Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Sovětský lid osvobodil národy,“ dmul se Putin. Rusko slavilo konec 2. světové

Autor: ČTK, mb - 
9. května 2016
10:50

Rusko je připraveno spolupracovat na vytvoření mezinárodního bezpečnostního systému, který by byl mimo jakékoli bloky. Při zahájení vojenské přehlídky k 71. výročí vítězství ve druhé světové válce to v pondělí v Moskvě řekl ruský prezident Vladimir Putin (63).

„Dnes se civilizace znovu střetla s krutostí a násilím, terorismus se stal globální hrozbou,“ řekl šéf Kremlu. „Rusko je otevřeno spojení úsilí s dalšími státy, je připraveno pracovat na vytvoření moderního mimoblokového systému mezinárodní bezpečnosti,“ uvedl v této souvislosti Putin.

Prezident s poukazem na poučení z dějin poznamenal, že mír ve světě se nenastoluje sám o sobě. Zdůraznil přitom, že je třeba dát si pozor na nepřípustnost dvojích standardů a na „krátkozraké podbízení se těm, kteří přicházejí s novými zločinnými záměry“.

Tradiční každoroční vojenské přehlídky na Rudém náměstí se letos zúčastnilo zhruba 10 tisíc vojáků, premiéru měla ženská jednotka z Vojenské univerzity. Přehlídky se též zúčastnila těžká vojenská technika, nechyběly moderní ruské tanky Armata a nad hlavami zúčastněných proletěl i relativně nový letecký transportér IL-76MD-90А.

Rusové slaví na rozdíl od západní Evropy konec druhé světové války 9. května, svátek je v zemi velmi populární, konflikt označují za „velkou vlasteneckou válku“. Heroické oběti národů SSSR vyzdvihl ve svém projevu i ruský prezident. „Naši otcové a dědové přemohli silného, nelítostného nepřítele, který si pokořil mnohé státy. Byl to právě sovětský lid, který přinesl svobodu ostatním národům. Byli to právě naši vojáci, kteří potrestali nacisty a jejich přisluhovače za miliony obětí, za všechny zrůdnosti a zločiny spáchané v naší zemi,“ prohlásil Vladimir Putin.

jarda304 ( 9. května 2016 13:21 )

ty myslíš komunisty a pleteš si je s Rusy. Ty se v dějinách moc nevyznáš, jen meleš čím máš vymytou hlavinku.

Zdenek_Nymburzky ( 9. května 2016 13:07 )

Samozřejmě, že má pravdu.

istyl ( 9. května 2016 12:39 )

ze si Hitlerem rozdelili jako CCCP Polsko, jejich důstojníky a inteligenci povrazdili a letaletouci to hazeli na nemce...z toho se vylhat nemůžou...ja vim vase idea je lhat a překrucovat dějiny...jenze ta prolhanost je vam uz typicka...napr. Jak Putin lhal o pritomnosti vojsk ruska na Krymu...do krimu s nim

jarda304 ( 9. května 2016 12:17 )

no skoro o rok dříve byl Mnichov 1938, kdy i Polsko pomohlo zničit a okupovalo/zabralo kus ČSR. Na to vymyté mozky zapomínají. Smlouva Molotov/Ribentrop byla až poté, kdy Anglie/Francie zradili ČSR a zjevně směřovali Hitlera na útok proti CCCP. A navíc jako vymytý mozek si pleteš Rusy s komunisty. Kdybys byl trochu vzdělanější nebo méně plný nenávisti, věděl bys, že sami Rusové byli největší obětí komunistů a že skoro celé vedení bolševiků, až na opravdu pár vyjímek nebyli Rusové.

istyl ( 9. května 2016 12:01 )

ale nejdriv jste zautocili na Polsko, které jste si rozdeli pul na pul s Hitlerem...to jste je osvobodili z ceho? a nas jste okupovali proc?

Zobrazit celou diskusi