Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Končící Hubáčková: Místo Hladíka kandidátem Bělobrádek? Ministryni ještě čeká unijní cesta

Aktualizováno -
19. října 2022
19:32
Autor: ČTK, for - 
19. října 2022
11:03

Končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) kvůli termínu operace pokládá téměř za vyloučené, že by se mohla i příští středu účastnit zasedání vlády. Hubáčková oznámila rezignaci ze zdravotních důvodů začátkem měsíce, převzetí ministerstva jejím plánovaným nástupcem Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) však přinejmenším odložil úterní zásah policistů na brněnském magistrátu, při níž prohledali i Hladíkovu kancelář na brněnském magistrátu. Hubáčková při příchodu na dnešní zasedání kabinetu řekla, že se nyní řeší, kdo ČR zastoupí na pondělním jednání ministrů životního prostředí EU. Vpodvečer vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka novinářům v Bruselu řekl, že jednání v Lucemburku povede Hubáčková, která zůstává ministryní do jmenování jejího nástupce. Ve čtvrtek lidovci rozhodnou, zda budou dál navrhovat do vlády Hladíka, nebo nominaci změní.

Na čtvrtek bylo v plánu Hladíkovo setkání s prezidentem Milošem Zemanem,  které obvykle předchází jmenování nového ministra, lidovci ho ale kvůli policejnímu zásahu v Brně zrušili. Hladíkovu nominaci zatím KDU-ČSL ponechává, celostátní výbor strany o ní bude jednat ve čtvrtek. Policie zasahovala na brněnském magistrátu v Hladíkově kanceláři, na radnicích Brno-sever a Černovice, v černovické pískovně i u jednatele pískovny Jiřího Hasoně (KDU-ČSL). Hladík uvedl, že policii poskytne součinnost.

Například dnes se Hladík jako náměstek brněnské primátorky omluvil z dnešního jednání Rady města Brna. ČTK a České televizi to řekli jeho straničtí kolegové při příchodu na jednání. 

Hubáčková již před dvěma týdny předpokládala, že se jednání ve Strakově akademii účastní naposledy a o týden později předá funkci Hladíkovi. Výměnu v čele ministerstva ale pak odložily „technické důvody“, kterými Hrad odůvodnil zrušení původní Zemanovy schůzky s Hladíkem. Hubáčková dnes vyloučila, že by se mohla jednání vlády účastnit dál. „Mám stanovený termín operace, skoro bych garantovala, že je to moje poslední vláda. Příští týden by tu možnost teoreticky ještě byla, ale skoro to vylučuji ze zdravotních důvodů,“ řekla.

Hladík je podle ní z hlediska odbornosti člověkem, který by mohl ministerstvo vést. „Ale závisí to na tom, jak se situace ještě zítra (ve čtvrtek) vyvine po jeho objasnění a vysvětlení, co se vlastně děje přímo v té jeho gesci na magistrátu,“ uvedla Hubáčková.

Jurečka: Role svědka není důvodem k odchodu

Policie při razii kvůli údajné korupci během přidělování bytů v Brně požádala Hladíka o přístup do jeho kanceláře a o podání vysvětlení. Mezi obviněnými není. „Dnes má čas na seznámení s tím, co mu předala policie, jak s nimi dál bude komunikovat. Přijde zítra (ve čtvrtek) na celostátní výbor, aby situaci popsal ve větší míře detailu, abychom byli schopni vyhodnotit, zda je nadále kandidátem, nebo případně uděláme nějakou změnu,“ uvedl Jurečka.

Šéf lidovců zdůraznil, že spolupráce s policií z pozice svědka není ničím, co by politika diskvalifikovalo. „Pokud jde někdo podat vysvětlení, případně je součinný s policií, ale není obviněn a případně není ani předpoklad, že by obviněn byl, a bude vystupovat jen v rovině svědka, pro mě to není ten moment, aby ten člověk odcházel z politiky, nebo byl vyoutován z pozice kandidáta na ministra životního prostředí,“ konstatoval Jurečka.

Místo Hladíka Bělobrádek či Jelínková?

Předseda lidovců Marian Jurečka si zatím nevyžádal konzultaci Hubáčkové ohledně jiných možných adeptů do funkce ministra životního prostředí. Některá jména možných náhradníků nicméně padají.

Bývalý předseda lidovců a někdejší vicepremiér Pavel Bělobrádek nevyloučil, že pokud ve čtvrtek širší vedení KDU-ČSL znovu otevře nominaci na ministra životního prostředí, jeho jméno by se zvažovalo. 

Dalčí jména, o kterých se mluví, je místopředsedy Sněmovny Jan Bartošek a končící senátorka Šárka Jelínková.

Server Novinky.cz s odkazem na poslance, který nechce být jmenován, uvedl, že se zvažuje i varianta výměny resortů. Podle ní by Jurečka měl řídit ministerstvo životního prostředí a Šárka Jelínková nebo Bartošek sociální věci. O obou se spekulovalo při skládání kabinetu minulý rok. „Jsou to všechno novinářské spekulace, které se nezakládají na pravdě,“ uvedl k tomu Bartošek a stejně jako ostatní odkázal na čtvrteční jednání lidovců. Jelínková ČTK řekla, že nemůže dát před čtvrtečním jednáním žádné vyjádření. „Nebudu odpovídat na tuto otázku,“ uvedla na dotaz, zda by byla případně ochotna ve vládě působit..

Na unijní jednání ještě pojede

Hubáčková má podle Jurečky ještě vést pondělní jednání unijních ministrů životního prostředí. „Dalo se předpokládat, že pojede již nový ministr. Teď se to předpokládat nedá,“ dodala dosluhující ministryně. Jurečka zdůraznil, že Hubáčková zůstane ministryní do doby, než prezident jmenuje nového člena vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) podle něj doručil na Pražský hrad demisi ministryně s tím, že bude přijata v den, kdy nastoupí nový ministr. Návrh na jmenování Hladíka zatím předseda vlády neodeslal, čekalo se na jeho schůzku s prezidentem, dodal Jurečka.

Video  Ministryně Hubáčková ve vládě končí a jde na operaci! Adeptem lidovců Hladík  - Blesk TV - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jajas ( 19. října 2022 13:18 )

Jo, takže podle buřta Jurečky...Hladík je v pozici svědka a není pravděpodobné, že by byl odsouzen....no to máme ale chytré lidi v té vládě! Možná by to měl nechat na vyšetřování policie...i když chápu, že je teď bez ministra...musí si najít někoho, kdo nebude do ničeho zapletený....takže to bude těžké....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa