Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladí musí na vojnu, zavelel Macron. Sám se branné povinnosti vyhnul

Autor: Darina Jíchová - 
15. února 2018
15:15

Francouzský prezident Emmanuel Macron trvá na tom, že by všichni mladí lidé měli absolvovat vojenskou službu. Prohlásil to pár dní nato, kdy ministerstvo obrany navrhovalo zavést dobrovolnou brannou povinnost. Macron a jeho administrativa chtějí dostát slibu, ke kterému se zavázali během volebního období a to, že znovu uzákoní vojenskou službu pro mladé. Veřejnost je nyní zmatená, protože prezident mluví o povinné a vláda o dobrovolné službě.

Prezident se během tohoto týdne nechal slyšet, že jeho nová „univerzální národní služba“ bude zahrnovat i brannou povinnost. Mladí lidé by tak na vojně měli strávit tři až šest měsíců. Macron připustil, že přesné znění tohoto návrhu ještě není jasné. Program plánované vojenské služby bude oficiálně představen až v roce 2019.

Macron si protiřečí s vládou

Nařízení by se mělo týkat ročně 600 lidí ve věku 18 až 21 let. Zatím ale Macronův plán obklopuje zmatek. „Nejde nám o to zaplnit kasárny, ale chceme, aby si mladí vyzkoušeli vojenský život a všechno, co k němu patří,“ popsal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a ministryně obrany Florence Parlyová Francouzský prezident Emmanuel Macron a ministryně obrany Florence Parlyová | Reuters

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová minulý týden ovšem oznámila, že „vojna pravděpodobně nebude povinná“. Parlamentní výbor pro bezpečnost a obranu vydal zprávu, ve které uvádí, že jakákoliv branná povinnost bude dobrovolná a že „ministerstvo nebude nikoho nutit“. Nicméně tiskový mluvčí vlády Benjamin Griveaux ale prohlásil: „Nařízení bude univerzální a povinné pro všechny.“

Povinná vojenská služba byla ve Francii postupně zrušena mezi lety 1996 až 2001 a Macron je tak prvním prezidentem, který nesloužil v armádě. Když poprvé oznámil, že chce brannou povinnost zavést zpátky, jako důvod uvedl, že chce připravit Francii „na éru světového neklidu“. Během kampaně se ale mnozí na tento bod dívali spíš jako na „závan patriotické nostalgie“.

Armáda nemá dost lidí

Někteří členové francouzské armády se obávají, že nemají dostatek vojáků, které by mohli v rámci branné povinnosti uvolnit. V současné době je armáda rozmístěna v západní Africe a na Středním východě, zbytek se soustřeďuje na protiteroristické akce po celé Francii. Nezbývá nikdo, kdo by se postaral o výcvik civilistů.

Macronova vláda vyčlenila pracovní skupinu, která by měla vypracovat návrh nové vojenské služby, mají ho předložit do dubna tohoto roku.

1_2_3 ( 21. března 2018 21:49 )

Těžko uvěřit, že ho Francouzi zvolili. Nevěřím, že většina Frantů je tak debilní. Není normální, kouká z něho fanatismus a přílišná pýcha. A ta jeho stařena vedle něho...no Frantové se asi zvokli.

Zobrazit celou diskusi