Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Žalobce navrhl trest v kauze poslaneckých trafik: Podmínka a pokuta pro Nečase s manželkou

Aktualizováno -
12. června 2023
13:34
Autor: ČTK - 
12. června 2023
13:06

Státní zástupce Rostislav Bajger dnes navrhl potrestat bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněným trestem 2,5 roku a peněžitým trestem ve výši 500 000 korun. Vina někdejšího předsedy vlády se podle něj při hlavním líčení prokázala. Nečasově manželce Janě (dříve Nagyové) a bývalému náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi navrhl uložit dvouleté podmíněné tresty a 400 000 korun. Trojice je stíhána pro podplacení, za což hrozí až šestileté tresty vězení, všichni vinu odmítají. Kauza trafik přispěla před deseti lety po policejním zásahu na Úřadu vlády k pádu Nečasovy vlády.

„Obžaloba považuje trestnou činnost obžalovaných za velice závažnou,“ prohlásil v závěrečné řeči Bajger. „Byla narušena důvěra občanů v řádný chod demokraticky zvolených institucí,“ dodal. Vinu trojice podle něj prokázaly především odposlechy a písemné dokumenty. Při návrzích trestů ale žalobce zvážil také desetiletou dobu trestního stíhání.

Nečasovi navrhl státní zástupce uložit souhrnný trest. Bývalý premiér totiž již pravomocně dostal roční podmínku a peněžitý trest ve výši 100 000 Kč za lživou výpověď ve prospěch manželky. Vyšší trest mu žalobce navrhl i proto, že byl podle něj hlavním pachatelem trestné činnosti. U Nečasové pak Bajger požaduje také desetiletý zákaz vykonávat funkce ve státní správě. Žena dnes u hlavního líčení uvedla, že jí kauza zničila život. „V České republice jsem nezaměstnatelná,“ prohlásila.

Obvodní soud pro Prahu 1 se případem zabývá již podruhé. Poprvé trojici zprostil obžaloby, verdikt ale následně zrušil odvolací senát. Nečasová se původně u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Toto stíhání však soud zastavil, protože je již promlčené.

Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Nečas byl již v květnu pravomocně odsouzen za to, že dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky. Stal se tak prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Lživě vypovídal v případu zneužití Vojenského zpravodajství, který v roce 2013 přispěl k pádu jeho kabinetu. Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance Úřadu vlády. Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil. Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním – tedy desetiletým – zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Zásah policie na Úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst, který se odehrál v noci na 13. června 2013, vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy, některé dosud neskončily. Znamenal velký otřes na domácí politické scéně – otevřel cestu novým stranám, především hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, oslabil naopak důvěru ve stávající subjekty, vedle občanských demokratů se to týkalo i ČSSD. Příležitost využil tehdejší prezident Miloš Zeman jmenováním úřednické vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa