Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chátrající Krejčířova vila zůstává v rukou jeho rodiny. Soud zatrhl převedení na stát

Autor: ČTK - 
6. června 2021
22:30

Krajský soud v Praze zamítl žalobu, kterou se manželka odsouzeného Radovana Krejčíře snažila dosáhnout přepsání Krejčířovy vily v pražských Černošicích na stát. Uvedla to dnes večer Česká televize (ČT).

Krejčířova rodina tvrdí, že nemá prostředky na to, aby se o vilu starala. Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) takový přepis ale není možný, protože je objekt součástí exekuce. Rozsudek zatím není pravomocný.

Krejčířova manželka se podle České televize snažila už začátkem letošního roku přepsat vilu, která je v havarijním stavu, na stát.

„Jedná se o majetek, který - když je tedy dotčen exekučním příkazem - není možné převést na jiného vlastníka,“ řekla televizi mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová. Katastrální úřad proto odmítl přepis vily na stát a advokáti Krejčířovy rodiny proti tomu podali žalobu, uvedla ČT.

Krejčíř uprchl v roce 2005 z Česka během policejní prohlídky právě z černošické vily. Od roku 2007 žije v Jihoafrické republice (JAR), kde je od listopadu 2013 ve vězení.

Kromě trestu za únos a pokus o vraždu čelí v JAR i obvinění z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem zavraždit policistu a právního konzultanta.

V Česku pražský vrchní soud v roce 2018 Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů. Česká republika usiluje od roku 2007 o vydání Krejčíře.

Od roku 2016 se uskutečnilo několik pokusů o vydražení černošické Krejčířovy vily. Poslední pokus o dražbu se konal loni v srpnu. Byl už sedmý v pořadí a do dražby s vyvolávací cenou 21,1 milionu korun, což byla polovina odhadní ceny, se opět nikdo nepřihlásil.

Další pokus o dražbu soudní exekutor letos odložil z 2. února na 23. listopadu. Vila chátrá, navíc ji předloni v srpnu poškodil rozsáhlý požár.

Video  Vilu Radovana Krejčíře zasáhl v noci na 20. srpna 2019 požár.  - David Malík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi