Kriminalisté v souvislosti s razií v Brně zadrželi deset lidí. Prověřují aktivity spojené s činností konkrétní městské firmy, dále v souvislosti s privatizací městských domů a také v souvislosti s dotačními podvody páchanými na území města Brna. Informaci uvedla státní zástupkyně dozorujícího Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci Petra Lastovecká, která si vyhradila podávání informací.

Další prohlídky souběžně probíhají také na pracovištích magistrátu na Malinovského náměstí, Dominikánském náměstí a na radnicích v Brně-Černovicích a v Brně-sever. Policie provádí i na několika místech domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor.

Prohlídky doma i v práci

Trestní řízení je podle VSZ vedeno pro podezření z účasti na organizované zločinecké skupině a dále se týká legalizace výnosů z trestné činnosti spáchané ve prospěch organizované zločinecké skupiny ve formě spolupachatelství.

„V tento okamžik lze s ohledem na zákonné omezení poskytování informací v přípravném řízení jen stručně konstatovat, že policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů,“ uvedlo VSZ.

K Zemanovi nepůjde

„Dnes (v úterý - pozn. red.) jsem byl kontaktován policií a byl jsem požádán o přístup do mé kanceláře, což považuji v kontextu vyšetřování za samozřejmost. Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka požádal v souvislosti se zásahem policie kancelář Pražského hradu o zrušení čtvrtečního setkání lidoveckého kandidáta Petra Hladíka na funkci ministra životního prostředí s prezidentem Milošem Zemanem.

O případném dalším postupu nominace na pozici ministra životního prostředí bude ve čtvrtek podle stanov strany jednat Celostátní výbor KDU-ČSL na svém plánovaném a pravidelném setkání. Dosavadní ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) odstoupila ze zdravotních důvodů.

Policisté nedávno v Brně zasahovali kvůli bytům ve spojitosti s radnicí Brno-střed. V souvislosti s touto městskou částí je obviněno osm lidí, dva z toho jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Č. Ostatní jsou vyšetřováni na svobodě.

VIDEO: Ministryně Hubáčková ve vládě končí a jde na operaci! Adeptem lidovců Hladík.

Video
Video se připravuje ...

Ministryně Hubáčková ve vládě končí a jde na operaci! Adeptem lidovců Hladík. Blesk TV - Jan Jedlička

Fotogalerie
27 fotografií