Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pretty Woman 30 let od premiéry: Sexy pohádka vydělala 11 miliard! Původně to mělo být temné drama

/
  • Film Pretty Woman vydělal víc jak 11 miliard!
    23. března 2020 ● 09:15

    Patří k nejúspěšnějším romantickým komediím minulého století. Tvůrcům vydělala miliony a Julia Robertsová (52) se rolí prostitutky Vivien definitivně zařadila mezi superhvězdy. Věděli jste ale, že původně mělo jít o temné drama a hlavní role měli připadnout někomu jinému?

  • 1.

    Výroba smíchu

    Ve scéně, kdy leží Vivien na zemi a sleduje starý film, dosáhli tvůrci až hysterického smíchu Julie Robertsové tím, že ji režisér lechtal na chodidlech, které byly mimo záběr.

    Julia Roberts a Richard Gere ve filmu Pretty Woman.
    Autor: Archiv

  • 2.

    Miliony na krku

    Richard Gere si pár věcí do fi lmu vymyslel sám. Jednou z nich je například melodie, kterou brnká na piano, jejíž je autorem. Ale také scénu, kdy ukazuje Vivien diamantový náhrdelník a vtipně ji klepne po prstech krabičkou, v níž šperk leží. Režisérovi se tato improvizace natolik zalíbila, že ji ve fi lmu ponechal. Mimochodem, tento náhrdelník stál ve skutečnosti 250 tisíc dolarů (6 375 000 Kč) a při natáčení scény v opeře, kde ho má Julia Robertsová na krku, byl přítomen ozbrojený člen ochranky klenotnictví, které ho zapůjčilo.

    Julia Roberts a Richard Gere ve filmu Pretty Woman.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    98 000 metrů filmu

    Délka hotového filmu činila 16 000 metrů, před finálním sestřihem měl však režisér k dispozici 98 000 metrů natočeného materiálu. To proto, že většina scén byla natočena v nejméně třech různých verzích. Tedy s jedinou výjimkou, kdy Vivien ve večerní róbě obdivuje náhrdelník a Edward sklapne krabičku.

    Julia Roberts a Richard Gere ve filmu Pretty Woman.
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Tajemství písně

    Titulní slavnou skladbu k filmu Oh, Pretty Woman napsal Roy Orbison už v roce 1964. Inspirací mu tehdy byla jeho manželka Claudette. Když jednoho dne vyrážela na nákupy, zeptal se jí Roy, zda má dostatek peněz, a ona mu odpověděla, že krásná žena žádné peníze nepotřebuje. Royovi se okamžitě vynořila v hlavě představa, jak přechází ulici dlouhonohá kráska v minisukni a na vysokých podpatcích. Když se Claudette vrátila z nákupu, měl hudebník píseň hotovou.

    Julia Roberts a Richard Gere ve filmu Pretty Woman.
    Autor: isifa.com, profimedia.cz

  • 5.

    Aranž vlasů

    Říkáte si, jak je možné, že po ránu vypadala Vivien v posteli tak nádherně a její zrzavá hříva tak upraveně? To proto, že kolem ní půl hodiny lítali kadeřníci, než naaranžovali její vlasy na prostěradlo tak, aby to vypadalo co nejefektivněji.

    Julia Roberts a Richard Gere ve filmu Pretty Woman.
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Sexy zklamání

    Ne vždy můžete věřit tomu, co vidíte. Pamatujete si na úvodní scénu filmu, kdy se Vivien převaluje v posteli a kamera zabírá její štíhlé nohy přes břicho až k ruce, která následně zaklapne zvonící budík? Ačkoli to vyvolalo hlavně mezi muži bouřlivou odezvu, někteří se do herečky ihned zamilovali, přišlo zklamání. Tělo totiž nepatří Julii Robertsové, ale o pět let starší Shelley Michellové.

    Julia Roberts jako prostitutka v Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Snový výdělek

    Komedie měla nízký rozpočet 14,5 milionu americký dolarů, v dnešním přepočtu zhruba 370 milionů korun, z toho honorář pro Julii Robertsovou činil 7 650 000 korun. Snímek byl ale velmi úspěšně přijat jak u diváků, tak u kritiků a v roce 1990 se stal jedním z nejvýdělečnějších fi lmů (téměř 464 milionů dolarů, tedy cca 11,8 miliard korun). Julia za roli získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara, dále byl nominován scenárista J. F. Lawton na Writers Guild Award a cenu BAFTA.

    Julia Roberts v Pretty Woman
    Autor: Archiv

    Fotogalerie
    18 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy