Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Festival Blesk tlapek se blíží: Zábava pro celou rodinu, podpora opuštěných zvířat i boj proti množírnám

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
1. května 2022
05:00

Všem pejskařům a jejich čtyřnohým parťákům i všem milovníkům zvířat je určen Festival Blesk tlapky, který se uskuteční 4. června v Praze na louce na Vypichu. V rámci pestrého programu se mohou návštěvníci těšit i na známé tváře a stánky útulků i záchranných spolků. A chybět nebude ani tombola. Vzácným hostem, který přijde podpořit Blesk tlapky, bude legendární zpěvačka Marta Kubišová.

Celý festivalový den bude patřit psům a jejich páníčkům. Pod dohledem odborníků si budou moci vyzkoušet řadu psích sportů a aktivit, např. puller sport, dog frisbee, skoky do dálky a tahání břemen, wall climbing (čili šplhání po stěně) či dog dancing. K vidění budou i ukázky sportovní nebo moderní lovecké kynologie.

Své svěřence představí na festivalu i zástupci útulku v Jimlíně na Lounsku. Své svěřence představí na festivalu i zástupci útulku v Jimlíně na Lounsku. | Jana Ulrichová

Odborníci poradí

Víte, jak svého psa správně zabavit nebo mu poskytnou první pomoc? I to se dozvíte od odborníků, kteří vystoupí na hlavním pódiu. Přijde např. psí psycholog, jenž poradí, jak svému psovi porozumět a předejít problémovému chování. Chybět nebude ani psí fyzioterapeutka a dorazí i hlavní hrdina filmu Gump - pes, který naučil lidi žít.

Návštěvníci se setkají i s reportérkami Blesk tlapek. Návštěvníci se setkají i s reportérkami Blesk tlapek. | Blesk tlapky

Nekupuj, adoptuj

Festival Blesk tlapek má co nabídnout i těm návštěvníkům, kteří zatím domácího mazlíčka nemají. V areálu budou mít své stánky zvířecí záchranáři, kteří přivedou své svěřence k adopci. Představí se například spolky Pes nejvěrnější přítel, Dočasky De De, AniDef, útulek v Jimlíně na Lounsku, útulek v Borovně nebo tachovský útulek U Šmudliny. Dorazí také zástupci útulků zachraňující kočky nebo koně.

Proti množírnám

Na akci nebudou chybět ani tváře Blesk tlapek, reportérky Kateřina Lang a Jana Ulrichová, které pohovoří o svém boji proti množírnám a tyranům zvířat. „Když projekt Blesk tlapek před čtyřmi roky vznikal, vůbec jsme netušily, kolik týraných zvířat v naší zemi denně trpí. Děkujeme všem našim fanouškům za podporu a těšíme se, že se setkáme osobně,“ řekly. Účastníci akce budou moci hned na místě podepsat petici proti množírnám a jejich pes to bude moci stvrdit otiskem tlapky.

Reportérky Blesk tlapek budou na festivalu hovořit o svém boji s tyrany a množiteli zvířat, připomenou i nejznámější případy, včetně množírny retrívrů v Odrovicích. Reportérky Blesk tlapek budou na festivalu hovořit o svém boji s tyrany a množiteli zvířat, připomenou i nejznámější případy, včetně množírny retrívrů v Odrovicích. | Jana Ulrichová

Známé tváře

Akci, jíž budou společně moderovat Bořek Slezáček a propagátor bull sportů Daniel Žďárský, podpoří i známé tváře. Návštěvníci se mohou těšit na Martu Kubišovou, Patricii Pagáčovou, Martina Zounara či Moniku Absolonovou, jež i zazpívá. Všichni navíc přivedou své mazlíčky. Chybět nebude ani dostatek občerstvení, stánky s psími potřebami a krmivy a pro pejsky budou připraveny misky s vodou.

Na akci nebude chybět ani maskot Blesk tlapek, něžný obr Arnošt, dříve Argo, se svou adoptivní rodinou. Na akci nebude chybět ani maskot Blesk tlapek, něžný obr Arnošt, dříve Argo, se svou adoptivní rodinou. | Jana Ulrichová

Výtěžek pro Šmudlinu

Výtěžek z prodané tomboly bude věnován tachovskému útulku U Šmudliny, který ho použije na stavbu nové budovy. „Potřebujeme vystavět budovu, kde budeme mít osm vnitřních kotců pro opuštěné a týrané psy, ošetřovnu, přípravnu krmení a sklad. Takové zázemí nám a našim svěřencům zatím chybí,“ řekla Blesk tlapkám vedoucí útulku Gabriela Jägerová, která se před časem rozhodla původní útulek rozšířit. Podařilo se jí odkoupit od města Tachov sousední pozemek, jenž je už oplocený. Připravena je i projektová dokumentace včetně stavebního povolení.

Výtěžek z tomboly darují organizátoři festivalu Gabriele Jägerové na dostavbu psího útulku U Šmudliny v Tachově. Výtěžek z tomboly darují organizátoři festivalu Gabriele Jägerové na dostavbu psího útulku U Šmudliny v Tachově. | Jana Ulrichová

Dorazí i maskot

Jedním z hostů bude pes Arnošt, dříve Argo, se svou rodinou, kterou mu před třemi lety našly redaktorky Blesk tlapek. Kříženec komondora žije dnes spokojeně u manželů Tomešových v Častolovicích na Rychnovsku, jeho život ale začal v množírně ve Světnově. Odtud ho Blesk tlapky vykoupily, získaly tak důkaz o tom, že množitelka a překupnice Petra Nováková porušuje hned několik zákonů. Tehdy nemocné a zanedbané štěně prošlo veterinou a dočasnou péčí zvířecích záchranářů a prostřednictvím redakce našlo i milující domov. Arnošt byl prvním psem, jehož se Blesk tlapkám podařilo zachránit, proto se stal jejich maskotem.

Zobrazit celou diskusi