Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bratislavské vraždy: Hluboká rána i hněv matky oběti. Vinu nesou i homofobní politici

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
19. října 2022
05:00

První teroristický útok vůči LGBTQ+ na území Evropské Unie. Proč právě na Slovensku? Nesmyslný čin vycházející z nenávisti si vyžádal tři lidské životy včetně mladého střelce a způsobil bolest mnoha dalším. Tento bezprecedentní zločin vyvolává vlnu reakcí nejen na Slovensku. O tom, jak ztráta těchto mladých lidí zasáhla jejich nejbližší i v čem zklamali vrcholoví politici hovořili v úterním Epicentru majitel kavárny Tepláreň, Roman Samotný i ředitel organizace Inakosť Martin Macko.

„Ona je statečná, ale zároveň je toho prostě na ní moc, ztratila milovanou osobu. Má mnoho otázek, ptá se, proč se to stalo? Je hluboce zraněná a zároveň pociťuje velký hněv,“ popsal maminku Juraje, jedné z obětí střelby motivované nesnášenlivostí a podotkl, že Jurajova matka musí v Bratislavě spoustu věcí vyřešit, například i byt, kde mladý muž bydlel. Samotný není jediný z baru, kdo je s ní v kontaktu, všichni se navzájem snaží podporovat. Přiznal, že s rodiči Matuše, druhé oběti, se jim spojit nepodařilo, rodinná situace tam podle jeho slov byla složitá.

Vzkaz pro rodinu útočníka

Rodina střelce Juraje K. se s pozůstalými zatím podle dostupných informací nespojila a jejich podíl je zatím předmětem vyšetřování.„ Zatím to tedy nechci nějak komentovat, ale víme, že jsou podezřelí z toho, že měli nějaké znalosti o tom, jaké jsou záměry  jejich syna, a nenahlásili to policii a v zásadě jsou stíháni pro několik trestných činů, takže uvidíme jak to dopadne,“ prozradil Martin Macko.

 „Nevím, co bych jim, řekl, to už je opravdu na jejich svědomí, k čemu přispěli a co umožnili,“ Samotný prohlásil, že vůči němu necítí nenávist. „Ve finále to bylo devatenáctileté děcko, byl bohužel formovaný v prostředí, které k tomuto vedlo. Žil ve světě různých konspirací, bludů a lží, slyšel to i ze strany nejblíže. I když jsou jeho činy odporné a hrozné a nese za ně zodpovědnost, bohužel jeho rozhodnutí souvísí s prostředím, kde vyrůstal. To je věc, která je třeba změnit. V jistém směru byl obětí těchto konspirací a lží, i když samozřejmě nese absolutní zodpovědnost za činy, které spáchal.“

První teroristický útok

 „Vidíme, že teroristický útok, neboť už to bylo charakterizováno i tedy speciální prokuraturou jako teroristický útok vůči LGBTQ+, pokud mám informaci, tak na území Evropské unii ještě nenastal,“ vysvětlil šéf iniciativy Inakosť  Martin Macko, který si klade logickou otázku: Proč tedy zrovna na Slovensku? „My víme a dlouhodobě se  tím setkáváme, že ta společenská akceptace lidí na Slovensku je nízká a je daleko nižší než například v České republice," popsal Martin Macko a dodal:  „Co je ale mnohem horší, je ta politická diskuse, která se vede o tomto tématu, jak se toto téma zneužívá na úrovni politiky, jak politici šíří různé dezinformace,různé až bych řekl nenávistné komentáře.Toto je vlastně bezprecedentní situace a přesto v takových situacích slovenští politici místo toho, aby navrhovali nějaká řešení, hledali pro ně podporu, tak oni spíše v té komunikaci rozdělují společnost, vyhledávají témata, které rozdělují lidi a neřeší se ty problémy, které reálné , že se nám v zásadě stát hroutí na hlavu. Je hrozné, kam se dostala ta politická diskuse na Slovensku. Já si myslím, že to dnes v Evropě nemá obdoby."

„Nechutný“ status ministra

Většina slovenských politiků útok odsoudila, i když někteří se zpožděním a poněkud vlažně. Současný předseda vlády, konzervativec Eduard Heger ač tento čin také odsoudil, zpočátku se vynechal označení LGBTQ+komunity a místo toho použil slovní spojení „způsob života” a například šéf vládnoucí strany Igor Matovič o obětech napsal jako o „jiných“ a „teplých“.

Samotný je z všeobecné reakce politiků zklamaný : „Vidíme, že se to velmi dotklo společnosti, vlna podpory je bezprecedentní. Mnoho lidí to zasáhlo, mnoho lidí chce konat, cítí největší urgenci, protože nám opravdu jde o život. A i pro budoucnost Slovenska je to jeden ze zlomových momentů, na druhou stranu vidím i spoustu vlažných reakcí a obrovský nástup homofobie. I ze strany ministrů, ze strany Matoviče, který dal nechutný status, že on je hetero a že se za to nestydí, čtyři dni po tomto teroristickém činu.“

Video se připravuje ...
Další videa