Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slováci mění pravidla na silnicích. Zpřísní tresty i za mobily za volantem

Autor: ČTK, nkov - 
16. ledna 2019
23:40

Slovensko chystá zavedení povinného vytváření záchranářské uličky v kolonách na dálnicích. Zároveň by se měly zvýšit pokuty za obsluhu mobilů řidiči za jízdy, zpřísnit postihy pro nové řidiče a také zjednodušit vymáhání pokut od cizinců. Změny navrhlo ministerstvo dopravy v novele zákona o silničním provozu.

Při kolonách na dálnici s dvěma jízdními pruhy v jednom směru budou muset řidiči podle předlohy od příštího roku po vzoru jiných zemí vytvářet záchranářskou uličku mezi oběma jízdními pruhy. Při širších dálnicích bude potřebné nechat volný prostor mezi levým a přiléhajícím pruhem.

Zatímco v současnosti řidiči na Slovensku nesmějí za jízdy používat telefon s výjimkou hovorů s využitím sady hands-free, nově bude zakázáno, aby řidiči telefon a podobná zařízení za jízdy také drželi. Bloková pokuta za porušení tohoto ustanovení se zdvojnásobí na 100 eur (2560 korun).

Slovenské ministerstvo vnitra navrhlo rovněž změny, od kterých si slibuje zjednodušení vymáhání pokut za porušení pravidel silničního provozu včetně nezaplacené dálniční známky či mýtného v rámci takzvané objektivní odpovědnosti provozovatelů vozidel. Jde o případy, kdy dopravní přestupek zaznamenají například radary a viník není zastaven na místě.

Pokud nově policejní hlídka zastaví vozidlo a zjistí, že jím byl spáchán přestupek a v minulosti se nepodařilo zjistit provozovatele tohoto vozidla, bude muset pokutu za dřívější přestupek zaplatit řidič. V opačném případě policista zadrží doklady od vozidla i jeho poznávací značku, řidič tedy nebude moci pokračovat v jízdě. Pokud uložená pokuta nebude v příslušné lhůtě uhrazena, policie zmiňované vozidlo zajistí a později prodá.

Nezkušení řidiči to budou mít složitější

Slovenské úřady v minulosti uvedly, že nemají přístup k údajům provozovatelů vozidel registrovaných v zahraničí, která jezdila po slovenských silnicích bez dálniční známky.

Přísnější postihy předpokládá návrh novely zákona pro řidiče, kteří řidičské oprávnění na osobní vozidla vlastní méně než dva roky. Pokud řidič opakovaně překročí maximální povolenou rychlost nebo se dopustí závažnějších přestupků, bude povinen absolvovat doškolovací kurz, pohovor u psychologa, testy z pravidel silničního provozu, případně na nejméně půl roku o řidičský průkaz přijde.

Vzhledem k nedostatku profesionálních řidičů novela předpokládá snížení věkové hranice pro udělení řidičského oprávnění na nákladní auta a autobusy. Kvůli evropským předpisům ale mladí řidiči zmiňovaných vozidel budou moci po stanovenou dobu jezdit jen na území Slovenska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi