Lidem, kteří kolem pěší zóny bydlí, už dochází s návalem dopravy trpělivost. Provoz tam dokumentovala časosběrná kamera krajského radního Michala Doležela (za Žít Brno) a místostarosty Židenic Petra Kunce (TOP 09). Za jediný den tu projelo od 8:30 do 17 hodin 916 aut.

Video
Video se připravuje ...

Pěší zónou v Brně projede denně skoro tisícovka aut. Roman Zmrzlý

„To je zhruba sto aut za hodinu. Zásobování, které má probíhat od šesti do půl jedenácté, ve skutečnosti probíhá po celý den,“ shrnul radní Doležel. Omezenou rychlost 20 km/h dodržuje málokdo a kamerový systém, který má vjezd do centra monitorovat, nefunguje.

Centrum se sedmi zónami

K nápravě by mohlo dojít snad od 1. září, kdy se změní systém vjezdů. „Ten znemožní řidičům využívat Masarykovu ulici, náměstí Svobody a Rašínovu jako zkratku pro průjezd od Moravského náměstí k nádraží či zpět,“ uvedla mluvčí magistrátu Anna Dudková.

Centrum Brna bude od září rozděleno na pěší zónu se sedmi oblastmi - Rašínova, Zelný trh, náměstí Svobody, Veselá, Bašty, Novobranská a Jezuitská. Bude tam omezeno parkování i vjezd.

Magistrát vydal 13 500 povolenek k vjezdu

Do pěší zóny může vjet v Brně zhruba 13 000 vozidel, vesměs zásobovacích kurýrů, firem nebo lidí, kteří zde bydlí. Dovnitř mohou samozřejmě i hasiči, sanitky, policisté a vozy dopravního podniku.

Magistát ovšem kromě toho navíc vydal pro vjezd a parkování v pěší zóně přes 500 výjimek! „Počítáme s redukcí počtu vydávaných oprávnění,“ sdělila na dotaz Blesk.cz Dudková.

Povolenky totiž šoféři v Brně s přehledem zneužívají. Vědí, že jsou na ně úřady krátké. „Při zjištěném zneužívání povolení je možné, aby je odbor dopravy na návrh městské policie držitelům odebral,“ tvrdila ještě loni na podzim primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Parkující recidivisté? Nepostižitelní.

Jenže arogantní šoféři se však hrozbám magistrátu vysmívají. Vědí, že se jim totiž nemůže nic stát.

„Vjezdové oprávnění vydávaná v souladu s metodikou není možné v současnosti odebrat. Je totiž vydáno na základě povinných dokladů na určitou dobu. Případné přestupky v oblasti proti parkování nedávají důvod vjezdové oprávnění odebrat,“ uvedla nyní mluvčí Dudková.

Případné pokuty? Na výzvy k projednání řidiči nereagují a nechávají své přestupky spadnout do takzvaného "jednorázového společného řízení". V něm dostane šofér za dlouhou řadu stejných přestupků jednorázovou pokutu, v rozmezí dvou až čtyř tisíc korun.

Fotogalerie
8 fotografií