Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kiska o daňové kauze: „Fico se mi mstí, až mi skončí mandát, tak obviní i mě“

Autor: peb, ČTK - 
22. února 2019
21:37

Slovenský prezident Andrej Kiska očekává, že po skončení v prezidentském úřadu v polovině letošního června bude v daňové kauze své rodinné firmy KTAG obviněn i on sám. Vyšetřování případu, ve kterém už byl obviněn jeden z jednatelů KTAG, označila dnes hlava slovenského státu před novináři za mstu expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica, protože ho Kiska už předem odmítl jmenovat ústavním soudcem. Fico v reakci hovořil o Kiskových směšných obviněních a opět ho přirovnal k daňovému podvodníkovi.

Vyšetřování firmy KTAG souvisí s tím, že firma účtovala do nákladů výdaje na Kiskovu propagaci před prezidentskými volbami v roce 2014, ve kterých Kiska porazil tehdejšího premiéra Fica. Kiska byl před složením prezidentského slibu rovněž jednatelem KTAG. Ve vyostřené prezidentské kampani před pěti lety Fico slovně útočil na Kisku, když ho s ohledem na jeho dřívější podnikatelské aktivity označoval za lichváře a také scientologa. Napjaté vztahy s Ficem měl Kiska i po složení prezidentského slibu. 

Trestní stíhání je Ficovou mstou za to, že jsem mu jako prezident odmítl slíbit politický důchod na ústavním soudu. Z návrhu obvinění je zřejmé, že až v červnu skončí můj mandát prezidenta Slovenské republiky, budu obviněn i já osobně. Hrozí mi trest odnětí svobody na sedm až 12 let, řekl Kiska. Podle ústavy lze prezidenta během výkonu funkce stíhat jen za vlastizradu nebo za úmyslné porušení ústavy.

Slovenský prezident rovněž uvedl, že Fico mu přes prostředníka pohrozil obnovením války, pokud ho nejmenuje předsedou ústavního soudu. Odmítl jsem, nikdy jsem se nenechal a ani se nenechám vydírat. Ficovi jsem vzkázal, že ho soudcem ústavního soudu jmenovat nebudu, uvedl Kiska.

Fico nebude ústavním soudcem

Fico v reakci řekl, že mu Kiska nikdy neoznámil, že ho ústavním soudcem nejmenuje. Obvinit předsedu nejsilnější politické strany, že má na špagátu policii a prokuraturu a že tyto instituce na povel spustí proces obvinění konkrétní osoby, to je silná káva, řekl novinářům bývalý trojnásobný premiér Fico, který podal demisi loni v březnu po politické krizi vyvolané vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Minulý týden Fico odstoupil z voleb kandidátů na ústavní soudce, když přiznal, že mezi politickými stranami ani s prezidentem nebyl dohodnut postup o jmenování ústavních soudců. Poslanci Směru-SD následně při hlasování přispěli k tomu, že sněmovna nezvolila žádného kandidáta na soudce ústavního soudu. Činnost této vrcholné soudní instituce v zemi je od uplynulého víkendu paralyzována, protože devíti ze 13 soudců skončilo funkční období.

Otázka personální obměny ústavního soudu zasáhla i do kampaně před březnovými prezidentskými volbami. Jeden z favoritů na vítězství, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, opakovaně odmítl odpovědět na novinářské dotazy, zda by Fica jmenoval ústavním soudcem. Šefčovič kandiduje s podporou Ficovy strany.

Kiskova firma podávala opravná přiznání 

Daňový úřad při dřívější kontrole neuznal KTAG náklady vynaložené na Kiskovu propagaci a společnosti doměřil daň z přidané hodnoty a později také daň z příjmů v celkovém objemu několika desítek tisíc eur. Následně KTAG podala sérii opravných daňových přiznání.

Pokládali jsme za nevhodné, aby se společnost, ve které je prezident spolumajitelem, soudila se státem, řekl Kiska. Dodal, že daňový úřad zpochybnil smlouvu, kterou KTAG s ním uzavřela a ze které měla mít KTAG výnosy.

Pochybení KTAG již v minulosti prověřovala policie, která ale vyšetřování ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Slovenský trestní zákoník totiž umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejního vyšetřování, aniž by viníkovi hrozilo stíhání, což KTAG učinila. Obnovit vyšetřování daňového deliktu KTAG policii předloni nařídila prokuratura.

Pepicek1953 ( 24. února 2019 21:47 )

jde jen o to zda kyseléj Kiska zase vše nesvádí na někoho jiného,,je zřejmé že kyselica není tak čistéj jak žbloňí

salto ( 24. února 2019 16:57 )

Vážený pane Kisko, jestliže jste čistý jako okvětní lístek lilie, tak se nemáte čeho bát. Jestliže to tak není, tak by mohla pomoci nějaká všeobecná amnestie (něco jako p. Klaus).

tosto ( 24. února 2019 11:57 )

Fico je tak čistý , že bude i svatořečený . A jako doprovod mu bude dělat jeho poradkyňa na vládě( kterou si tam usadil) co se tak rada fotografovala ve všech pozicích nahá s roztaženýma nohama. Asi mu radila která pozice je nejlepší.

defakto ( 23. února 2019 10:48 )

... o tom , že je prezident Kiska danový podvodník se spekuluje už hodně dávno ! Pokud se cítí nevinný , měl by uvítat že jeho případ bude vyšetřovat soud a neměl by dělat všechno pro to , aby k soudu nedošlo . Jedině soud ho může očistit ! Namísto toho , naříká před novináři , snaží se dojímat veřejnost a útočí na Fica.

Tajfun ( 23. února 2019 09:10 )

Jaké štěstí,že už léta nejsme společná republika

Zobrazit celou diskusi