Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Budoucí velvyslanec při NATO: Nejen Bílý dům, v červenci pojede na summit do USA prezident Pavel

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
12. března 2024
05:00

Česko slaví čtvrtstoletí od vstupu do NATO. Tehdy jsme vstupovali do Aliance společně s Polskem a Maďarskem, americký prezident Joe Biden si do Bílého domu pozval nejprve zástupce Polska, v pondělí odpoledne ale přišla pozvánka i pro českého premiéra Petra Fialu. Podle informací vrchního ředitele sekce bezpečnostní a multilaterální Ministerstva zahraničních věcí a budoucího velvyslance ČR při NATO by se měl do Spojených států amerických vydat i prezident Petr Pavel. V červenci zamíří na summit ve Washingtonu. V Epicentru hovořil také o tom, proč je připravovaný pražský květnový „mini“ summit zásadní pro budoucnost NATO.

Pozvání prezidenta Joe Bidena do Bílého domu přišla nejprve zástupcům Polska. V pondělí Bílý dům oznámil, že v dubnu se Biden sejde s českým premiérem Petrem Fialou. (Epicentrum se natáčelo ještě před zveřejněním termínu návštěvy premiéra Petra Fialy v Bílém době pozn. redakce)

David Konecký zdůraznil, že Česká republika zůstává respektovaným a spolehlivým spojencem. „V červenci proběhne výroční summit NATO ve Washingtonu, který bude hostit prezident Joe Biden. A to je to místo, které můžete označit za připomenutí rozšíření NATO před 25 lety o tři země (…)Tam my pojedeme. Tradičně tam jezdí pan prezident Petr Pavel, takže tam my se samozřejmě budeme účastnit, to je velký summit,“ uvedl Konecký.

V květnu se do Česka na schůzku ministrů zahraničí zemí NATO sjedou špičky západní diplomacie, očekáván je i americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken. „Ty tzv. malé summity nebo neformální ministeriády ministrů zahraničních věcí jsou relativní novinkou. Zatím se sešly pouze dva a ty byly vždycky v západních zemích, jedna byla v Německu, jedna byla v Norsku. To znamená, poprvé se tahle událost koná na území nových členů nebo členů, o které se aliance rozšířila po konci studené války," zdůraznil význam výběru Prahy jako místa pro tuto událost.

Klíčová příprava půdy

Neformální jednání mají připravit půdu pro náročná jednání, která proběhnou v rámci příprav na výroční summit v červenci ve Washingtonu. „Úspěch summitu ve Washingtonu v určité míře závisí i na úspěchu těch neformálních jednání v Praze. Nebude se tady o ničem rozhodovat, ale příprava té půdy, toho, jak by ten konsenzus mohl vypadat, je v diplomatické oblasti úplně klíčová, takže velmi důležitá věc, myslím, že bude velmi viditelná a v České republice bude k tomuto výročí rozhodně slušet,“ uzavřel Konecký, který v létě nastoupí na pozici velvyslance ČR při NATO a nahradí tak Jakuba Landovského.

Miloslav Podhola ( 12. března 2024 14:11 )

PP má štěstí, když studoval na rozvědčíka, proti západním kapitalistům, naučili ho anglicky.
. a jak se mu to nyní hodí!
Nemá každý vystudovaný komunistický rozvědčík takové štěstí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa