Protože je mu design opravdu blízký, vypadá to u něho doma prostě skvěle. A aby také ne, vždyť si dokonce založil s kolegou Václavem Dernerem i vlastní architektonické studio s názvem Delicode.

„I když jsem to nevystudoval, design mě baví a zajímá odjakživa. Navíc mám celkem dost volného času, tak jsem se rozhodl využít ho nějak smysluplně,“ vysvětluje Marcel. Jeho studio se zabývá nejen designem a architekturou, ale funguje také jako dodavatel všech realizací, takže i do Marcelova bytu vybírali nábytek spolu s kolegou sami.

„Dali jsme si práci a vytvořili funkční a otevřený interiér s dostatkem úložných prostor,“ popisuje. Byt v centru Prahy poblíž Národního divadla, kde vždycky toužil žít, prošel nejdříve náročnou a důkladnou rekonstrukcí. Nyní disponuje multifunkčním prostorem se šedou betonovou podlahou s ručně řezanými temnými spárami a moderním vestavěným nábytkem.

Dispozičně jde o velký obývák s balkonem propojený s kuchyní, na který navazuje ložnice s prostornou šatnou a koupelnou.

Celý prostor pak určují nábytkové „kostky“ ukrývající vše potřebné. „Největší sílu vidím v jednoduchosti a minimalismu. Nechci být otrokem úklidu a pořád někde něco leštit, aby to vypadalo dobře, ani nemám rád spotřební věci. Proto mi připadá praktické co nejvíce věcí skrýt,“ vysvětluje Marcel. A opravdu, veškeré spotřebiče v kuchyni, nádobí i kuchyňské náčiní jsou důmyslně schovány a vše zdobí jen nerezové povrchy zkombinované s ořechovou dýhou a temnou kamennou deskou z opalované žuly.

Další kamenné prvky se pak objevují v koupelně, která je obložena italským mramorem, ze stejného materiálu je tady vyrobeno i netypické masivní umyvadlo, které vzniklo podle návrhu Marcelova studia. Prostor, který se nese v jednoduché barevnosti šedé, bílé a hnědé, zdobí olejomalby Petra Faltuse, kterého má Marcel v oblibě.

Další barvy sem vnáší žlutá pohovka a oranžové ikonické křeslo z Ligne Roset. A takhle je mladý muž zcela spokojený. „Pro mě v roli designéra jsou nezbytné propracované detaily a kvalitní materiály. A jsem přesvědčen i o tom, že na práci řemeslníků je potřeba stále dohlížet, aby se nic nepokazilo, protože vůči našim zákazníkům cítím obrovskou zodpovědnost.“

Fotogalerie
9 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titul Blesk Bydlení říjen 2019
Autor: archiv Blesk Bydlení