Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový metr na řidiče: O „papíry“ je připraví i 3x mobil za volantem

Autor: Jakub Kopřiva, Ivo Horváth - 
10. ledna 2019
15:40

Třikrát vás chytí za volantem s mobilem v ruce a jste na rok bez papírů. Přijdete si totiž dohromady rovnou na 12 trestných bodů. Tak si to představují na ministerstvu dopravy, kde se chystá nový a přísnější bodový systém. Ten by měl mít jen dvě kategorie. Rezort si od toho slibuje zjednodušení pravidel a větší bezpečnost na silnicích. Plete tím ale pořádný bič na řidiče.

Zpřísnění spočívá v tom, že ze současných 5 kategorií (2, 3, 4, 5 či 7 bodů) zůstanou jen dvě. A to 4 a 6 bodů. Jak to řidičům změní život? Dříve drobnější přestupky, za které člověk dostal například dva »černé puntíky«, by nově byly za 4 body. U dosud sedmibodových přestupků (třeba alkohol za volantem), by ale bylo trestných bodů »jen« šest, zato by se citelně zvýšila pokuta.

Ministerstvo Blesku předložilo příklady změn, přepracovat se chystá celý bodový systém. „Chceme razantně zasáhnout proti pirátům silnic a soustředit se na přestupky, které jsou nejčastějšími příčinami dopravních nehod s tragickými následky,“ uvedl pro Blesk ministr dopravy Dan Ťok (59, ANO).

Řidičáky na zkoušku

Přísnější by byla i pravidla pro nováčky za volantem. Ti by dostali řidičák »na zkoušku« a během určené lhůty dvou let by se jim snížila z 12 na 6 bodů hranice, po jejímž překročení by přišly o řidičské oprávnění. To znamená, že za závažné porušení pravidel by se mohli šoféři, jejichž doklady ještě voní novotou, s nimi zase velmi rychle rozloučit a zřejmě opakovat veškeré zkoušky.

Dodržujte vzdálenost

Resort chce také zatočit s řidiči, kteří nedodržují bezpečné rozestupy mezi vozidly. Tento neduh totiž patří k častým nebezpečím a může mít mnohdy fatální následky - důsledně nedodržování rozestupů trestají třeba v sousedním Německu. Pokud šofér pojede nad 80 kilometrů za hodinu, měl by mít rozestup 50 metrů. U rychlosti v obcích, tedy 50 kilometrů v hodině, je to pak rozestup 30 metrů. Jaké sankce za nedodržování hrozí, ale zatím ministerstvo neupřesnilo.

Pro nákladní vozidla včetně autobusů návrh počítá s tím, že řidič bude muset při rychlosti vyšší než 50 km/h udržovat na všech komunikacích za vozidlem jedoucím před ním vzdálenost minimálně 50 metrů, v případě osobního vozidla je pak při rychlosti 80 km/h stanovena vzdálenost na 30 metrů.

Odbočit na červenou

A novinka, která má potenciál zmást i velmi zkušené řidiče: aby byl provoz plynulejší, mohlo by se na světelných křižovatkách, když svítí červená, odbočovat doprava. Ale pouze v případě, že má řidič dobrý výhled a nikoho neohrozí. Toto pravidlo platí například v USA a na speciálně označených křižovatkách v Německu, Polsku a Francii. Novelu zákona o silničním provozu chce ministerstvo předložit k mezirezortním připomínkám do jednoho měsíce. Zavedení přísnějšího bodového systému a dalších zmíněných novinek by pak mohlo být nejdřív začátkem roku 2020.

Plán na změnu bodového systému v Česku Plán na změnu bodového systému v Česku | Blesk

Ondřej Horázný, předseda Asociace autoškol: Sebereme papíry za nesmysly

„Za naprostý nesmysl pokládám, že místo aby se počítalo 1 až 7 bodů, bude se počítat jen 4 nebo 6. Bodovým hodnocením se sleduje páchání opakovaných přestupků nebo trestných činů - tak to bylo napsané v důvodové zprávě, když se systém zaváděl (v roce 2006, pozn. red.). Aby o řidičák přišel i člověk, který byl přistižen třikrát, když řídil nepřipásaný - tak to je naprostý nesmysl. A navíc: Nejvyšší správní soud řekl jasně již někdy v roce 2014, že ten bodový systém se musí upravit, aby lidé lépe věděli, kolik mají bodů, a vlastně se od té doby vůbec nic nestalo.“ 

Igor Sirota, mluvčí Ústředního automotoklubu: Na silnicích zemře okresní město

„Bodový systém na naše silnice patří, stejně jako je faktem, že po 13 letech už v mnoha ohledech neodpovídá dané situaci. Jeho zpřísnění je zcela v trendu, který vidíme i v ostatních zemích Evropy. Základním argumentem je, že ročně zemře na evropských silnicích asi 22 000 osob, tedy jedno okresní město. Situace se v posledních letech nelepší, právě naopak. A jsme asi jedinou středoevropskou zemí, kde se v praxi nepoužívá pojem jízdy s bezpečnou vzdáleností za vpředu jedoucím vozidlem.“

Antonín Prachař, exministr dopravy: Nevěřím, že to dotáhnou

„Revize a zpřísnění bodového systému a sankcí vůči řidičům je určitě na místě. Výsledky statistiky dopravních nehod a jejich následků za loňský rok jsou dramatické. Doprava je bezpečná, pokud je plynulá, což se v České republice moc říct nedá. Takže určitě i stav infrastruktury si vyžaduje určité zpřísnění. Přikláněl bych se k zavedení postihu za nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly. Osobně však nevěřím, že se tak stane, protože pan Ťok toho nasliboval už hodně.“

Obětí dopravních nehod přibylo

Loni zemřelo na českých silnicích 565 lidí, z toho 349 řidičů. To je o 63 lidí víc než v roce 2017. Dalšími nejohroženějšími skupinami byli chodci, kterých zemřelo 113, a spolujezdci, kterých přišlo o život 103. To chce změnit BESIP, oddělení ministerstva dopravy, které má na starost bezpečnost na silnicích.

Podle předpokladů na rok 2019, ač trochu morbidních, udělá prostřednictvím kampaní i upozornění vše pro to, aby počet usmrcených nepřesáhl 362. „Aby byl splněn hlavní strategický cíl, musí letos poklesnout počet usmrcených v důsledku dopravních nehod o více než 200,“ upřesnil šéf BESIP Tomáš Něřold.

Za tolik trestných 12 bodů vám na rok odeberou řidičák.

Vice o navrhovaných změnách bodového systému čtěte ZDE

Vaku ( 10. ledna 2019 23:28 )

Stále stejná písnička. Prevence žádná, ale represe a buzerace vrchovatě. A odnesou to zase jen slušní řidiči protože hovada v drahých autech na pokuty mají a z vybodování si nic nedělají. Klidně jezdí dál i se zákazem řízení, protože vědí, že se jim *** stane. A co dělá policie? Místo aby jim auta zabavila a je zavřela, chytá obyčejný zoufalce a napařuje body a pokuty. Tam má své jisté bez práce. Hnus.

kongres ( 10. ledna 2019 19:42 )

Cpou se za volantem z papíru.

kongres ( 10. ledna 2019 19:30 )

Sami volají.

offline ( 10. ledna 2019 17:43 )

O papíry možná, ale dokud se nezačne za porušení zákazu řízení zavírat, je to uplně jedno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa