Sál budoucího Janáčkova kulturního centra vznikne mezi Veselou a Besední ulicí, kde se už v letech 2015 až 2018 stavěly podzemní garáže. Hodnota zakázky činí 2,4 miliardy korun bez daně a s možností zohlednit inflaci. Stát už dříve přislíbil, že poskytne 600 milionů korun.

Zadávací řízení potrvá devět měsíců. Stavba by měla začít příští rok a skončit v roce 2026.

Zakázka navazuje na letošní dohodu s vlastníkem sousedního hotelu International, díky níž město získá pozemek s bývalou trafostanicí u koncertního sálu a pozemek se schodištěm.

Nové náměstí

„Technologické zázemí tedy bude mimo samotný objekt, čímž se sníží riziko vibrací, a na rohu Besední a Veselé vznikne nové náměstí pojmenované podle prvního rektora JAMU Ludvíka Kundery," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Součástí zakázky bude i technické vybavení sálu, tedy například ozvučení, tlumočnické kabiny, osvětlení a projekční zařízení. Samostatně se budou soutěžit interiéry a varhany.

 

Cena je pevná

V případě multifunkční haly pro 13 tisíc diváků stavba nezačne okamžitě, ale cena je podle primátorky zafixovaná. Město nyní řeší financování projektu a také schválení veřejné podpory ze strany Evropské unie. Pokud by ji neschválila nebo město nesehnalo peníze, je možné od smlouvy odstoupit nebo ji vypovědět.

Brno má přislíbenou dotaci z Národní sportovní agentury, která podporuje projekty v maximální výši 300 milionů korun. Podporu přislíbil i kraj. Brno má zároveň schválené možnosti čerpání úvěrů u Komerční banky ve výši tři miliardy korun a u České spořitelny ve výši 1,5 miliardy korun. Celkem tak může ze dvou bank čerpat 4,5 miliardy.

VIDEO: Takto má vypadat  koncertní sál pro Brno