Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otřesné záběry polámaných rychlokuřat. Takhle se v Česku chová na maso. Veterináři: Vše v mezích zákona

Video se připravuje ...
Autor: uá, kl - 
27. července 2022
05:15

Otřesné záběry ze tří českých farem chovajících kuřata na maso zveřejnili Obránci zvířat. Odstartovali tak novou kampaň s názvem Rychlokuřata. Chtějí docílit toho, aby se obchodní řetězce a další potravinářské firmy zavázaly, že přestanou odebírat rychle rostoucí plemena kuřat.

Spolek OBRAZ - Obránci zvířat v této nové kampani upozorňuje na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let čtyřnásobně. Poukazují na přešlechtěná plemena, jejichž mohutná těla neunesou vlastní nohy. Pod náporem svaloviny se jim lámou kosti a selhávají vnitřní orgány. Často pak umírají hladem nebo žízní. Záběry, které byly pořízeny ve třech českých farmách, v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech, to dokazují.

Takhle to vypadá v Lánech Takhle to vypadá v Lánech | OBRAZ - Obránci zvířat

Rychle za co nejmíň

V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso. Naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Jsou vyšlechtěna tak, aby dorostla co nejrychleji a do co největších objemů svalstva s vynaložením minimálních nákladů.

Dubejovice, kuřata neunesou vlastní váhu Dubejovice, kuřata neunesou vlastní váhu | OBRAZ - Obránci zvířat

Z kuřátek monstra

Podle listu The Economist v roce 1957 vážilo 56 dní staré kuře necelé kilo, v roce 2005 se váha stejně starých kuřat pohybovala kolem čtyř kilogramů. „Šlechtění udělalo z kuřat naprosté mrzáky. Z malého roztomilého kuřátka se kvůli přešlechtění stane během pěti týdnů více jak dvoukilové monstrum, které sotva unese vlastní tělo. Pod náporem svalstva se jim lámou nohy, a mnohdy pak nezvládnou ani dojít k potravě a umírají hladem nebo žízní. Jde o systémové týrání zvířat, před kterým už nemůžeme zavírat oči,“ popsal chovy kuřat vedoucí kampaně Rychlokuřata Radim Trojan.

Evropa mění podmínky

Podle spolku se už jinde v Evropě podmínky chovu mění k lepšímu. Obchodní řetězce a další firmy přijímají tzv. European Chicken Commitment, který stanovuje vyšší standardy pro chov kuřat. Jde zejména o závazek využívat výhradně plemena, která rostou pomaleji a mají přirozenější vývoj.

Takhle trpí kuřata v Blšanech u Loun Takhle trpí kuřata v Blšanech u Loun | OBRAZ - Obránci zvířat

Čas na změnu

V České republice se k vyšším evropským standardům zatím žádný řetězec nezavázal.„Ve Francii, Německu nebo třeba i Polsku supermarkety přestávají podporovat utrpení rychlokuřat a zavazují se k vyššímu standardu. Je na čase, aby tento krok následovali i zdejší obchodníci. Jsou to právě řetězce, které mají sílu ukončit toto obludné týrání zvířat tím, že začnou nový standard vyžadovat od svých dodavatelů,“ uvedl Trojan s tím, že podobný závazek řetězců před čtyřmi roky vytvořil podmínky pro ukončení klecových chovů slepic.

Lány Lány | OBRAZ - Obránci zvířat

Výzvu lze podepsat

Spolek proto vyzývá supermarkety a další firmy, aby přestaly prodávat maso z přešlechtěných kuřat. Zájemci mají zároveň možnost vyjádřit nesouhlas se špatnými životními podmínkami ve velkochovech, a tona webových stránkách kampaně www.rychlokurata.cz. Na webu si mohou prohlédnout fotografie z českých chovů a dozvědět se více o podmínkách, které ve velkochovech panují.

Dubejovice Dubejovice | OBRAZ - Obránci zvířat

Chov podle zákona

Podle vyjádření Státní veterinární správy odpovídají záběry z hal s kuřaty chovanými na maso podmínkám české legislativy.Takto chovaná kuřata však musí být alespoň dvakrát denně kontrolována a chovatelé musí veterinářům hlásit pokles v příjmu potravy a vody, pokles v produkci vajec nebo vyšší úmrtnost. Státní veterinární správa chov kuřat na maso pouze dozoruje. Aby bylo možné zlepšit zvířatům životní podmínky, musí se změnit zákon. Za platnou legislativou a strategií v oblasti welfare stojí Ministerstvo zemědělství.

Uspěli už dvakrát

OBRAZ - Obránci zvířat je nezisková organizace, jejíž vizí je společnost vnímající zvířata jako živé bytosti s vlastními zájmy, nikoliv jako prostředky k lidskému užitku. Usiluje o změny, které jsou v podmínkách současného světa dosažitelné a pozitivně ovlivní co největší počet životů. Do svých kampaní zapojuje širokou veřejnost. Tímto přístupem dosáhla dvou výrazných legislativních úspěchů - zákazu kožešinových farem a klecových chovů slepic v ČR.

verka1 ( 27. července 2022 10:20 )

Nezdravé maso 👎
Rychlokuřata - rychlopenize.

hafblaf ( 27. července 2022 08:35 )

Pokud je to podle zákona, tak je to špatný zákon tvořený politiky bez charakteru, citu a mám-li rozum, nebudu se odvolávat paskvilem. Lidské koncentráky nám vadí a zvířecí podporujeme zákonem??? Maso z takto "vytvořených" kuřat je určitě velmi zdravé.

Zobrazit celou diskusi