„Hrubá stavba je hotová, první mše by mohla být snad už o vánocích,“ řekl Blesku farář Pavel Hověz. Dělníci finišují s vnitřky okrouhlé rotundy. A právě půdorys stavby pro půl tisícovku věřících přinesl nečekaný problém s akustikou.

„Uvnitř je ozvěna až s osminásobným zpomalením, není proto příliš rozumět, co kdo říká. Vyřešíme ji vnitřními zábranami,“ plánuje duchovní.

Zvonkohra i vyhlídka

Před dokončením je 31 metrů vysoká věž. Zbývá osadit zábradlí na točitém schodišti a připevnit lávku, která věž spojí s ochozy kostela. „Nahoře bude v jednom výklenku zvonkohra s šestnácti zvony, v druhém vyhlídka na celé Brno. Bude přístupná jak věřícím tak výletníkům,“ nastínil farář.

Ultramoderní kostel je i hravý – už samo umístění v Čertově rokli je samo o sobě vtipné. Farníci navíc vyzdobili rotundu světskými symboly – hned vedle vchodu se vyjímá půllitr piva.

Zasvěcený Restitutě

Kostel bude zasvěcený jediné světici, která se kdy narodila v Brně, blahoslavené Marii Restitutě Kafkové (1894 až 1943). Řádová sestra a patronka zdravotníků, kterou popravili nacisté, měla totiž ráda kromě jiného i pivo,“ vysvětlil farář Hověz.

V neděli 3. listopadu se v přilehlém duchovním centru na Lesné uskuteční farní pouť na památku 77. výročí odsouzení k trestu smrti Marie Restituty Kafkové. Pak se budou moci lidé do kostela poprvé podívat.

VIDEO: Marianne kojila svou dcerku v pražském Chrámu svatého Víta, hlídač ji poslal ven.