Kontroverzní přístup k cennému domu v Křenové ulici, který ovšem není chráněnou památkou, vzbudil v Brně vlnu emocí mezi lidmi i odborníky. Někteří rovnou tvrdí, že jde o zrůdnost. Před přístupem majitelů totiž v Brně nechrání secesní či historizující domy ani dekorativní styl jejich fasád.

„Majitelé se zkrátka rozhodli vyměnit okna za plastová a navíc na dům nahodit dvě nová patra. Staré domy nejsou nedotknutelné, ale když už s přístavbou někdo přijde, má být kvalitní,“ zhrozil se při pohledu na výsledek krajský radní a expert na architekturu Michal Doležel. „Zrůdnost, která vyrůstá na Křenové, je zastaralá už teď,“ tvrdí.

Citlivá oprava?

Správce domu Robert Sedláček nástavbu hájí, prý „odráží nové potřeby obyvatel“. Pro Blesk. cz uvedl, že je střešní nástavba cíleně jiná než původní dům.

„Matení napodobeninami a snaha po zachování stejného rázu původního domu by degradovaly původní historické hodnoty. Dům je citlivě opravený. Nástavba je přidaná jako nová hmota, která používá odlišné tvarosloví, má střídmý tvar a velká okna,“ stojí si na svém.

Majitelé proti městu

Architektonické ztvárnění podle majitelů odpovídá metodice Národního památkového ústavu. Nově budované nástavby se prý podle ní mají »vymezit« vůči původnímu domu, a ne jej napodobovat.

Odborníci naopak žádají, aby magistrát kvůli podobným rekonstrukcím neprodleně vyhlásil v centru Brna památkovou rezervaci či zónu s přísnějším dohledem na podobu domů.

Autor nástavby, architekt Jaroslav Mareš, chápal nástavbu „jako lukrativní vilu postavenou na bytovém domě“. To se podle něj odrazilo v tvaru, standardech i atmosféře díla.

Co se také nelíbí

V Brně se v poslední době řádí na starých domech ostošest. Příkladem jsou krabicové nástavby na sto let starých činžácích v Mášově, Kotlářské a Botanické ulici, demolice Vlněny či zazděná pasáž a zcela změněné průčelí legendárního hotelu Slovan v Lidické ulici.

Dále také chystané bourání neorenesanční přádelny Tugendhatů, místo které vyroste vedle hasičské zbrojnice vysoký šedivý činžák.

VIDEO: Majitel hotelu Slovan zazdil bez povolení legendární pasáž v centru Brna.