Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kotlíkové dotace: Ministerstvo omezí podporu pro plynové kotle! Kvůli závislosti na Rusku

Autor: ČTK - 
25. dubna 2022
12:59

Ministerstvo životního prostředí omezí v kotlíkových dotacích na výměnu starých kotlů na pevná paliva i v programu Nová zelená úsporám podporu pro plynové kotle. Zároveň zvyšuje dotaci na tepelná čerpadla. Úpravy mají omezit závislost ČR na zemním plynu z Ruska, jehož armáda před měsícem napadla Ukrajinu. Ministerstvo to dnes oznámilo ČTK. MŽP také předloží vládě návrh novely zákona, která o dva roky odloží zákaz provozu starých kotlů na uhlí. Nově by platil až od září 2024, uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Podmínky dotací se mění ode dneška. Příspěvek na tepelné čerpadlo u kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti se zvyšuje o 50 000 korun na 180 000 Kč.

Podpora na plynové kondenzační kotle v kotlíkových dotacích i Nové zelené úsporám bude proplacena jen tehdy, pokud už je výměna hotová nebo je pořízení kotle závazně objednáno v době od počátku loňska do konce letošního dubna.

„MŽP jde cestou nezávislosti na ruském plynu,“ uvedla Hubáčková na Twitteru. „Obnovitelné zdroje jsou ideální cestou z energetické krize,“ dodala. MŽP podle ní o změnách informuje také kraje, přes které dotace plynou.

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti jsou financovány z Operačního programu Životní prostředí (OP Životní prostředí), z programu Nová zelená úsporám se přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy.

O vyřazení dotací na plynové kotle z kotlíkových dotací už dřív na podnět Evropské komise rozhodl Monitorovací výbor OP Životní prostředí. Z kotlíkových dotací tak bude nadále možné získat podporu jen na tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

Novelu zákona o ochraně ovzduší, která by posunula zákaz provozu kotlů první a druhé emisní třídy na 1. září 2024, se MŽP chystá podle Hubáčkové předložit v nejbližší době.

„Myslíme tak zejména na české domácnosti, které v dnešní době pociťují finanční dopady covidové pandemie, bezprecedentní růst cen energií a také důsledky ruské agrese na Ukrajinu,“ uvedla.

K odkladu zákazu starých kotlů na uhlí do roku 2024 vyzval počátkem března bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

V kotlíkových dotacích pro chudší domácnosti budou moci lidé získat příspěvek až 95 procent nákladů. Dotační výzvy plánují jednotlivé kraje spustit v květnu a v červnu by měly začít přijímat první žádosti. Podporu mohou získat výměny kotlů provedené po loňském 1. lednu. OP Životní prostředí má na kotlíkové dotace vyčleněno víc než pět miliard korun pro výměnu až 50 000 starých kotlů a v případě velkého zájmu je možné využít i další peníze z Národního plánu obnovy.

Domácnosti s běžnými příjmy mohou získat z programu Nová zelená úsporám dotaci v maximální výši 50 procent nákladů. Na rozdíl od programu pro chudší domácnosti ji dostanou až po instalaci zařízení. Příjem žádosti začal už loni na podzim. Podporu mohou lidé z programu získat i na zateplení domu, výměnu oken a instalaci solárních panelů nebo systémů pro využití tepla z odpadní vody.

Video  Co je kotlíková dotace a jak ji získat?  - Videohub
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 25. dubna 2022 18:40 )

verka1 To je ke zvážení. Nyní máš pravdu určitě dřevo. Dřeva však rychle ubývá. Příští rok a prakticky už letos bude kvalitní, stavební dřevo drahé a těžko sehnatelné.
Do 3 až 5roků se budou stavět pouze rovné střechy nebo vazby z různých slitin kovů.
Dřevo na topení vydrží jistě o nějaký rok déle. Je však možné, že za 5 -10roků bude topné dřevo drahý artikl.
A tak se to "přelévá": občane pořiď si plyn, netop uhlím, dřevem!! Občane pořiď si topení na el. energii-kotel!!
Občane zařiď si tepelné čerpadlo - průměrný finanční náklad v standardním RD na el.enerii u čerpadla je min. 4 až 5tis.Kč/ měsíčně tj. cca 48 až 60tis.ročně. atd.atd.
Přeji pevné zdraví.

verka1 ( 25. dubna 2022 15:27 )

Obnovitelné zdroje energie.
Tak kdo topí dřevem, plynem musí topení vyměnit. Lidé si koupili nový plynový kotel a pořizovací cena je vysoká a znovu vyměnit?
Plyn už asi nebude laciný, Evropa nechce dovážet plyn z Ruska, a z Ameriky bude razantně drahý.
Elektřina bude také dražší.
Nejlíp topit dřevem.

krapotkin ( 25. dubna 2022 14:48 )

Je to stejné jako za vlády Klause (svatý Václav pátý). To bylo stále kupujte přímotopy, proud je laciný. Jen se vyprodaly sklady, proud zdražili. Ještě loni - kupujte olynové kotle, plyn je laciný a hlavně "ekologický" a dneska si ti, co na to naletěli, rvou vlasy a s hrůzou očekávají účty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa