Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

1 383 354 Kč pro 42 nemocných dětí! Nadační fond KlaPeto rozdává peníze z pochodu za Filipa (14)

Autor: Tereza Hodáliková - 
28. prosince 2020
05:25

Ježíšek letos naděloval už před Vánoci. A to díky Nadačnímu fondu KlaPeto, který rozdal mezi 38 rodin téměř 1,4 milionu! Pomoc tak nezískal jen čtrnáctiletý Filip Veselý, který se stal tváří letošního charitativního pochodu Na Sněžku, ale i dalších 41 nemocných a postižených dětí!

Ve svých čtrnácti letech má Filip Veselý za sebou už dvacet operací a oboustrannou amputaci nohou pod koleny. Důvodem je vzácná vrozená choroba fibulární aplazie bilat. II. typu dle Archtemana a Kalamchiho. Pomoci se mu rozhodl Nadační fond KlaPeto, který ho vybral jako tvář letošní charitativní sbírky. Akci už několik let podporuje i deník Blesk.

„Kvůli vládním nařízením jsme nemohli uspořádat výstup na Sněžku organizovaně, a tak šel poslední květnovou sobotu na nejvyšší českou horu každý sám za sebe.Ačkoli se k nám přidalo hodně lidí a hodně lidí si také koupilo benefiční tričko, důsledky korona krize byly znát i na vybrané částce,“ říkají zakladatelé NF KlaPeto Kateřina Klasnová a Jaroslav Petrouš s tím, že se i tak podařilo nashromáždit skvělých 1 383 354 korun. „Fildovi peníze poslouží na sportovní chodidla od firmy Otto Bock v hodnotě 276 tisíc. Ty už od nás dostal symbolicky k Vánocům,“ dodala Klasnová.

Zbytek peněz se do poslední koruny rozdělí mezi dalších 37 rodin. „Nejčastěji se na nás obracejí rodiče s dětmi s dětskou mozkovou obrnou nebo podobným typem postižení. Výjimkou nejsou sourozenci se zdravotním handicapem, často dvojčata, a letos už podruhé nadělujeme rodině s trojčátky. Děkujeme všem, kteří s námi pomáhají,“ vzkazuje Klasnová. 

Filda: Je úžasné, že se pomohlo tolika dětem

Jak se sžívá s novými sportovními protézami a co říká na počet dětí, kterým se dokázalo pomoci? Na to se Blesk ptal Filipa Veselého a jeho maminky Petry. „Je to krásné a úžasné, že se dokázalo pomoci dalším 41 dětem díky sbírce, kde jsem byl tváří,“ raduje se čtrnáctiletý Filip. Sportovní protézy, které dostal, měl už na týden zapůjčené během léta a nemohl si je vynachválit. „Nechtěl jsem je vůbec vracet. Ale nyní mám konečně svoje vlastní,“ je nadšený Filip, který když zrovna není ve škole, hraje a trénuje za českou reprezentaci v para hokeji.

Pomoci se rozhodla i škola, kam Filip chodí. „Nečekali jsme takovou podporu. Základní škola Meziboří vybrala přes 40 tisíc korun a věnovala je KlaPetu. Žáci uspořádali vánoční jarmark a zapojili se také. Jsem neskutečně šťastná a ráda, že se vybralo tolik peněz a pomůže to tolika rodinám, které to opravdu potřebují. Děkujeme všem,“ byla dojatá maminka chlapce Petra.

Zaškrtněte si datum 29. května!

Další ročník charitativního výstupu Na Sněžku plánuje Nadační fond KlaPeto na poslední květnovou sobotu 29. 5. 2021. Dejte si toto datum do kalendáře! A Blesk bude opět u toho.

Stále můžete přispět

Zástupci NF KlaPeto začnou brzo vybírat novou tvář pro charitativní akci, která se uskuteční příští rok. A vy můžete stále KlaPeto podpořit libovolnou částkou na transparentním účtu 2001375049/2010. Více informací na stránkách Nadačního fondu.

Podívejte se na video z výstupu na Sněžku v roce 2017:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi