Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Láskou zabíjíme: Obezita mazlíčků je stále častější problém. Zvířata trpí nemocemi jako lidé

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
8. listopadu 2021
05:00

Stále více psů trpí nadváhou. Jejich majitelé je z přehnané lásky překrmují, což s sebou nese velká zdravotní rizika. To, proč jsou psi obézní a jak tomu předcházet, bylo jedním z hlavních témat netradičního psího brunche v Praze, kterého se zúčastnily se svými mazlíčky i známé tváře.

Podle odborníků trpí nadváhou více než polovina všech psů a koček. Obezita přitom, stejně jako u lidí, omezuje zvířata v pohybu a způsobuje jim řadu dalších zdravotních problémů. „Obezita není problém psů, je to problém nás, kteří nejsme schopní odolat těm krásným psím očím a překrmujeme je,“ řekl na akci pořádané společností Mars odborník na výživu zvířat, veterinář Leoš Železný s tím, že záleží jen na vůli majitele.

Psího brunche se se svým adoptovaným peruánským naháčem Hugem zúčastnil i Milan Peroutka Psího brunche se se svým adoptovaným peruánským naháčem Hugem zúčastnil i Milan Peroutka | Jana Ulrichová

Zdravotní potíže

Obezita může zkrátit psovi život až o 2,5 roku. Ve chvíli, kdy začne pes přibývat na váze, hrozí mu už vážné zdravotní problémy. „Přetěžuje celkově organismus, přetěžuje klouby. Přidat se může diabetes, problémy se srdcem, močové kameny. Jakmile se majiteli začne zdát, že se hmotnost jeho psa zvětšuje, je třeba to začít včas řešit,“ řekl veterinář. 

Leoš Železný vysvětlil, jak nebezpečná je obezita u psů Leoš Železný vysvětlil, jak nebezpečná je obezita u psů | Jana Ulrichová

Psa je třeba vážit

Důležité je stanovit vhodný denní příděl potravy a ten dodržovat. „Je potřeba si uvědomit, že granule jsou koncentrovaný zdroj energie. Pamlsky by měl pes dostávat jen po troškách a za odměnu,“ řekl Leoš Železný. Zdůraznil, že majitelé by měli své psy pravidelně vážit, minimálně jednou za rok během kontroly u veterináře.

Hugo myje talíře

Na brunch o psí výživě a obezitě přišly i známé tváře. Byli mezi nimi i zpěvačka Markéta Konvičková a zpěvák a moderátor Milan Peroutka, který přivedl svého z trojského útulku adoptovaného peruánského naháče Huga. „Má klasickou granulovou stravu,“ řekl. „Samozřejmě ale, jakmile jíme, chce taky. Když se mu dá talíř na zem, dokonale ho umyje a je mu celkem jedno, co tam je. Když má kocour nějaké jiné jídlo, musí mu to už z principu sníst taky,“ dodal s úsměvem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi