Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Angolský prezident na Hradě: Pavel vzpomínal na studentská léta a zmínil šanci pro Česko

Aktualizováno -
21. února 2024
20:01
Autor: ČTK - 
21. února 2024
15:04

Česko má Angole co nabídnout v oblastech bezpečnosti, rozvoje leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Po dnešním jednání s angolským protějškem Joaem Lourencem v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Angolská hlava státu na tiskové konferenci uvedla, že africkou zemi zajímá spolupráce s ČR v zemědělství, zpracovatelském průmyslu, na úrovni univerzit, ve vědě či v cestovním ruchu.

Angola podle Pavla prochází stejnou snahou o diverzifikaci své ekonomiky, jakou v minulosti prošlo Česko. „Angola má zájem zvýšit podíl jiných odvětví průmyslu, než je pouze těžební, zvýšit kapacitu své ekonomiky i zemědělství, aby nemusela být závislá ve své výrobě, ale i exportu na nerostných surovinách, především fosilních palivech,“ řekl Pavel.

Obě strany dnes podepsaly memorandum o porozumění o politických konzultacích mezi ministerstvy zahraničí. Podle českého prezidenta se jedná o první krok, který by měl být základem pro další smluvní uspořádání, například o vzájemné spolupráci, ochraně a podpoře investic, případně o zamezení dvojího zdanění.

Česko má podle Lourenca velmi rozvinuté zemědělství a průmysl. Kromě již zmíněných oblastí také poznamenal, že Angola má zájem o spolupráci v obraně. Africká země se podle prezidenta snaží modernizovat své ozbrojené síly. Pavla zároveň Lourenco pozval na návštěvu Angoly.

Český prezident také ocenil postoj Angoly, která podle něj jednoznačně odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině, ale i další konflikty včetně regionálních. „Angola je stabilizačním prvkem v regionu. Staví se jednoznačně za zachování mezinárodního řádu založeného na pravidlech, respektu k Chartě OSN,“ poznamenal. Nabízí se podle Pavla prostor k tomu, aby stanoviska k ruské invazi na Ukrajinu země sdílely a společně hlasovaly v multilaterálních formátech.

Lourenco odpoledne zavítal do Senátu, kde se mimo jiné setkal s předsedou Milošem Vystrčilem (ODS). Jednali o spolupráci ve vzdělávání, v průmyslu, cestovním ruchu a investicích do obrany. Diskutovali také o těžbě ropy či klimatické změně, uvedl Senát na sociální síti X.

Vpodvečer Lourenca přivítal v Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). Podle úřadu vlády mluvili o ekonomické a hospodářské spolupráci, podpoře českého exportu a investic i obranně-průmyslové spolupráci. „Angolu vnímáme jako jednu z nejperspektivnějších zemí v subsaharské Africe. České firmy mají zájem v Angole působit, a to v oblasti zemědělství, dopravy, zdravotnictví i energetiky,“ uvedl v tiskové zprávě Fiala.

„Vidím prostor pro naši spolupráci v oblasti dopravy, strojírenství, těžebního průmyslu nebo navazující energetiky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který jednal se zástupci angolské vlády.

 

UFO1 ( 24. února 2024 09:12 )

Vlasy a oblečení 👎

UFO1 ( 24. února 2024 09:07 )

👍

JaNat ( 22. února 2024 09:48 )

Ty obličeje napovídají opravdu velmi dobré náladě. Hlavně že strany Angoly, už se asi nemohou dočkat návratu.

Ludmila Micikova ( 22. února 2024 08:22 )

Opět se vracíme zpět, Angola a utrpení našich rukojmí, které jednáním vysvobodil G. Husák. Angola má obrovské nerostne bohatstvi, na jejich exploataci se podílí Čína. Něco nám ztratilo.

9876543 ( 21. února 2024 20:49 )

Marfuška nějak nakynula,to bude ten životní styl vyvolených,...vše zadarmo, tak se přežeru .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa