Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ministři se neshodli na zrušení zákazu prodeje o některých svátcích. Výborný: Škodlivý návrh

Aktualizováno -
10. dubna 2024
21:19
Autor: ČTK, tč - 
10. dubna 2024
06:22

Vláda se dnes postavila neutrálně k návrhu dvou poslanců ODS na zrušení zákazu maloobchodního prodeje ve vybraných státních svátcích. Na síti X o tom informoval vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Postoje stran k návrhu se před jednáním vlády rozcházely, když lidovečtí ministři se zrušením zákazu nesouhlasili, naopak členové vlády za TOP 09 a ODS ho podporovali. Zákon nyní dostane k posouzení Sněmovna.

„Navzdory mému návrhu na souhlasné stanovisko bylo schváleno pouze stanovisko neutrální,“ uvedl Válek, který se pro vládní podporu návrhu vyslovil i před jednáním kabinetu. TOP 09 podle něj bude o zrušení zákazu prodeje o některých svátcích usilovat i v Parlamentu.

Lidovečtí ministři naopak přicházeli na jednání vlády s návrhem přijmout k zákonu odmítavé stanovisko. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) před schůzí vlády upozornil, že pokud se Sněmovna začne normou zabývat, lidovci předloží pozměňovací návrh, který by zákaz prodeje naopak rozšířil na všechny státní svátky.

„Jsem jednoznačně proti. Ten návrh považuji za zbytný, ba dokonce pro lidi škodlivý, navíc nebyl koaličně projednán. Je to výstřel do tmy, “ řekl Blesku ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a podotkl, že nikdy nezaznamenal negativní ohlasy k zákonu od zákazníků ani zaměstnanců. „Pokud ti navrhovatelé argumentují chaosem, tak nevidím problém přijít s pozměňovacím návrhem, který by to sjednotil (zavření obchodů – pozn. red.) na všechny státní svátky,“ dodal.

Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) se o návrhu na vládě vedla debata. „Není to věc, která by koalici nějakým způsobem spojovala, ať už stranicky, nebo odborně. Každý na to má jiný názor,“ řekl. Neutrální stanovisko podle něj kabinet přijal zejména z toho důvodu, že pokud se vláda k poslaneckému návrhu nevyjádří, je její postoj považován za kladný.

Šalomoun předpokládá, že při jednání o zákonu ve Sněmovně budou Piráti podporovat zachování současného stavu. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že v klubu Starostů nebude o věci závazné hlasování. Neočekává ale, že by STAN podpořil zpřísnění současného zákazu.

Návrh zákona předložili poslanci ODS Jan Bureš a Pavel Staněk. Podle nich současný zákon omezuje svobodu podnikání, zrušení zákazu by mělo i pozitivní vliv na státní rozpočet. Zrušení zákazu podpořily i Hospodářská komora, Asociace nákupních center a Svaz obchodu a cestovního ruchu, upozorňují mimo jiné na to, že uzavření obchodů pouze v některé svátky vyvolává zmatky u nakupujících.

Jak je to nyní

Zákon nyní zakazuje maloobchodním prodejnám o ploše nad 200 metrů čtverečních prodávat až na některé výjimky na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do poledne. Podle předkladatelů zákona zákaz zasahuje do svobody podnikání, jeho zrušení by také příznivě ovlivnilo státní rozpočet.

Nynější zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu. Obchody jsou o svátcích uzavřené v řadě evropských zemích, v některých také o nedělích. Maďarský parlament v roce 2016 naproti tomu obdobný zákon zrušil po zhruba roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Anketa

Má se zcela zrušit zavírání velkých obchodů na vybrané svátky?

Ano
Ne
Je mi to jedno

Video  Fiala o zavírání obchodů na svátky: Stát do toho nemá moc zasahovat  - Blesk - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jajas ( 11. dubna 2024 13:53 )

Nerušit zákazy prodeje...naopak, o svátcích by měly být zavřeny všechny prodejny bez výjímek! 🙂

Renata Ciglerová ( 10. dubna 2024 22:03 )

Pár dnů, kdy je zavřeno, nevadí. Co vadí jsou neustálé tměny! Chytráci nevidí jiné, důležitější problémy. Prosím, neobtěžujte nás!

dahlie1 ( 10. dubna 2024 19:43 )

Jirik-ta ( 10. dubna 2024 14:41 )

Návod na opravu naší ekonomiky zde: 👎
http­s://si­chta­rova­.blog­.idnes­.cz/bl­og.as­px?c=8­14922

Jirik-ta ( 10. dubna 2024 14:40 )

😁 Podle údajů potvrzených rozvědkou NATO může Rusko v současnosti vyrobit 250 tisíc dělostřeleckých granátů měsíčně.
Václava mám nejradši,
tomu žádnej nestačí,
Václava mám nejradši,
protože je kus.

2, Když se Václav zasměje,
ohýbaj se koleje,
Václava mám nejradši,
protože je kus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa