Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázemí předsednictví: Bez alkoholu, knedlíků a s pyropsem. Jak hlídáme unijní ministry a kolik to stojí?

Autor: Nikola Forejtová - 
29. srpna 2022
20:01

Auta, policejní doprovod, prostory pro jednání, tlumočníci, technika, ubytování, jídlo, pití, prostor pro potěchu ducha a také procházky. A nakonec i nějakou tu upomínku. Tak vypadá zjednodušený seznam věcí, které se musí zařídit ve chvíli, kdy k nám míří důležitá diplomatická delegace. Úřad vlády Blesk Zprávám poodhalil, jak vypadá příprava na jednání ministrů obrany v Kongresovém centru, ale zmínilo se i to, proč se z meníček vyřazuje knedlík a jak se říká psovi, který v rámci bezpečnosti prochází sály, kudy budou chodit také nejdůležitější státníci EU. 

Už to bude dva měsíce, kdy se česká vláda chopila předsednického křesla v Radě EU. Za tu dobu stihlo Českou republiku navštívit tisíce osobností ze světa politiky, ale i ekonomie a dalších oborů. Blesk Zprávy byly u přípravy jedné z nejdůležitějších a nejstřeženějších akcí v ČR – neformální zasedání ministrů obrany (29.–30. 8.) Na setkání těchto státníků bude v pražském Kongresovém centru Praha navazovat také setkání unijních šéfu diplomacie (30.–31. 8.) 

Perimetr, „bombočmuch“ i 500 policistů

Přípravy podobných setkání trvají i třičtvrtě roku, jak nás informovala ředitelka Odboru pro předsednictví ČR v Radě EU Alice Krutilová, která nás provázela v Kongresovém centru přímo uprostřed příprav. Kolem nás pobíhali policisté, pyrotechnici a speciálně vycvičení psi, kteří si vysloužili přezdívku „bombočmuchové“. Právě zajištění bezpečnosti je tou nejdůležitější složkou. U ministrů je to posílené i tím, že s nimi jezdí jejich vlastní ochranka.

Podle informací Blesk Zpráv se na jeden den zapojí i 500 českých policistů, kteří mají za úkol chránit delegace a ministry. Krutilová vysvětluje, že je v tomto počtu zahrnuta například i kolona, která doprovází diplomaty při přejezdech. Počítají se sem i ti, kdo zajišťují bezpečný perimetr, a ti, kdo hlídkují v okolí komplexu, kde se zrovna nacházejí nějací diplomaté. 

Zabezpečený okruh byl hotový už při příjezdu novinářů do Kongresového centra – tedy jeden den před začátkem jednání. Uvnitř bylo zapotřebí projít klasickou kontrolou, která je podobná té na letišti. A přímo uvnitř jednacího sálu pak pobíhal jeden z pyrotechniků se psem. Podle generální ředitelky Kongresového centra Lenky Žlebkové se neponechává nic náhodě. Kontrolován je i tlak v trubkách, množství oxidu uhličitého v sálech a zajištěna je i hasičská pomoc. „Máme také smlouvu s různými nemocnicemi,“ dodává Krutilová. 

Kongresové centrum odhalilo, jak probíhají přípravy na jedno z jednání v rámci předsednictví v Radě EU. (29. 8. 2022) Kongresové centrum odhalilo, jak probíhají přípravy na jedno z jednání v rámci předsednictví v Radě EU. (29. 8. 2022) | Blesk:Martin Přibyl

Podle Žlebkové je velkou výhodou Kongresového centra to, že je budova rozdělená na tři části a má celkem 11 vstupů. Je tak poměrně jednoduché oddělit předsednické akce od zbytku a zajistit bezpečné prostory. Celkem bude letos v Kongresovém centru Praha více než 60 akcí, doplňuje ředitelka. 

Tlumočníci s měřičem a problémy s ministry

Uvnitř sálu to během pondělních příprav vypadalo stále ještě chaoticky. Technici zapojovali kilometry kabelů, desítky televizorů a skvostem se zdály být i tlumočnické budky. Spontánně překládat se bude do angličtiny, němčiny, španělštiny, francouzštiny i češtiny.

Krutilová pro Blesk Zprávy doplňuje, že se jedná o prověřené tlumočníky, kteří již znají procedurální náležitosti a vyznají se i v tom, jak podobná jednání probíhají. Trvá nicméně dlouho lidi sehnat a domluvit se s nimi, stejně náročné je vybudovat samotnou budku, která musí splňovat několik kritérií včetně zvukotěsnosti. „Někteří tlumočníci si sebou vozí měřič oxidu uhličitého, aby se v tom zavřeném prostoru nepřiotrávili,“ dodávají naši průvodci po tajích předsednického zázemí. 

Kongresové centrum odhalilo, jak probíhají přípravy na jedno z jednání v rámci předsednictví v Radě EU. (29. 8. 2022) Kongresové centrum odhalilo, jak probíhají přípravy na jedno z jednání v rámci předsednictví v Radě EU. (29. 8. 2022) | Blesk:Martin Přibyl

Setkání ministrů obrany je jednou z 20 důležitých akcí podobného typu. Podle Krutilové z Úřadu vlády je dobré si uvědomit, že k nám za půl roku zamíří tisícovky lidí a u velké většiny z nich je potřeba řešit ochranu, ubytování, případně i stravování. Občas se musí plány měnit i na poslední chvíli, pokud se objeví jistý zádrhel a to platí i o setkání ministrů. 

Řada zemí například nemá stejná ministerstva, jako máme u nás v Česku. Mohou jich mít méně, ale i více. „Řeší se to tak, že třeba vyšlou dva ministry najednou. Třeba přijede ministr klimatu, ale i ministr pro ochranu životního prostředí jako takového. To potom trošku hýbe s logistikou, protože my předtím naivně počítáme s nějakým počtem vozů ve vozovém parku či s určitým počtem propagačních dárků,“ říká Blesk Zprávám Krutilová. 

Může se stejně tak stát, že někdo na poslední chvíli nedorazí nebo si pozmění delegaci. Podle organizátorů se občas může stát i to, že v sále sedí jenom pár ministrů, ale jejich zástupci a zbytek delegace zabírají prostory v předsálí. 

Neformálně, bez alkoholu i bez knedlíků

Během plánování je klíčové také to, jakou představu o jednání samotném mají státníci a další organizátoři – a tedy jak má být jednání dlouhé či jak bude navazovat na další akce. Například u jednání ministrů obrany a ministrů zahraničních věcí jde o dvě po sobě rychle jdoucí akce, což znamená i to, že se prostory „zaplombují“ a hlídají nonstop. 

Jak již bylo zmíněno, jedná se o neformální setkání ministrů. To v překladu znamená, že si státníci popovídají, seznámí se a nastíní, jakým důležitým tématům by se měli věnovat. Nepřijímají se ale žádné závěry ani se neschvaluje legislativa. Ačkoliv se tedy jedná o neformální setkání, podle zástupců Úřady vlády se zde nevypije ani kapka alkoholu. Přece jenom se jedná o setkávání během dne.

Co ale na jednáních nechybí a co je i žádoucí a povinné, je zajištění občerstvení. Stejně jako v roce 2009 se o žaludky diplomatů stará catering Zátiší. Podle přítomného jednatele společnosti Jana Šmelhause už má společnost s podobnými akcemi velkou zkušenost, navíc je velkou výhodou, že mohou jídla vařit přímo na místě, a vyhnou se tak bezpečnostním kontrolám každé dodávky, které by na místo vozily jídlo, talíře, sklo a další věci spojené s cateringem. A k tomu je jídlo vždy co nejčerstvější. 

Šmelhaus podotýká, že stejně jako v jiných odvětvích i v gastronomii se mění trendy a chutě, a letos je tak 30 % pokrmů vegetariánských nebo veganských, jak zmínil pro Blesk Zprávy. Nabízená jídla, ať už jsou součástí servírovaného menu, či bufetu, se také snaží výrazně odlehčit.

„Říkáme tomu odknedlíkování. Snažíme se dostávat do příloh něco lehčího, třeba pečenou zeleninu. Kachnu třeba moc neodlehčíte, ale aspoň zde nahradíme bramborový knedlík něčím jiným,“ říká Blesk Zprávám. Tradiční svíčkovou se podle něj také snaží dělat ve vegetáriánské verzi, aby si tak naši jindy velmi masitou a těžkou pochoutku užily všechny státy. U knedlíku se zastavil Šmelhaus trošku déle. Podotkl, že jej v mnoha státech ani neznají a považují jej za podivný chleba. 

„Není to pak sice ryze české, ale abychom splnili těch 30 %, tak se snažíme o různé kombinace,“ dodává následně. 

Video  České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?  - Videohub
Video se připravuje ...

Podtrženo a sečteno, vedle bezpečného převozu, přesunu a návratu se snaží Úřad vlády co nejlépe připravit pro diplomaty také pracovní i kulturní program a snaží se rovněž vyhovět nárokům na ubytování a stravu. Ředitelka Odboru pro předsednictví zmiňuje, že právě tyto položky patří mezi nejnákladnější a je na ně vyčleněno 60 % z rozpočtu, který byl vyhrazen pro předsednictví. Celkový rozpočet je ve výši 1,4 miliardy korun. Pro zajímavost, jen za propagační materiály jsem utratili 12 milionů. 

Staroduchodce ( 30. srpna 2022 15:25 )

Redlovci Vpřed ( 29. srpna 2022 20:44 )

Upocený žvanil a bezkonkurenčně nejslabší premiér v Evropě konečně zahajuje derniéru. Září se blíží a vláda s velkou ostudou padne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa