Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanec mezi Nočními vlky: Václavák? Plivnout mi do ksichtu, rozbiju jim nos

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. května 2016
19:48

Zastávka v Děčíně byla pro Noční vlky tou poslední v České republice. Motorkáře, zastánce ruského prezidenta Vladimira Putina, do severočeského města pozval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který v Děčíně bydlí. „Bylo to perfektní,“ prohlásil poté, co sám klub vyprovodil až na česko-německé hranice.

„Bylo tady spoustu lidí, nečekaně. Musím poděkovat televizím, jejich negativní zpravodajství přilákalo spoustu lidí,“ odpověděl Foldyna na dotaz Blesk.cz, jak by celou akci zhodnotil. Odpůrci se prý na setkání neobjevili, Foldyna přiznal jen negativní e-maily.

„Neviděl jsem ani jednoho člověka. Samozřejmě, dostal jsem asi tři nebo čtyři e-maily, že tady nemají co dělat, ale ve skutečnosti tu byli jen lidé, kteří se přišli ze zvědavosti podívat a s Nočními vlky se i fotili,“ okomentoval publikum poslanec, který se netají svým příklonem k Rusku. „Kdo jen trochu sleduje zahraniční politiku, nemůže s Putinem nesouhlasit. Odmítám tu hysterii s tím, jakým nepřítelem lidstva je Rusko,“ tvrdí například dlouhodobě.

Noční vlky poslanec doprovodil až na hranice

Foldyna vyprovodil své hosty až na česko-německou hranici. Odtud motorkáři pokračují přes Drážďany až do Berlína, kam by měli dorazit zítra. Celá cesta má být poklonou sovětským vojákům padlým ve druhé světové válce.

„Teď jsme se vrátili. Jsme je doprovázeli na hranice. Ten koncert a ta návštěva se velmi vydařila,“ shrnul Foldyna, který je mimo jiné vášnivým boxerem a motorkářem.

Foldyna uvažuje nad tím, že by mohl v Česku vzniknout podobný nacionalistický „gang“, který by odkazoval na to, že jsou Češi potomky atentátníků na říšského kancléře Heydricha. O založení vlastního klubu s Nočními vlky prý ale nemluvil.

„Někdo říká kontroverzní. Já naprosto nechápu v čem. Ti lidé se tady chovali slušně. Přišla dokonce skupina dívek z Ukrajiny, tak se tady dohromady fotili s ukrajinskými vlajkami. Bylo to zajímavé,“ poznamenal s tím, že k nenávisti nebyl důvod.

Oni se usmívali, já bych se neudržel

„Byli nadšení, asi v porovnání s Prahou to musela být procházka růžovou zahradou. Tady na ně nikdo neplival, nenašel se nikdo, kdo by byl proti. Lidé jim mávali,“ popisoval ze svého pohledu zážitky s motorkáři poslanec. Protestu v centru Prahy se prý členové klubu jen usmívali.

„Já jsem trošku prchlivější, já bych to asi těžko... Ta strategie, že se na ty lidi usmívali a zdravili je – tady se tomu smáli, když o tom mluvili. Kdyby mně někdo plivnul do ksichtu, tak bych ho asi určitě trefil do nosu. Já jsem tady v tom rychlej. Na hrubej pytel hrubá záplata,“ vzkypěl jen při vzpomínce na záběry z Václavského náměstí poslanec a děčínský zastupitel.

Podívejte se, jak to v sobotu vypadalo na Václavském náměstí:

Video Noční vlci v Praze: Narazili na prostředníčky i vděk. - aktu.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa