Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidovci po razii v Brně řeší osud Hladíka: Jurečka zrušil jeho kandidátskou schůzku na Hradě

Aktualizováno -
18. října 2022
15:41
Autor: ČTK - 
18. října 2022
15:03

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka požádal kancelář Pražského hradu o zrušení čtvrtečního setkání lidoveckého kandidáta Petra Hladíka na funkci ministra životního prostředí s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident při návštěvě v Ústeckém kraji novinářům řekl, že žádosti vyhoví. Policie dnes během razie související s korupční kauzou okolo udělování bytů v Brně požádala dosavadního náměstka brněnské primátorky Hladíka o přístup do jeho kanceláře a o podání vysvětlení. Jurečka novinářům ve Sněmovně řekl, že Hladík není obviněn a policii prokázal součinnost. Jeho kandidaturu probere ve čtvrtek široké vedení KDU-ČSL.

Premiér Petr Fiala ČTK napsal, že na komentář k situaci si chce nechat několik dní, aby mohl analyzovat informace. Počká i na výsledek čtvrtečního jednání KDU-ČSL.

Hladík podle Jurečky nastuduje zatím písemné podklady, které obdržel od policie. Poté, co stranické kolegy s podrobnostmi zásahu seznámí, lidovci rozhodnou, jak budou dál postupovat s jeho nominací. O výsledku bude Jurečka informovat premiéra.

Na ministerstvu životního prostředí má Hladík nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která oznámila rezignaci kvůli zdravotnímu stavu.

„Dnes jsem byl kontaktován policií a byl jsem požádán o přístup do mé kanceláře, což považuji v kontextu vyšetřování za samozřejmost. Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven,“ uvedl v prohlášení Hladík.

Jurečka uvedl, že Hladík na své kandidatuře nelpí a že lidovci nechtějí zatěžovat vládu. O odklad schůzky s prezidentem Jurečka požádal, aby byl čas na zvážení všech okolností. Zmínil, že na druhou stranu je třeba o novém ministrovi rozhodnout rychle i s ohledem na české předsednictví EU. Například v neděli měl odjet do Bruselu, aby řídil jednání evropských ministrů životního prostředí.

„Je to nová situace a my potřebujeme zjistit dostupné informace a vše zanalyzovat. K nějakému závaznému komentáři tedy budu potřebovat pár dní. Situací se ostatně bude tento týden rovněž zabývat nominující strana KDU-ČSL v rámci svých vnitřních mechanismů,“ napsal ČTK premiér.

Na dotaz, zda by neměl být postup koalice rychlejší, Jurečka uvedl, že svolat jednání celostátního výboru na středu nebylo možné mimo jiné kvůli tomu, že v tento den odletí s Fialou na zahájení unijního summitu.

Kriminalisté v souvislosti s dnešní razií v Brně zadrželi deset lidí. Prověřují aktivity spojené s činností konkrétní městské firmy, dále v souvislosti s privatizací městských domů a také s dotačními podvody páchanými na území města Brna.

BobyNo1 ( 20. října 2022 01:03 )

Kdysi by za tohle chodil kanály.

prochaskanamoste ( 19. října 2022 22:17 )

Vaňková s tím svým ansáblem na radnici by měla odstoupit. Čachry s byty řeší policie. 10 lidí si prý odvedla, 2 jsou obžalováni. Teď zase lidovci tohle. Pirát mluvil v TV, že s nimi do koalice nepůjdou a jsou v opozici.

karmazdarma ( 18. října 2022 18:02 )

Členové MafiSTANU nebo Černo­prd.e­.l.n­.í.k­.ů. je to jedno , zlodějská pakáž, držící se koryta zuby nehty.

jajas ( 18. října 2022 16:52 )

Se z toho fakt už po..lám! Takže další rádoby ministr pětikolky, co nemá "v pořádku" svůj kariérní a profesní život? Se to v pětikolce takovými a podobnými asi docela rojí, ne!? Někdy mám pocit, že všichni, co se cpou do vlády a politiky jako takové nejsou normální....chtějí jen hrabat a mít moc....děsné!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa