Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Síkela: České zásobníky plynu jsou plné z 92 procent. Na naší straně stálo i počasí

Aktualizováno -
19. října 2022
09:42
Autor: ČTK, swp - 
18. října 2022
08:45

Tuzemské zásobníky plynu jsou naplněny z 92 procent a daří se tvořit zásoby. Na twitteru to dnes ráno uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Například spotřeba plynu i díky teplému počasí minulý týden proti loňskému roku klesla více než o třetinu. Ve srovnání s průměrem posledních tří let Češi spotřebovali o více než čtvrtinu plynu méně.

„Počasí stálo minulý týden na naší straně, bylo nejtepleji minimálně od roku 2019. Také díky tomu se nadále daří pokrývat dovozem plynu denní spotřebu a ještě vytvářet zásoby,“ napsal Síkela.

„Stoupající jistota, že Evropa následující zimu zvládne, tlačí dolů také cenu plynu. Ta je nejnižší od června tohoto roku,“ doplnil ministr.

Spotřeba plynu v České republice loni přesáhla devět miliard metrů krychlových. V současnosti je podle ministra v zásobnících 3,2 miliardy metrů krychlových plynu, vloni ve stejnou dobu to bylo 2,8 miliardy.

Česká republika od září získává plyn z LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, ve kterém má pronajatý prostor pro tři miliardy metrů krychlových plynu. Síkela v pondělí jednal s německým ministrem hospodářství a klimatu Robertem Habeckem o sdílení plynu v případě nouze. Síkela v pondělí uvedl, že Česko má eminentní zájem o podíl ve vznikajících německých LNG terminálech. Podle ministra jsou obě země blízko dohodě.

Evropská unie se snaží vyřešit problém vysokých cen energií za celou sedmadvacítku, jednotlivé země EU však mají vlastní nástroje na pomoc domácnostem a firmám.

Česká vláda začátkem října stanovila maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby a náklady na toto opatření odhadla na zhruba 130 miliard korun. Na pomoc velkým firmám pak má být od 1. listopadu vyčleněno 30 miliard korun. S dalšími opatřeními se tak tuzemská pomoc odhaduje na více než 200 miliard korun.

Video  Ministr Síkela překvapil: Tvařte se jako malé a střední, nabádal velké firmy  - Youtube / Svaz průmyslu a dopravy - Sněm 2022
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 20. října 2022 18:46 )

ČEZ prodává jen 5% elektřiny přes burzu, zbytek jsou přímé obchody. Dnes se vyplatí spalovat lehké topné oleje a nebo propan butan místo zemního plynu, jenže u nás na to nejsme nachystaní. Třeba v sousedním Rakousku je běžné topit lehkými topnými oleji nebo propanem

BobyNo1 ( 20. října 2022 05:14 )

K čemu předčasné volby, aby k nim off-čané opět nešli?

BobyNo1 ( 20. října 2022 05:13 )

Ale aspoň se ty pohádky dobře čtou a poslouchají... Co má říkat, že nejméně 2/5 firem (a spousta off-čanů) jejich Fialovou politiku žádného plynu z Ruska nepřežije? Že SPOLU s drahou lipskou elektřinou směřuje stát k bankrotu? Asi ne.

al.bunda ( 19. října 2022 12:36 )

Pořád ten šašek neřekl čí ty zásobníky a ten plyn v nich doopravdyjsou??!!

zkzkz ( 18. října 2022 16:08 )

Síkela je lhář

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa