„Zachovalý byt má do posledního detailu dochovaný interiér z 30. let, který zjevně vytvářel nějaký renomovaný židovský designér nebo architekt,“ řekl Blesk.cz etnolog Michal Doležel.

Do bytu ho náhodou zavolala kamarádka, která věděla, že se známý pečlivě zabývá architekturou. „Když jsem vešel, spadla mi brada! Nic takového nikdo ani ve snu nečekal,“ přiznal Doležel. Hned volal památkáře a architekty. Objev je totiž významem možné srovnat s vilou Tugendhat!

Zachovaly se nejmenší detaily

Prvorepubliková kvalita a noblesa totiž prostupuje každičkým centimetrem unikátního bytu. Skoro se zdá, že si prvorepublikový továrník jen odběhl do koloniálu pro doutník.

Dochovaly se i tak titěrné detaily, jako je komoda se zásuvkami na manžetové knoflíčky majitele bytu. Odborníci to považují bezmála za zázrak.

Zaskočení experti, kteří před pár dny neměli o existenci bytu sebemenší tušení, se shodli, že Brno tak kvalitní a dochovaný historický interiér nemá. A že stojí za to, aby byl zachován na svém místě a byl obnoven v původní podobě.

Byt je součástí domu v ulici Hlinky. V letech 1933 až 1938 v něm bydlel inženýr Richard Herdan, který byl v meziválečném období vedoucím exportního oddělení Škodových závodů pro jižní Ameriku.

Jak je možné, že se byt zachoval?

Byt se zachoval 90 let v nezměněném stavu shodou šťastných okolností. Nábytek i celý vnitřek je zhotoven na míru, z mimořádně kvalitních materiálů. „Během uplynulých let proto nikdo asi neměl důvod a ani peníze vše vybourat, odstranit a vyměnit za nové,“ tvrdí Doležel. Byt o velikosti 3+1 měl i štěstí na rozumné nájemníky. Těm posledním před časem skončila smlouva a odstěhovali se.

Byt byl svatebním darem

Na původního majitele bytu Richarda Herdana odkazují iniciály HR na kování, zakrývající ústřední topení v jednom z pokojů. Jeho ženou byla Johanna Teltscher, dcera známého židovského intelektuála Eugena Teltschera z Mikulova, kterému celý dům patřil. V únoru roku 1933 se Richard a Johanna vzali a narodil se jim syn syn Leo. Novomanželé dostali od otce nevěsty byt zřejmě jako svatební dar.

Majitelé se už do Brna nikdy nevrátili

Richard Herdan vnímal antisemitismus a s ním nebezpečí, které židovské komunitě hrozí. V srpnu 1938 Herdanovi proto z Brna utekli a usadili se v Jihoafrické republice. Rodiče Johanny - Eugen a Elsa Teltscherovi v Brně zůstali a oba byli v roce 1942 deportováni a nakonec zavražděni v koncentráku v Lublinu. Richard Herdan už své rodné Brno nikdy neuviděl. Zemřel v JAR v roce 1966 a jeho žena Johanna v roce 1993.

Vila Tugendhat 

Je ojedinělým funkcionalistickým dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který v roce 1928 vypracoval návrh stavby na zakázku manželů Grety a Fritze Tugendhatových. V roce 2001 byla vila Tugendhat zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.

Fotogalerie
25 fotografií