Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z odpadků do milujících náručí: 29 psů z domu hrůzy si užívá nepoznané péče, někteří už našli domov

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
7. ledna 2022
05:00

Třem desítkám psů, které Blesk tlapky spolu se zvířecími záchranáři vysvobodily z domu hrůzy na Plzeňsku, se daří skvěle. Ve spolcích a útulcích, které se jich ujaly, si užívají pozornosti a lásky. Někteří už dokonce odešli do nových domovů.

Do nových domovů už odešla například část pejsků, které měl ve své péči spolek Toulavé tlapky a pejsek, kterého se ujal spolek Nalezenci Šumaváci. Většina ale stále ještě čeká na kastraci, řada z nich se navíc musí léčit.

Někteří zachránění psi už mají nové domovy Někteří zachránění psi už mají nové domovy | Toulavé tlapky

Nemocní, zlomení

To je i případ pěti pejsků, které reportérky spolu s členy spolku Nalezenci Šumaváci odebraly z chaty v kempu. Podle vedoucí tachovského útulku U Šmudliny Gabriely Jägerové jsou intoxikovaní škrkavkami a musí se proto doléčit. „Přišli extrémně začervení, mají psincový kašel a jsou psychicky zlomení,“ popsala s tím, že už i o ně se ale hlásí zájemci, takže po vyléčení budou moci odejít do nových domovů.

O pět psů se starají v tachovském útulku U Šmudliny. Jsou krásní, ale nemocní a psychicky zlomení O pět psů se starají v tachovském útulku U Šmudliny. Jsou krásní, ale nemocní a psychicky zlomení | útulek U Šmudliny

Bojí se vodítka

Podobně jsou na tom i psi, kterých se ujal ostravský spolek Mazlíci v nouzi. „Byli zbaveni dredů, mají za sebou první očkování a čipování, čeká je ale ještě kastrace. Bez té do nových domovů neodejdou,“ řekla Anna Měrková s tím, že své svěřence navíc učí chodit na vodítku, což u některých není právě snadné, protože se bojí.

Odběr natřikrát

Reportérky spolu se zvířecími záchranáři z několika spolků převzaly psy na základě darovacích smluv. Předal jim je zoufalý senior, který si s třicetihlavou smečkou, která mu zůstala na krku po hospitalizaci jeho dcery, nevěděl rady. Záchranáři ze zcela zdevastovaného bytu, kde jeho dcera žila, odvezli nejdříve 11 psů. Další tři fenky jim předal bývalý přítel nemocné ženy a pět psů vysvobodili z chaty v nedalekém kempu, kde byli zavření bez vody a krmení. Nakonec se do bezpečí dostaly i dvě fenky, pes a sedm štěňat, které u sebe měla známé nemocné ženy.

Odchycení psi putovali do dočasných péčí po celé republice Odchycení psi putovali do dočasných péčí po celé republice | Jana Ulrichová

Ukrývá další?

Odběrem těchto 29 psů případ ale zřejmě nekončí. Podle lidí z okolí žena množila psy dlouhodobě, měla jich údajně na 50, takže podle některých informací zhruba dvacet psů stále ještě někde ukrývá.

dejavu26 ( 7. ledna 2022 08:01 )

Do Toulavých tlapek? Děláte si legraci? A ještě se s tím chlubíte? Myslela jsem, že už za ty roky trochu o těch útulcích něco víte.

Zobrazit celou diskusi