Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Partner množitelky střílel na reportérky Blesk tlapek: Čeká ho soud! Případ už má žalobce

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
11. ledna 2022
05:00

Jako nebezpečné vyhrožování uzavřeli policisté případ střelby na reportérky Blesk tlapek v Odrovicích na Brněnsku. Loni v létě tam na ně vystřelil partner množitelky retrívrů Mileny Růžičkové. Hrozí mu za to až tři roky vězení. Případ už má na stole státní zástupce.

Reportérky obří množírnu se zhruba stovkou retrívrů na jednom dvorku zdokumentovaly a upozornily na ni Krajskou veterinární správu. Chtěly mluvit i s majitelkou zvířat Milenou Růžičkovou, nedařilo se jim ji ale kontaktovat. Protože neotvírala a nereagovala ani na telefon, využily nabídky sousedů a zkusily na ni zavolat z jejich pozemku přes plot.

Reportérky na dvorku napočítaly na šest desítek psů Reportérky na dvorku napočítaly na šest desítek psů | Jana Ulrichová

Mlčky vystřelil

Místo množitelky se ale ve dveřích domu objevil její manžel se zbraní v ruce. Mlčky na reportérky zamířil a vzápětí zmáčkl spoušť. „Mířil nám přímo do objektivů, tedy na hlavu. Nečekaly jsme, že skutečně vystřelí. Chtěly jsme jen dát majitelům zvířat prostor, aby se k případu vyjádřili,“ řekla reportérka Kateřina Lang.

Zbraň vydal

Reportérky, které celou střelbu natočily, podaly na muže trestní oznámení. Video předaly pohořelickým policistům, kteří se případem začali hned zabývat. Střelce ještě ten den vyslechli a převzali si od něj i zbraň, kterou jim dobrovolně vydal s tím, že žádnou jinou nemá. Jednalo se o zbraň kategorie D, na kterou není třeba vlastnit zbrojní průkaz.

Čekali na znalce

Vyšetřování trochu zbrzdilo čekání na znalecký posudek. Znalec měl za úkol zjistit, jak vážná zranění mohla zbraň reportérkám způsobit, ale i to, zda s ní v minulosti nebyl spáchán nějaký trestný čin. Ve chvíli, kdy policisté posudek dostali, předali případ Okresnímu státnímu zastupitelství Brno-venkov. Střelec tak zřejmě skončí před soudem, který buď rozhodne trestním příkazem, nebo nařídí hlavní líčení.

Policisté si pro střelce přijeli do domu v Odrovicích Policisté si pro střelce přijeli do domu v Odrovicích | Jana Ulrichová

Sníží počet psů?

Stovku psů, které množitelka drží na dvou dvorcích v Odrovicích a Žabčicích, kontrolovali na podnět Blesk tlapek veterinární inspektoři. Zjistili, že třetina jich byla vyhublá, navrhli je proto odebrat a umístit do náhradní péče. Při další kontrole vyžádané úředníky byl už výživový stav zvířat lepší, množitelka je stihla vykrmit, podmínky jim ale nezlepšila. Nově proto veterinární inspektoři navrhují snížit počet chovaných psů, protože současný počet je podle nich neudržitelně vysoký. Konečné rozhodnutí bude ale na pohořelických a židlochovických úřednících.

begonie ( 11. ledna 2022 10:49 )

Každý pejsek by měl být očkovaný, očipovaný a hlavně se za pejska platí poplatek obecnímu úřadu. Pochybuji, že tady v tomto případě ta příšerná "chovatelka" poplatky za pejsky platí...... A státní úředníci nic

Zobrazit celou diskusi