Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Do školy povinně už od tří let. Macron kvůli teroru razí radikální reformu

Autor: Darina Jíchová - 
28. března 2018
21:10

Francouzský prezident Emmanuel Macron představil další ze svých reforem, tato se týká vzdělávacího systému země. Macronova vláda se chce zasadit o to, aby byla školní docházka povinná už od tří let. Prezident a jeho administrativa jsou toho názoru, že čím dříve se děti dostanou do školy, tím větší je jejich šance na úspěch a začlenění do společnosti. O chystané změně informoval deník Telegraph.

Macron se domnívá, že čím dříve se děti integrují mezi své vrstevníky, tím menší je pravděpodobnost toho, že se obrátí k radikálnímu islámu. Prezident ve svém prohlášení nijak nespecifikoval, zda myslí děti uprchlíků, mluvil souhrnně o „malých Francouzích“. V současné době začíná ve Francii povinná školní docházka stejně jako v Česku, v šesti letech. Děti ale od tří let většinou chodí do mateřské školky.

Opozice ani rodiče ze změny nejsou nadšení

Reforma by podle prezidentových slov měla platit od školního roku 2019/2020. „Francie byla v podstatě založená skrze školy a jsou to právě tyto instituce, které budují naše společné blaho,“ nechal se slyšet Macron. Na příkladu teroristického útoku z jihofrancouzského města Trèbes, ke kterému došlo minulý týden v pátek, ukázal, že francouzská společnost je rozdělená.

Francouzský prezident představil reformu povinné školní docházky. Promluvil také psychiatr Boris Cyrulnik (u pultíku), Macrona doprovázel jeho poradce, právník Jean-Michel Blanquer (zcela vlevo). Francouzský prezident představil reformu povinné školní docházky. Promluvil také psychiatr Boris Cyrulnik (u pultíku), Macrona doprovázel jeho poradce, právník Jean-Michel Blanquer (zcela vlevo). | reprofoto/twitter

„Hledáme symptomy terorismu, vidíme je v neFrancouzích. Útočník byl marockého původu, ale od narození žil tady. Školy nás učí být hodnými a soucitnými, vštěpují nám základní hodnoty. Nová generace Francouzů musí být postavena na takovýchto základech. Takovýto lidé nepodlehnou vraždícím impulzům,“ prohlásil Macron.

Opozice dlouhodobě Macrona kritizuje. Domnívá se, že prezident klade příliš velký důraz na sociální aspekty islámských útočníků, kteří do Francie přišli jako děti uprchlíků, nebo se dokonce už v zemi narodili. Z reformy nejsou nadšení ani rodiče, přestože 98 % z nich stejně děti posílá do školky.

Pedagogové speciálně školení na malé děti

Mateřské školy by se tak měly změnit ve vzdělávací instituce. „Projdou reformou a stanou se z nich řádné školy, kde se děti budou učit spisovnému jazyku. Budou připravovat děti, aby uspěly v dalším vzdělávání,“ uvedl prezident. Elysejský palác vše konzultoval s odborníkem, psychiatrem Borisem Cyrulnikem, který uvedl, že současné tříleté dítě je vyspělejší, než tomu bylo u předchozí generace.

Podle něj by se školky měly zaměřit na emoční vývoj dítě. „Nešťastné děti můžou naší společnosti jen uškodit,“ nechal se slyšet Cyrulnik. Nová reforma také znamená více pracovních míst pro učitele. Francie bude potřebovat zhruba dalších 800 učitelů, kteří by s tříletými dětmi pracovali, uvedl Elysejský palác.

„Máme vzdělané učitele, možná až moc. Jejich intelekt někdy není schopen se podřídit tomu, co dítě skutečně potřebuje. Proto vyškolíme pedagogy, kteří se zaměří výhradně na vzdělávání malých dětí,“ uvedl Cyrulnik.

Zobrazit celou diskusi