Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vmetli mu Sorose a věští kriminál. Expremiér Fico šéfem Ústavního soudu nebude

Autor: ČTK, simao - 
12. února 2019
17:50

Expremiér Robert Fico (Smer-SD), který loni rezignoval po tlaku a demonstracích za řádné vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, se chtěl stát předsedou Ústavního soudu na Slovensku. Kandidovat však na něj nebude, oznámil v úterý novinářům. A opozice se zaradovala. Richard Sulík vmetl Ficovi po jeho prohlášení i údajnou spojitost s mecenášem Georgem Sorosem, kterého Fico naopak kritizoval.

Slovenský expremiér a šéf vládní strany Smer-SD Robert Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce. Řekl to poté, co tříčlenná koalice krátce před plánovanou odpolední volbou kandidátů ve Sněmovně nenašla v této záležitosti shodu na společném postupu.

Fico zároveň varoval koaliční partnery před dohodou s opozicí. Právě opoziční politici se po oznámení Ficovy kandidatury na soudce vrhli na expremiéra s notně kritickými a nabroušenými komentáři. A nyní se radují.

Sulík: Fico bral peníze od Sorose

Předseda SaS Richard Sulík na Fica zaútočil tvrzením, že „Fico bral peníze od Sorose“, a na Facebooku uvedl, že skripta, kterými Fico dokazoval, že může být ústavním soudcem, financovala Open Society Foundation miliardáře a mecenáše George Sorose.

„Tehdy mu byl dobrý,“ vmetl Sulík Ficovi, který ze spolupráce se Sorosem obvinil v minulosti naopak prezidenta Andreje Kisku. A tvrdil, že právě Soros financoval protivládní protesty. Ficovo oznámení pak Sulík oslavoval statusem: „Světélko Roberta Fica, že 12 let ho nebude možné zavřít do basy, právě zhaslo.“

Fico rezignoval z postu premiéra loni v době politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka. Popularita Smeru-SD, který po parlamentních volbách v roce 2012 vytvořil jednobarevnou vládu, v posledních letech klesá a podle sondáží se snížila i obliba samotného Fica.

„Chci zdůraznit, že jsem se ucházel o post předsedy Ústavního soudu. Mohu potvrdit, že nevznikly žádné politické dohody, a to ani v parlamentu, ani s prezidentem,“ řekl dnes novinářům Fico.

O nadcházejícím víkendu skončí 12leté funkční období devíti z celkového počtu 13 soudců Ústavního soudu. Sněmovna by měla zvolit 18 kandidátů, z nichž hlava státu vybere potřebný počet nových soudců a také rozhodne o novém předsedovi a místopředsedovi Ústavního soudu.

Fico mluvil o Kiskově absurditě

Také menší koaliční strana Most-Híd dříve oznámila, že její poslanci by Fica při hlasování za kandidáta na ústavního soudce nepodpořili. Most-Híd se spolu s koaliční Slovenskou národní stranou také postavily proti plánům Smeru-SD volit kandidáty na ústavní soudce v tajném hlasování.

„Pokud projdou někteří kandidáti společným hlasováním opozice a strany Most-Híd, dojde k bezprecedentnímu porušení koaliční smlouvy s vážnými důsledky pro fungování vládního kabinetu v tomto složení,“ varoval Fico, aniž umožnil novinářům klást otázky.

Fico také za absurdní označil možnost, aby nové ústavní soudce vybíral úřadující prezident Andrej Kiska, kterému funkční období skončí v polovině června a se kterým se Fico v minulosti opakovaně dostal do křížku. Podle tisku se Kiska nechal slyšet, že Fica by ústavním soudcem nejmenoval. Slovenský expremiér se vyslovil pro to, aby ústavní soudce vybíral až nový prezident, který vzejde z březnových přímých voleb.

Šefčovič o Ficovi pomlčel

Jedním z favoritů na vítězství ve slovenském prezidentském klání je nyní podle průzkumů místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, kterému prezidentskou kandidaturu nabídl právě Fico. Šefčovič opakovaně odmítl odpovědět na novinářské dotazy, zda by Fica ústavním soudcem jmenoval.

Pokud slovenská Sněmovna v prvních dvou kolech voleb nevybere 18 kandidátů na ústavní soudce, bude se muset v příštích měsících konat nová volba. Stoupla by tak pravděpodobnost, že alespoň část soudců Ústavního soudu bude jmenovat až nová hlava státu. Do nové volby kandidátů na soudce Ústavního soudu by se mohl přihlásit také Fico.

pulsar ( 12. února 2019 19:56 )

FICO patri do basy! Spina zlodejska!

auslak ( 12. února 2019 19:37 )

Chudák, on by se pro Slovensko i rozkrájel. A proto jeho syn v Rakousku chodí už od školky .Letos snad už bude vycházet školu.Slovensko je pro něj málo. Pořád začíná každý svůj projev slovy : Já předseda nejsilnější strany .. atd.

AliAlice ( 12. února 2019 18:57 )

Kdepak teď pracuje ta jeho ,,poradkyně " ???

Zobrazit celou diskusi