Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

České předsednictví: Karafy, kravaty i propisky za miliony. Čím obdarováváme delegáty?

Autor: Nikola Forejtová - 
31. července 2022
05:00

Česko je u kormidla Rady Evropské unie už měsíc. Během zahájení v Litomyšli jsme se mohli vedle uceleného programu pochlubit také propagačními předměty, které našim akcím dodávají jednotnou vizáž. Vláda investovala do deštníků, propisek, kravat a také do darů v podobě karaf. Jen ty pak stály českou kasu 1,7 milionu korun. Dohromady se pak plánuje utratit asi 12 milionů, což je o polovinu méně, než tomu bylo poprvé v roce 2009. V celkovém rozpočtu 1,4 miliardy jde také poměrně o malou částku.

V rámci českého předsednictví Radě EU zajišťuje vláda i věci jako ubytování státníků, jejich dopravu, bezpečnost, stravu a také jejich potěchu pro ducha. Vedle kulturních zážitků, které mají vytáhnout do popředí českou uměleckou činnost, vláda zajistila také dary a propagační materiály.

12 milionů za propisky, karafu i deštníky

Předběžné účty za propagační materiály skládala vláda dohromady už na konci ledna. „Celkové předpokládané náklady na propagační předměty a protokolární dary činí odhadem 12 milionů Kč, což je méně než polovina nákladů vynaložených při prvním předsednictví v roce 2009, kdy činily celkové náklady 26,1 milionu korun,“ uvedl kabinet poté, co na jednání odklepl seznam propagačních materiálů.

Jednou z nejvýznamnějších položek jsou dárkové předměty v podobě křišťálové karafy se dvěma sklenicemi. „Celkem bylo vyrobeno 734 protokolárních sad Rückl Crystal v různých konfiguracích. Pro potřeby českého předsednictví byla navržena speciální kolekce EUROPE, kterou připravil Rony Plesl,“ uvádí pro Blesk Zprávy vedoucí oddělení PR a komunikace ministra pro evropské záležitosti Marek Zeman.

Obdarovávání křišťálovým výrobkem není pro Čechy ničím neobvyklým, čeští skláři jsou ve světě proslulí křišťálovým lvem, případně šachy, které se již dlouhá léta objevují na stolech zahraničních státníků, kteří ČR navštíví. Blesk Zprávy v roce 2019 navštívily i speciální výstavy, kde se dary státníkům představovaly a kde se popisoval i řád, jak se k darům přistupuje.

Letošní dar nejvýznamnějším delegátům se navrhoval a tvořil téměř dva roky. „Smluvní cena za provedení díla činí něco málo přes 1 700 000 Kč,“ dodává pro Blesk Zprávy s tím, že mezi další dary také patří misky z kolekce Republika od Maxima Velčovského. „Ty byly určeny pro třicítku velvyslanců v Bruselu.“

Karafa od Ronyho Plesla Karafa od Ronyho Plesla | Vláda

Křišťálová karafa se rozdává spolu se dvěma sklenicemi. Zdobí je symbolické hvězdy, které dlouhodobě provázejí sklářskou českou historii a které podle Plesla symbolizují ideál jednoty a solidarity. Druhou sklenici pak zdobí nápis, jenž je vytvořen na motivy kolekce ABC.

Není to poprvé, co Plesl s Úřadem vlády spolupracuje. Karafy a další výrobky dodává pravidelně a protokolární dary pomáhal tvořit už během prvního předsednictví v roce 2009. První kolekci dostali delegáti již 16. června 2022 v Praze a evropští komisaři si karafu odvezli domů poté, co se účastnili zahájení předsednictví v Litomyšli 1. července 2022.

Mezi předměty pak podle lednového materiálu, který má k dispozici například iDNES, najdeme také více jak 15 tisíc propisek, 1 500 sad pastelek, 400 kravat, 500 slunečních brýlí, přes 10 tisíc ručníků, přívěsky na klíče, ale i deštníky a vykrajovátka na vánoční cukroví - přeci jen předsednictví potrvá až do Vánoc. K dispozici jsou například i plátěné tašky.

Kravaty, deštníky a brýle už byly čile využívány na zahajování předsednictví v Litomyšli. Jelikož první den českého vedení mohutně pršelo, většina české i zahraniční delegace se pod deštníky vítala i si připíjela. Bohužel se například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP) trošku utrhl a schovával se pod šedým deštníkem bez loga. S kravatou se ale trefil, naši politici tak byli v tomto ohledu sladěni.

Video  České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 3. srpna 2022 08:10 )

Ceny elektřiny stoupnou meziročně o 86 procent, říká neveřejná vládní analýza

SPOLU do kanálu ( 2. srpna 2022 21:09 )

Fiala a jeho ukrajinská šála. Že je to ubohá podlézavá krysa čekali asi všichni, ale to co předvádí je na hospitalizaci a zbavení svéprávnosti ála Redl.

prochaskanamoste ( 2. srpna 2022 10:24 )

Najdi si, dědoušku Karle, sám, tady nejsme u soudu, abychom snášeli důkazy, vyviňovali se, apod.
Tu máš lano - studuj odborné knihy, tam to najdeš.

prochaskanamoste ( 2. srpna 2022 10:19 )

Prolátnul ses, kámo, na toto téma jsme blábolili,ale vystupovals jako LYSOHOREC, Karlíku!

prochaskanamoste ( 2. srpna 2022 10:14 )

jj, na chalupě na ni často přijde, to máš rechtíka, bez práce koláčů není!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa