Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi spořádali 110 kilo nakaženého hovězího. Veterináři řekli dobrou zprávu

Autor: ČTK - 
22. února 2019
13:00

Veškeré nezpracované hovězí maso z Polska ze 700kilogramové zásilky, kde byla zjištěna přítomnost salmonel, se již dohledalo. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Snědlo se ho kolem 110 kg. Poslední dohledanou byla část zásilky z Makra, která podle mluvčího byla odeslána pouze v dokumentech, reálně zůstala ve skladu ve středních Čechách.

V Česku ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Statistiky testů za první den veterináři ještě nemají.

Provoz Státních veterinárních ústavů podle Vorlíčka testy neparalyzují, stále se tak provádějí i na drůbeží maso z Brazílie, které také před otestováním nesmí na český trh. Testy se dělají na poddruh bakterie Salmonella enterica subspecies enterica, což je jediný známý poddruh, který je patogenní pro člověka. Onemocnění způsobují i některé další poddruhy, rozšiřování testů se však nyní neplánuje, protože patogenní nejsou.

Cena vyšetření je podle mluvčího mezi 400 a 600 korunami, pokud je výsledek vyhovující. V opačném případě se dělají další testy.

Na aféru zareagovali někteří tuzemští obchodníci. Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska. Firma Animalco z holdingu Agrofert, která kontaminované maso dovezla, přerušila spolupráci se svým polským dodavatelem a čeká na výsledky kontrolních testů. Nevylučuje přitom, že spolupráci s polským partnerem ukončí. Podle polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského se problémy s polským jídlem zveličují.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Eisenbieger_Otto ( 22. února 2019 15:39 )

vsechny zodpovedny lidi ihned vyhodit inl. ministra a sefy veteriny...neni nac premyslet

Zobrazit celou diskusi