Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kauza trafik, která vedla k pádu vlády: Expremiér Nečas a jeho žena odsouzeni! Dostali podmínku

Aktualizováno -
13. června 2023
16:22
Autor: ČTK - 
13. června 2023
14:27

Soud dnes uložil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest ve výši milion korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostali dvouleté podmíněné tresty a mají zaplatit 300.000 korun.

Kauza trafik přispěla před deseti lety po policejním zásahu na úřadu vlády k pádu Nečasovy vlády. Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Verdikt není pravomocný, Nečasův advokát Adam Černý se na místě odvolal. Ostatní právníci a státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Trojice vinu od počátku odmítá. Za podplacení obžalovaným hrozilo až šestileté vězení. Podle předsedkyně senátu Anežky Pudilové by v případě, že by Nečasová nedostala za minulé odsouzení prezidentskou milost, byla otázka uložení nepodmíněného trestu „na stole“.

Skutkový děj byl jednoznačně prokázán,“ uvedla Pudilová. Soud podle ní vycházel nejen ze záznamů odposlechů obžalovaných, ale i dalších důkazů. Zejména ale v odposleších bylo podle ní možné rozlišit, že v případě jednání s třemi tehdy rebelujícími poslanci se běžná politická jednání přesunula do „neformální“ roviny. Konverzaci obžalovaných označila Pudilová za jednoznačně konspirativní.

Při ukládání trestů přihlédl senát zejména k délce trestního stíhání. „Tento případ není jen selhání vysokých politických představitelů a úředníků, ale i selhání soudní moci,“ prohlásila Pudilová. Trojici podle soudkyně ale přitížilo to, že nejednali ve snaze o stabilizaci veřejných financí, ale byla motivována snahou o uchování politické moci.

Černý uvedl, že nesouhlasí se skutkovými závěry soudu ani s právním posouzením případu. „K žádnému úplatku nedošlo,“ prohlásil. Nabídka pracovní pozice podle něj úplatkem být nemůže. Uložený trest navíc považuje za velmi přísný.

Trestné činnosti se podle soudkyně zcela bezpochyby dopustil nejen Nečas, ale i jeho žena a Boček. V jednáních s poslanci nebyli pouze prostředníky, ale byli často aktivnější než bývalý předseda vlády. Motivaci Nečasové pak ilustrovala podle předsedkyně senátu zejména jedna z jejích SMS, kde napsala, že „maká jako jediná, aby svět zůstal jejich“. Ženě soud uložil také desetiletý zákaz vykonávat vysokou funkci ve státní správě.

Nečas byl již dříve pravomocně odsouzen. V květnu dostal roční podmínku a peněžitý trest 100.000 korun za lživou výpověď ve prospěch manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Stal se tak prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Dostala pravomocně podmíněný trest a zákaz činnosti. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Zásah policie na úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst, který se uskutečnil v noci na 13. června 2013, vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy, některé dosud neskončily. Znamenal velký otřes na domácí politické scéně - otevřel cestu novým stranám, především hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, oslabil naopak důvěru ve stávající subjekty, vedle občanských demokratů se to týkalo i ČSSD. Příležitost využil tehdejší prezident Miloš Zeman jmenováním úřednické vlády.

Video  Expremiér Petr Nečas dorazil u výslechu na policii.  - Blesk - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jajas ( 14. června 2023 07:18 )

andrezeman: Mastodonti měli miniaturní mozeček...tak asi proto...

jajas ( 14. června 2023 07:13 )

Děsně nesympatická dvojka....

faaanda ( 14. června 2023 00:25 )

Důvod? Jako katolík, dlouhá léta ženatý se svou jemnou, decentní, stejně nezkušenou první láskou, okusil "pestrosti života" s přisprostlou Jaňulkou.

lokii ( 13. června 2023 23:56 )

Prvni pani Necasova byla moc hezka zena - te tahle dracice nesaha vubec nikam.
Ten jeji vyrok "ty vole, premiere" je naprosto nezapomenutelny - no a pak ten vodopad vycitek a narceni. To si uz nepamatuji.
Cloveku se jen tezko hleda duvod, proc pan Necas opustil svou puvodni rodinu a vybral si jakou zivotniho souputnika "tohle".

Kristýna Fla ( 13. června 2023 20:19 )

Skvěle je vystihuje seriál Sedm schodů k moci, jejichž byli předlohou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa