K divadlu vás už od dětství vedla maminka. Kdy jste se rozhodl, že se stanete hercem?

Už od první třídy jsem chodil do divadelního kroužku, bavilo mě to strašně, chytlo mě to. Byl jsem už od první třídy přesvědčen, že budu herec, nezměnil jsem pak už nikdy názor. Rozhodl jsem se, nechtěl jsem být ničím jiným.

Vaše přezdívka je Láry, kdy vznikla?

Už na konzervatoři mi tak začali kamarádi říkat. Ta přezdívka se chytila a udržela. Někdo ani neví, že se jmenuji Ladislav. Jsem Láry. Sem tam jsem zaslechl i Láry Fáry, to k tomu svádí, ale kouzelník nejsem (usmívá se).

Divadlo jste chtěl dělat odmalička, bylo vaším největším koníčkem. Jaké další koníčky vás baví?

Vždy jsem rád sportoval, ale největším koníčkem je moje chalupa. Mám ji ve Chřibech, nemám ji odmalička, musel jsem si na ni vydělat. Mám ji od třiceti let, zahradničení mě nebaví, ale rád sekám, jezdím traktorkem. Ale že bych zasazoval růžičky, to ne, rád sbírám švestky. Dřív jsem miloval sbírání hub. Ještě před pěti lety jsem chodil v sezóně i každý den, ale pak najednou mě to přestalo bavit.

Působil jste v brněnské Redutě i ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Od kterého roku hrajete v Městském divadle Brno?

V Městském divadle jsem od roku 1990, už třicet let. K mým oblíbeným inscenacím například patřil například Řek Zorba nebo Šumař na střeše.

Dnes již legendární muzikál My Fair Lady (ze Zelňáku) má na kontě už tři sta čtyřicet repríz …

V něm se už 21 let střídám se Zdeňkem Junákem v roli popeláře Alfréda Ďulínka, svérázného člověka, který bere život s osobitým nadhledem. Krásná role. Snad ji zase budeme moc brzy hrát.

Už se těšíte, až se divadla zase otevřou?

Strašně moc, je to v podstatě k nevydržení. Mně nevadí, že jsou obchody zavřené, ale divadlo mi chybí.

Až bude možné zase hrát, čekají na vás dvě inscenace - romantický muzikál Pretty Woman a nesmrtelná česká komedie Světáci…

V Pretty Woman hraji milionáře Jamese Morse, který vlastní loděnici. Hlavní hrdina, kterého ve filmu hraje Richard Gere, jej chce o loděnici připravit. Nakonec si to ale rozmyslí. Na roli profesora Dvorského se hodně těším. Ale těším se na každou roli, ať je malá nebo velká. Z malých rolí mám paradoxně větší trému než z těch velkých.

Obě role jsou kladné. Někteří herci tvrdí, že se jim negativní postavy hrají lépe…

Mně se naopak negativní role tolik nedaří. Zahrál jsem si pár pěkných negativních rolí, ale domnívám se, že sympaťáci mi prostě jdou lépe. Zloduch se mi hraje těžko.

Není ale těžké jít ve šlépějích legendárního Oldřicha Nového, který hrál ve Světácích právě postavu profesora Dvorského?

Já právě nesmím jít v jeho šlépějích, naopak, což je hodně těžké. Já ho miluji v této komedii, ale nechci se dožít toho, že bych slyšel – Kolář zkopíroval Oldřicha Nového. Kopírování se ostatně chtějí vyhnout všichni herci. To nechce slyšet nikdo.

VIDEO: Nestárnoucí Jana Paulová (65) už stihla předsmrtný úklid! Proč se do něj pustila?

Video
Video se připravuje ...

Nestárnoucí Jana Paulová (65) už stihla předsmrtný úklid! Proč se do něj pustila? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
14 fotografií