V současné době vedení města Brna nepočítá s tím, že by se měl objekt Bílého domu v roce 2021 prodávat.

„V tuto chvíli prodej Bílého domu není na stole. Celková rekonstrukce Bílého domu ale také není v plánu, budou se provádět pouze nutné opravy,“ říká mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Unikátní styl

„Osobně se domnívám, že Bílý dům může být prodán do soukromého vlastnictví, ale za předem stanovených podmínek jeho obnovy. Likvidace tohoto domu není na místě,“ tvrdí historik Michal Doležel. Bílý dům ovšem není památkově chráněný.

Video
Video se připravuje ...

Brněnský Bílý dům se prodávat nebude, bude dále sloužit jako poliklinika. Markéta Malá

Podle obránců stavby jde přitom o ojedinělý příklad architektonického stylu brutalismu u nás. „Jedná se o příklad velmi dobré a kvalitní poválečné architektury v kontextu brněnské architektury, jednoznačně inspirovaný Švýcarským pavilonem od Le Corbusiera. Brno nemá příliš mnoho kvalitních děl, které by reprezentovaly právě poválečnou architekturu a Bílý dům bezesporu patří k výjimkám,“ vysvětluje Doležel.

 

Zdravotnické středisko

Bílý dům byl postaven v polovině 70. let jako stranické sídlo Městského výboru. Od roku 1989 zde sídlí zdravotnické středisko s poliklinikou.

 „Budova bude i nadále plnit svůj účel. Je také možné, že se v objektu opětovně začnou pořádat kulturní akce,“ dodává Poňuchálek a odkazuje tak na multifunkční sál Břetislava Bakaly, který je součástí objektu. Pojme až 300 osob a konaly se zde už filmové festivaly, koncerty, přednášky a další aktivity.

Fotogalerie
8 fotografií