„V nejisté době je asi nejlepší, aby byla koalice co nejširší,“ řekla Blesk.cz Vaňková, která jako první žena v historii navlékne primátorský řetěz dvakrát za sebou. Prvním náměstkem bude René Černý (ANO). Koalice má drtivou většinu 46 z 55 zastupitelů. V opozici budou jen SPD s Trikolorou a Moravany a také spolek Zelení s Žít Brno.

ODS s TOP 09 bude mít čtyři radní, ANO tři, lidovci se STAN dva, po jednom pak Piráti a také ČSSD. Koaliční smlouvu podepíší v Brně ve středu, ve čtvrtek bude ustavující zasedání zastupitelstva.

Složí Hladík mandát?

U oznámení koalice chyběl dosavadní primátorčin první náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který byl lídrem a dosud hlavním vyjednavačem lidovců a STAN. Politik, který měl osobní spory s primátorkou a míří do křesla ministra životního prostředí, se totiž minulý proti široké koalici ohradil.

Jeho zástupce Filip Leder (KDU-ČSL) sdělil, že Hladík se připravuje na roli ministra životního prostředí a vznik široké koalice přijal „se skřípěním zubů“.

O tom, kdo v městské radě za lidovce a STAN zasedne, budou strany teprve jednat. „Souhlasili jsme ale s koalicí, protože nám umožní pokračovat v projektech, které pro nás byly stěžejní,“ popsal lidovecké stanovisko Leder.

V současné době není zřejmé, zda se Hladík s ohledem na své ministerské angažmá vzdá zastupitelského mandátu. „Všechno má svůj čas,“ řekl na chodbě magistrátu.

V případě, že by na zastupitelský post rezignoval, uvolnil by místo pro prvního náhradníka, jímž je dosavadní radní a bývalý mistr republiky v krasobruslení Jaroslav Suchý.

Jak si partaje rozdělí město?

Za ODS s TOP 09 zůstane náměstkem primátorky Robert Kerndl (ODS), který bude mít na starosti energetiku a sociální péči. Kulturu si vezme na starosti sama Markéta Vaňková, radním pro dopravu zůstane Petr Kratochvíl (ODS) a sport by měl mít v radě na starosti Tomáš Aberl (TOP 09). Radit mu bude šéf hokejové Komety Libor Zábranský.

Lídr ANO René Černý jako první náměstek bude mít pod palcem investice a evropské fondy, územní plán radní Petr Bořecký (ANO), ožehavou bytovou politiku povede radní a zároveň starostka Králova Pole Karin Karasová (ANO).

Za ČSSD zůstane v radě Jiří Oliva, zabývat se bude obecním majetkem. Lidovci se STAN a Piráti o obsazení míst v radě ještě jednají.

Lidovci se STAN budou mít nicméně na starosti životní prostředí a školství, Piráti participativní rozpočet, strategický rozvoj a IT.

VIDEO: Primátorka Vaňková v debatě Blesku: Pro energetickou soběstačnost Brna je horkovod z Dukovan zásadním projektem.

Video
Video se připravuje ...

Primátorka Vaňková v debatě Blesku: Pro energetickou soběstačnost Brna je horkovod z Dukovan zásadním projektem Mall TV a Blesk TV

Fotogalerie
16 fotografií