Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smysl života našla v péči o psí staroušky. Vše platí ze svého, chybí ale kárka. Pomůžete?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
23. listopadu 2021
05:00

Jana Jirásková z Městečka na Křivoklátsku má velké srdce. Už několik let si bere z útulků staré, neumístitelné psy a dává jim domov na dožití. Našla v tom smysl života. Vše hradí z vlastní kapsy, teď ale poprvé potřebuje pomoc druhých. Marně totiž shání dvoukolák.

V současné době se paní Jana stará o šest psích staroušků. Někteří z nich se už špatně pohybují, nevidí, neslyší. Právě pro ně by potřebovala kárku s většími koly, aby je mohla převážet z domu na rozlehlou zahradu. „I když je to zde bezbariérové, oni prostě nedojdou. Nepotřebuji žádný psí kočárek. Hodil by se mi obyčejný starý dvoukolák, velká kárka, třeba i jen kostra,“ řekla. 

Jana Jirásková dává domov na dožití starým, nemocným psům. "Je to životní styl," říká Jana Jirásková dává domov na dožití starým, nemocným psům. "Je to životní styl," říká | Jana Ulrichová

Pomohou čtenáři?

Po káře se shání už dlouho, ptala se všude po okolí, ale marně. „Všichni, kdo je měli, se jich už zbavili,“ posteskla si v naději, že pomoci by snad mohli čtenáři Blesk tlapek. „Třeba někdo nepotřebný dvoukolák najde ještě v garáži nebo ve stodole a věnuje nám ho,“ zadoufala s tím, že to by byl pro ně nejlepší vánoční dárek.

Ben Ben | Jana Ulrichová

První byla Enie

Paní Jana se věnuje adopci psů už od roku 2012. „Začalo to Enie, kterou jsem si vzala z útulku. Měla velké zdravotní problémy, inkontinenci, dysplazii kyčelních kloubů, špatné trávení. Začala jsem se o ni starat, viděla jsem, jak doufá, že se o ni postarám, a to mi přišlo hezké. Pak jsem si vzala dalšího pejska, s oběma jsem žila v bytě,“ řekla.

Staří a nemocní

Život se psy ji naplňoval, proto se rozhodla postavit v roce 2018 dům s velkou zahradou, a dát v něm domov dalším psům. Od té doby si už bere z útulků jen staré psy, takové, které mají nejméně šancí na adopci. „Staré a nemocné psy nikdo nechce,“ řekla. V současné době má šest psích staroušků, kteří si spokojeně žijí v domě a venčí se na obrovské zahradě uzpůsobené jen pro ně. Za tu dobu i s těmi, kteří už tu nejsou, prošlo její domácností celkem deset psích seniorů. „Je to prostě životní styl,“ popsala.

Ejmy Ejmy | Jana Ulrichová

Vše platí ze svého

Vše, co dělá, dělá soukromě. Veškerou péči o psy hradí z vlastní kapsy. „Je to hodně náročné. Pracuji jako osoba samostatně výdělečně činná, vše, co vydělám, dám do úprav domu, tak aby se v něm psi cítili dobře, a do psů, do jejich krmení, veterinární péče, do energií,“ řekla. „Je to drahý koníček, jsem ale schopná to utáhnout a nic, kromě velkého dvoukoláku, nepotřebuji,“ dodala s úsměvem.

Bedřich Bedřich | Jana Ulrichová

Kastrujte, nevyhazujte

V závěru návštěvy Blesk tlapek se paní Jana svěřila s tím, co ji trápí nejvíce. „Chtěla bych apelovat na všechny majitele psů, aby svá zvířata nechávali kastrovali. Pokud nemají chovatelskou stanici, ať nemnoží. Z vlastní zkušenosti vím, že v důsledku nekontrolovaného křížení bývají psi vážně nemocní. Kdo to zažil a viděl, pochopí, řekla a dodala: „Kastrujte, a staré psy nevyhazujte.“

Případní dárci, kteří by byli ochotni dvoukolák paní Janě věnovat, mohou volat na číslo 731183107 nebo psát na e-mail  jana.jiraskova@email.cz.

y1xcvbnm ( 23. listopadu 2021 09:03 )

je to velice šlechetné co paní dělá pro pejsky ale zajímalo by mě kde pracuje protože opustit psy na 8 hodin a nechat je v domě v teple, tak si myslím že kdyby přišla domů, zbyly by jí jen oči pro pláč. Sama se starám o 16 ti letého pejska a potřebuje mít pořád mě okolo sebe , neustále vytírám loužičky a jsem mu k dispozici.

Zobrazit celou diskusi