Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Radovan Krejčíř utekl policii pod rukama před 16 lety: Smutný osud zločincovy luxusní vily... ani stát ji nechce

  • Autor: ran - 
    18. 6. 2021
    05:00

    Sobota 18. června, dvě hodiny ráno, to je datum, které se zapsalo černým písmem do historie české policie. Tehdy uprchl zpod rukou po zuby ozbrojených policistů podnikatel Radovan Krejčíř (53) a zmizel za kopečky. Přesné okolnosti události nejsou dodnes jasné. Nakonec ale posloužila, protože vedla k uvěznění uprchlého podnikatele v cele v Jižní Africe a také k tomu, že vilu za téměř 400 milionů korun dnes nikdo nechce ani za zlomek její původní ceny. Stát ji, zdá se, nechce ani zadarmo.

  • 1.Dva útěky

    Nechvalně proslulého českého podnikatele Radovana Krejčíře odsoudily za jeho bohatou trestnou činnost české i jihoafrické soudy. Do českého povědomí se vryl nejen jako miliardář, který měl k obrovskému jmění přijít v kuponové privatizaci a který se pokusil vytunelovat státní podnik Čepro, ale také jako někdo, kdo si volně odkráčel 18. června 2005 ze své vily v Černošicích u Prahy, ačkoli ho tam jen chvíli před tím zadrželo minimálně deset policistů.

    Zprávy o tom, jak přesně podnikatel unikl, se různí. Podle některých unikl tajnou chodbou, podle jiných okénkem na záchodě. Rozlehlý areál vily opustil údajně zadním vchodem. Před odchodem se měl ještě stihnout přezout, převléct a pomazlit se ve výběhu se svými čtyřnohými kamarády. Pak práskl do bot. 

    Utekl z vily i ze Seychel

    Za to, že strážci zákona nechali Krejčíře z vily uprchnout za hranice republiky, padaly hlavy i na nejvyšších místech policie. Podle toho, co vypověděl Krejčíř později před soudem v Jihoafrické republice (JAR), vydal se z Černošic autem na slezsko-polské pomezí, kde prý přesedl na kolo. Jeho další trasa měla vést přes Polsko, Ukrajinu, Turecko, Spojené arabské emiráty. Skončila na Seychelách.

    Odtamtud podnikatel obžalovaný z velkých podvodů uprchl podruhé, když ho v Seychelské republice vystopoval Interpol. Tentokrát si to zamířil do Jižní Afriky, kde ho po roce ihned zadrželi, ale kauce mu v roce 2007 následně umožnila běhat na území JAR dalších pět let po svobodě a dopouštět se vesele dalších zločinů, než se ho konečně podařilo dostat v Africe za mříže.

    Radovan Krejčíř odešel zadním vchodem. (koláž Blesk) Radovan Krejčíř odešel zadním vchodem. (koláž Blesk) | archiv Blesku

  • 2.O vile

    Kdysi luxusní vila vystavěná původně za údajně stovky milionů korun stojí v ulici V Dubině 166 na okraji Černošic ve Středočeském kraji, nedaleko od Prahy. Dnes se nachází v havarijním stavu a je součástí exekučního řízení. Na celkovém plánu a vybavení je vidět, jak megalomansky Krejčíř sám sebe i svůj život vnímal.

    Nekolikapatrový objekt se nachází ve svahu u lesa na rozlehlém pozemku, je rozdělen na hlavní část a zahradní „domek“, který by sám o sobě mohl sloužit jako výstřední rezidence. Hlavní vstup spojuje s vnitřkem domu romantická dlouhá klenutá chodba se stěnami v bílé barvě, osazená moderní verzí loučí. Majitel a jeho manželka Kateřina (47) se synem Denisem (28) měli doma k dispozici vnitřní i venkovní bazén v honosném stylu, prostornou saunu i pozlacený výtah, který propojoval jednotlivá patra.

    Sportovat se dalo na vnitřních squashových kurtech a pokojů by se jeden ani nedopočítal. Krejčíř si potrpěl i na pozlacené kohoutky v koupelně a na záchodě, schodiště zase nechal obložit drahým mramorem. A aby svému pocitu důležitosti dodal na důrazu přesně podle své představy, kochal se také pohledem na žraloky, jež choval ve velkém akváriu.

    Policisté poté, co vylomili vstupní dveře, vstoupili do vily vchodovým tunelem. Policisté poté, co vylomili vstupní dveře, vstoupili do vily vchodovým tunelem. | archiv Blesku

  • 3.„Návštěva“ youtuberů i požár

    Krejčíř už si rok odpykával trest 35 let za různé zločiny v jihoafrickém vězení, když se do „jeho“ opuštěné monstrózní vily (která už byla dávno v exekuci) vloupala v roce 2017 partička youtuberů. Dobrodružný výlet do areálu s odhadní cenou výstavby 400 milionů korun si mladíci náramně užili. Svůj pobyt v exteriérech i interiérech si natočili a dodnes je k vidění na jejich kanále na YouTube.

