Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Veterináři objevili hovězí z Polska i v Praze. A vzkazují: „Jezte české maso.“

Aktualizováno -
2. února 2019
12:20
Autor: ČTK - 
2. února 2019
11:58

Polovina z dodávky problémového masa z Polska, které se dostalo do Česka, se již vrátila zpátky do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka. ČTK to dnes řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Do České republiky bylo podle ministerstva zemědělství exportováno celkem zhruba 300 kilogramů hovězího.

Asi 112 kilogramů masa z problematických polských jatek skončilo v Česku v Praze. „Z toho 55 kg je stále u obchodníka v Praze 8, který ho má ve skladu. Půjde to na likvidaci. Budou také odebrány vzorky,“ uvedl Majer.

Další maso putovalo do Varnsdorfu, Nového Bydžova a Kostelce nad Labem. Zásilka z Nového Bydžova o hmotnosti přes 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka už zpět do Polska. Ivana Matková, spolumajitelka řeznictví a uzenářství Antonín Matek z Kostelce nad Labem, zase ČTK řekla, že mají vlastní jatky a maso v Polsku nikdy nekupovali. Na svých jatkách porážejí dobytek z Polabí, ze vzdálenosti do 50 kilometrů od Kostelce.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád už v pátek uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata.

Český svaz zpracovatelů masa (ČSZM) dnes vyzval své členy i další provozovatele potravinářských podniků v Česku, aby se do objasnění tohoto skandálu vyvarovali obchodu s polským masem včetně jeho využívání při výrobě masných výrobků či pokrmů. „Svaz zároveň spotřebitelům v Česku doporučuje, aby se při nákupu masa zajímali mimo jiné o původ zvířete, ze kterého maso pochází, a v ideálním případě se orientovali na maso českého původu. Opět podle platných předpisů je informace o původu povinně označována jak na baleném mase, tak i v místě prodeje nebaleného masa,“ řekl dnes ČTK výkonný ředitel svazu Jan Katina.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. Česko podle něho případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do republiky nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí. Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo na české území přes jiné unijní země.

Závadné maso se dostalo do 14 zemí

Podle Evropské komise jsou skandálem podle dosavadních poznatků vedle Polska, Česka nebo Slovenska zasaženy také Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko. Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume v pátek oznámil, že do Francie se dostalo 800 kilogramů zkaženého masa, z toho 150 kilogramů bylo zabaveno. Portugalské úřady uvedly, že zabavily 99 kilogramů podezřelého hovězího z Polska  a nařídily ho zničit.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski tvrdí, že jde o nahodilý případ, který silně poškozuje pověst polských potravin.

agfor ( 2. února 2019 17:52 )

Nemusí to ani takhle pendlovat. Stačí když koupí tuhle ňamku Babiš a nacpe to do svých salámů a párků. Masokombinátů má dost.

1917 ( 2. února 2019 14:42 )

Tak to je super rada. Napřed Klaus se svou ODSsáckou bandou zařídí likvidaci našeho zemědělství, vymlácení chovů prasat a hovězího dobytka a nyní se přijde s hraběcí radou o kupování Českého masa, ale kde je vzít!!!!!!!!!!! A co dělá Státní veterinární správa????? Co sem z toho Polska vlastně chodí? Kuřata a vajíčka neznámého původu se salmonelózou, hovězí z nemocných a polomrtvých krav, ovoce s pesticidy a další a další hnusy! Za co je ta banda různých "kontrolorů" placená?????

bibijana ( 2. února 2019 14:19 )

Přesně tak!!!! Přes hranice pendluje tolik zboží, že to ani nejde zachytit. Sami řekli, že ta síť distributorů je natolik rozsáhlá, že se to nedohledá. Všem šmejdům dát likvidační pokuty, takoví nemají co podnikat. Pokuty a kriminály!!! Proto je i tolik rakovin zažívacího ústrojí.

bibijana ( 2. února 2019 14:15 )

Během noci na polských jatkách zpracovali maso z nemocného dobytka - takže mám to chápat tak,že to byla pouze jednorázová akce???!!! Pomožte mně odvolat ministra Tomana a celé vedení Státní veterinární správy v čele se Zbyňkem Semerádem.Na trh se vůbec nesmi jakékoliv závadné maso dostat!!!!Obchodníci a hypermarkety je vůbec nesmí prodávat!!!Státní veterinární správa (SVS) je dlouhodobě nečinná, neschopná radikálně a rázně řešit problémy, včetně otřesných případů týrání zvířat.Prasečí mor,ptačí chřipky-to byli aktivní, hned se likvidovaly zdravé chovy!!!Kolik let tohle Poláci dělali,muselo to být i v dalších masných výrobcích.SVS by sem pustila i ozářená zvířata z Černobylu!!! Pište vládě,poslancům, senátorům!!!Jejich vinou je Česko skladištěm odpadů.Chtěla bych vědět, jestli toto by se stalo třeba ve Švýcarsku.

johanvonbahnhof ( 2. února 2019 13:53 )

Naši deb.lové ve státní správě vyhlásí: “NEKUPUJTE POLSKÉ MASO”. Heuréka! A jak pánové pozná spotřebitel to nepolské maso, když Polák (xindl schopný pro prachy udělat cokoliv), prodá tu zdechlinu do Německa za tak výhodou cenu, že ten to tam vzápětí přeprodá např. do Francie a z té se nám to "masíčko" přebalené nebo ve formě "výrobku" vzápětí vrátí do Čech? Ono docela stačí, že se to přebalí nebo zpracuje do libových klobásek a paštiček už v Reichu a už je to "neškodný" výrobek "made in Germany". Inu vítejte ve volném obchodu bez hranic v EU! Takže si pořád ti naši deb.lové myslí, že se to sem nedostane jinak a dál nebude dostávat, dokud zase něco někde nepraskne?! Tady pomůže jedině čínský model... Okamžitě před soud s viníky, veřejný průvod ulicemi a trest smrti, to je jediné čemu ten nenžaranej xindl (a ne jenom z Polska) dostatečně rozumí!

Zobrazit celou diskusi