Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maso z nemocných krav poslali Poláci do 14 zemí. Na Slovensko se dostalo 600 kilogramů

Autor: ČTK - 
1. února 2019
15:22

Na Slovensko bylo dovezeno až 600 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy. Sdělil to dnes šéf slovenské veterinární a potravinářské správy Jozef Bíreš. Původně slovenské úřady odhadovaly dovoz asi 300 kilogramů polského masa z problematických jatek. Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná oznámila pokračování kontrol masa, o aféře hovořila s polským velvyslancem na Slovensku.

Slovenští veterináři ve středu informovali o třech odběratelích zmíněného masa na Slovensku, ve čtvrtek dostali informaci o dalších šesti podnikatelích. Maso na Slovensku skončilo v restauracích, školních jídelnách i v maloobchodních prodejnách.

Slovenským největším dodavatelem hovězího je právě Polsko

V reakci na kauzu slovenští inspektoři zahájili kontroly, výsledky laboratorních testů odebraných vzorků polského masa budou podle Bíreše známy příští týden. Nejvíce hovězího masa dováží Slovensko právě z Polska. Město Trenčín, kam bylo polské maso rovněž dodáno, vydalo podle medií pokyn základním a středním školám, aby až do odvolání nepodávaly dětem v jídelnách hovězí. 

Matečná se dnes kvůli aféře setkala s polským velvyslancem na Slovensku. „Slíbil, že nechají prověřit i další jatka. Říkáme, že zavedení kamerového systému nestačí. Nejdůležitější je fyzická přítomnost veterinárního lékaře, který zkontroluje zvíře a jeho zdravotní stav před porážkou,“ řekla Matečná novinářům.

Podle ministryně slovenští veterináři dostali pokyn, aby o víkendu provedli preventivní kontroly v celém distribučním řetězci s masem a odebrané vzorky poslali na analýzu.

Maso putovalo do 14 zemí EU

Podle dřívějšího oznámení hlavního polského veterináře se z Polska vyvezlo 2,7 tuny hovězího masa z jatek, kde se porážely nemocné krávy. Mluvčí Evropské komise podle agentury Reuters řekl, že kauza se může týkat až 14 členských států EU, Česká republika mezi nimi není. Komise vyšle v pondělí do Polska kontrolory.

Polskou aféru využili slovenští politici k propagaci potravin domácí produkce a vybídli školy, aby upřednostňovaly slovenské výrobky. „Školy nezřídka hledí jen na nižší cenu, ale žádné peníze nestojí za to, abychom hazardovali se zdravím našich dětí,“ řekla Matečná. Dodala, že školní jídelny nemusejí vybírat dodavatele s nejnižší cenou nabízeného zboží. K upřednostnění masa slovenského původu ve školních jídelnách již ve čtvrtek vyzval premiér Peter Pellegrini.

pavel11 ( 1. února 2019 17:07 )

polská špína humus zasere celou evropu,jen by mně zajímalo co dělal čtyři roky Jurečka před chvíli kecal jak dement že to skoumal nenasral by vás ten blbec.Jak je možné že okamžitě nezkážou dovoz potravin ze špinavého,smrdutého polska to bude zase Toman čtyři roky skoumat svinstvo dobytka s polska!!!

Zobrazit celou diskusi