    Jak už dříve sami uvedli, do objektu se prý dostali nezamčeným zadním vchodem a prosklenými dveřmi. Neměli být prvními vetřelci, kteří se do vily dostali, před nimi v areálu měl přebývat i jakýsi bezdomovec. Ten ale na rozdíl od mladíků, kteří na zhlédnutích svých videí nemálo vydělávají, žádnou slávu nepobral. Partičku začali napodobovat další puberťáci-dobrodruzi, policie ale zvýšila ostražitost a některé z nich pozatýkala.

    Kromě častých návštěv vandalů a zlodějů dům poškodil i obrovský požár. Ten zachvátil hlavní budovu v roce 2019 a způsobil škodu kolem 20 milionů. Zuřící plameny zaměstnávaly hasiče celých devět hodin a způsobily velké škody, zejména na střeše. Podle policie byl oheň zapálen úmyslně. Spekuluje se, že za ním mohli stát věřitelé, protože vyhořelá nemovitost bývá obecně prodejnější než nemovitost neudržovaná a zanedbaná.

    Youtubeři si po vloupání se do vily začutali na squashovém kurtu. Youtubeři si po vloupání se do vily začutali na squashovém kurtu. | Aktu.cz

  • 4.Osmá dražba za dvacetinu ceny

    Od roku 2016 proběhlo již sedm pokusů poničený moloch vydražit. Poslední nabídka z roku 2021 zněla na 21 milionů, což je dvacetina odhadované původní ceny, za níž byl areál s vilou vybudován. Ale ani za tuto částku nemovitost nikdo nechtěl. Cena se každou novou dražbou vždy o pár milionů snižuje, další dražba by měla proběhnout v listopadu 2021.

    Jinak dopadla druhá, menší černošická vila v majetku Krejčířových, která pochází ze 30. let 20. století a vzhledem s tou první nemá nic společného, ačkoli domy stojí jen 300 metrů od sebe. Tato si zachovala svůj umírněný klasický styl, tedy alespoň zvenku. V roce 2017 se ji povedlo v dražbě udat za 16 milionů korun. 

    „Hlavní“ vila je v současnosti, jak uvádí katastr nemovitostí, majetkem Krejčířovy manželky Kateřiny. Ta se jí snaží ze všech sil zbavit, ale nedaří se - pokus hodit chátrající barák do klína úřadům jí nevyšel. V červnu 2021 soud zamítl žalobu, skrze níž chtěla docílit přepsání vily na stát. Katastrální úřad tak dál vede manželku Kateřinu jako majitelku domu v exekuci.

    Vila je zdevastovaná a nikdo ji od Krejčířovy manželky nechce koupit. Vila je zdevastovaná a nikdo ji od Krejčířovy manželky nechce koupit. | David Malík

  • 5.Krejčíř dnes

    Radovan Krejčíř si v Jihoafrické republice od roku 2016 odpykává trest 35 let odnětí svobody za pokus o vraždu, za únos, mučení a obchod s drogami. S pomocí své obhájkyně se dlouhodobě snaží zmírnit si tvrdé podmínky ve vězení a stěžuje si na kde co.

    V roce 2018 byl v nepřítomnosti odsouzen za závažné zločiny také v Česku, a to na 15 let. České úřady oficiálně stále na JAR žádají vydání „jejich“ vězně, což je ale – obzvláště v tomto případě – proces na dlouho, doslova na léta.

    Na straně České republiky se zároveň z mnoha stran ozývají obavy, že by převezení Krejčíře k nám nepřineslo nic dobrého, od bezpečnostní hrozby až po riziko dalšího upláchnutí sledovaného vězně. Jako o možnosti se také hovoří o tom, že nejlepší by bylo, aby si 15letý trest Krejčíř odseděl pěkně až po tom „jihoafrickém“.

    Radovan Krejčíř u soudu v JAR Radovan Krejčíř u soudu v JAR | Archiv Blesku

    Video  Tajné video z vnitřku Krejčířovy vily, které natočili mladí potížisté.  - Aktu.cz
    Video se připravuje ...

ierryce ( 19. června 2021 14:14 )

Budiž blbovi omluvou úžeh z fronty u Primark

verka1 ( 19. června 2021 13:03 )

Kamarád Klaus st. nemá zájem o dům a zadarmo 😁

sasajebefofrydokopce ( 19. června 2021 11:50 )

S tím souhlasím

Jay Ty ( 19. června 2021 03:51 )

Sasajebe... Dobre mluvis👍jen jim dej... Mluvi z nich zavist.. Ok on sice zatim sedi, ale oni kolem Takovyho luxusu v zivote neprojedou ani vlakem mr... A moc dobre to bedi.. Nemaj na to totiz hlavu a to jak legalne tak nelegalne🤣🤣🤣

sasajebefofrydokopce ( 18. června 2021 23:02 )

Už aby to bylo.

Bude o JEDNOHO šmejda méně.

Zobrazit celou diskusi