o tom, že když bude zvolená, a mluvili jsme opravdu v podmiňovacím způsobu, tak si musíme zachovat to, co máme. A máme takové zvyky, že jako sourozenci bydlíme naproti sobě přes ulici a často se potkáváme a diskutujeme třeba jen při sklence vína. Myslím, že se bude snažit zachovat, co se dá, ale záležet bude na tom, jaké perné časy ji čekají. Určitě to bude hodně těžké do voleb v roce 2020, tam očekáváme ještě silné tlaky a silné boje, ale myslím, že se bude snažit zachovat hlavně z toho soukromí co nejvíc.

Výhrůžky a odmítání se stěhovat

Bude se chtít stěhovat do prezidentského sídla?

O tom jsme už mluvili a vím, že nechce. Nechce. Chce zůstat tam, kde jsme byli do teď spolu, v Pezinku.

Bydlí tedy v rodinném domě?

Ano, je to taková řadová zástavba, taková nová čtvrť. Bydlí tam asi rok a půl, takže by tam určitě chtěla zůstat.

A jak si bude zvykat na život s ochrankou?

Už teď ten režim takový trochu měla. Bohužel v rámci kampaně přišly i určité výhrůžky, proto jsem jí zajistili ochranku, už kvůli dětem. Takže takový malý měsíční trénink už máme za sebou jako rodina, Ale uvidíme sami, je to velká neznámá. Myslím, že ten měsíční režim už nám něco napověděl. Samozřejmě, že teď přijde jiný level, ale pevně věřím, že si na to rychle zvykne.

Video  Čaputová musela před volbami dostat ochranku. Jako prezidentka se nechce stěhovat z domu  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V jakém směru ty výhrůžky byly?

Dnes máte facebook, máte internet, zprávy z neznámých čísel… Považoval jsem to za vyhrožování, byly to těžké věci, ale nerad bych o tom dál mluvil. Máme to za sebou, díky bohu to nějak dopadlo  

Jaká je vaše setra vůbec kuchařka a hospodyně?

Kuchařka je dobrá, hospodyně to samé. Doma jsou tři ženské, takže se velmi dobře doplňují a myslím, že byste k ní přišel na oběd velmi rád.

A co její partner Petr. Zvládne zvládat roli prvního frajera - tak, jak to má vytištěn na tričku, které dostal?

On bude vlastně takový precedens v tomto smyslu. Ale myslím, že ano. Jsou v podstatě teprve na začátku vztahu, takže se při tom všem budou nějakým způsobem poznávat a sžívat s funkcí, která je oba čeká.

slovan1954 ( 1. dubna 2019 15:02 )

Jusufko s týmto trulinkom sa vôbec nezaoberaj!To je nejaké hlúpe vemeno,naschvál kaliace spoločné vzťahy!!!

snehulak ( 1. dubna 2019 12:35 )

Nebude to mít lehké. V podstatě ji zvolilo menší procento oprávněných voličů, než u nás Zemana. Naštěstí s ní souzní slovenská média a tak ji budou podporovat a umlčovat protesty nálepkováním, na rozdíl od našeho prezidenta.

snehulak ( 1. dubna 2019 12:31 )

prazandini prarodiče vyli s Havlovými, ona myslím vyje s Havlem.

5nastolevceskych ( 1. dubna 2019 11:13 )

Když už k nám Slovák přijde, tak aby se napakoval. V miliardách. A poroučel nám. Babiš. Před ním Husák. Heydrich. Frank.

5nastolevceskych ( 1. dubna 2019 11:10 )

Slováci nám předvedli, že i z přímé volby prezidenta může vzejít slušný člověk. To u nás zatím neznáme.

Zobrazit celou diskusi